NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

Sad Sever overava plan

P. V.

28. 05. 2013. u 20:48

Državni vrh sa liderima srpskih opština sa Kosova do kraja nedelje razmatra poteze za primenu briselskog sporazuma. Vučić: Zajedno pravimo teške korake. Osniva se Skupština AP KiM

DRŽAVNI vrh Srbije otvoriće do kraja radne nedelje novi krug razgovora sa političkim predstavnicima severa Kosova o primeni briselskog sporazuma sa Prištinom.

U srpskoj vladi očekuju da će posle potvrde iz EU da je dogovor statusno neutralan, i naši sunarodnici u ogromnoj većini učestvovati u implementaciji na terenu.

Zasada, sve četiri opštine sa severa KiM tvrdo odbacuju briselski dokument, a njihovi predstavnici najavljuju formiranje svoje privremene Skupštine autonomne pokrajine.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić najavio je da će sa Srbima sa KiM razgovarati u četvrtak ili petak i izrazio nadu da će oni raditi zajedno sa svojom vladom.

- Svi postignuti sporazumi o rešavanju kosovskog pitanja su statusno neutralni. To je potvrdila i visoki predstavnik EU Ketrin Ešton, što je bila jedna od stvari koje smo tražili. Moraćemo zajedno da načinimo teške korake ali u ovom trenutku nismo mogli da nađemo bolje rešenje za južnu srpsku pokrajinu.

Premijer Ivica Dačić kaže da Srbija neće dozvoliti manipulaciju u primeni dogovorenog, naročito kada se radi o ličnim dokumentima i pitanjima državljanstva:

VULIN: VRAĆAM SE ZBOG NARODA ALEKSANDAR Vulin obelodanio je u utorak da će na zahtev Srba sa Kosova i Aleksandra Vučića, nastaviti da obavlja funkciju direktora Kancelarije za KiM: - Podrška naroda me je iznenadila i ljudski dirnula. Sprovodiću politiku i odluke Vlade vodeći računa da se briselski sporazum, na koji i sada imam primedbe, ne menja i ne realizuje mimo interesa Srbije i srpskog naroda. Na meni je da zajedno sa Vladom i našim građanima nađemo najbolja moguća rešenja i zato je od presudnog značaja izjava Ketrin Ešton da je sporazum statusno neutralan. Država će nastaviti da finansira transformisane institucije na severu Kosova, i nijedno radno mesto neće biti ugašeno.

- Zbog svega toga smo i insistirali da Eštonova da garancije da je dogovor statusno neutralan. Ako se želi dogovor o vozačkim dozvolama i ličnim kartama, što se, u suštini, svodi na pitanje državljanstva, onda se ne smeju nametati nikakva rešenja. To su statusna pitanja o kojima se mora razgovarati. Državni i nacionalni interes je da se planski i zajedno sa našim narodom sprovodi ono što je dogovoreno.

Radenko Nedeljković, načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga, izjavio je za „Novosti“ da politički predstavnici Srba sa severa još nisu dobili poziv za razgovore u Beogradu:

- Naš stav prema briselskom sporazumu je nepromenjen i on je za nas neprihvatljiv. Ali, želimo dijalog i hoćemo da čujemo predstavnike naše vlade u Beogradu.

Predsednici srpskih opština uveliko pripremaju osnivanje Skupštine AP KiM. Lider SO Štrpce Zvonko Mihajlović kaže da očekuje podršku i razumevanje vlade i svih relevantnih političkih činilaca u Srbiji za formiranje tog organa:

- Iza incijative stoje svi predstavnici Srba sa KiM, severno i južno od Ibra. Skupština bi bila u skladu sa Ustavom Srbije.

Šef misije EU u Beogradu Vensan Dežer poručio je da je sledeći korak - praktična primena briselskog sporazuma:

- Važno je formirati operativne timove, poštovati fiksne vremenske rokove, prilagoditi pravne okvire i postaviti zvaničnike, kao što je regionalni šef policije, koji su važni za bezbednost i stabilnost severa Kosova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Čedomir Činić

29.05.2013. 10:35

Problem nije vlast na lokalu vec rezim koji nema ekspertizu! Imam precizan uvid u to na koji nacin lokalna srpska vlast zeli da sprovodi svoje nadleznosti. I to mora da im se dozvoli.