Tekst objavljen: 27.05.2013 12:10        


Od početka godine povećano je interesovanje za stambene kredite, posebno za subvencionisane. S druge strane nastavlja se negativan trend u građevinarstvu. Sve manje se i gradi i prodaje.

Gradi se sve manje stanova, prodaje još manje

Pogledajte kompletnu ponudu stambenih kredita


Zbog slabe kupovne moći, loše ponude stanova i skupih kredita ne očekuje se promena te situacije. U prva četiri meseca izgrađeno je 40 odsto manje stanova nego u istom periodu prošle godine.

Izgradnja i prodaja stanova pre samo četiri godine bila je jedan od najunosnijih poslova. Tada je u građevinskoj operativi bilo zaposleno oko 120.000 radnika, a danas ih je manje od 70.000.

Trenutno u Srbiji ima oko 25.000 nezavršenih stanova. Vrednost građevinskih radova u prvom kvartalu ove godine za četvrtinu je manja nego u istom periodu prošle godine.

- Uglavnom su kreditni kupci u pitanju, tako da je gro kupaca limitirano sa novcem što podrazumeva cenu stana između 50 i 70 hiljada evra - kaže Aleksandar Mirković iz građevinskog preduzeća Aradinović.

Na tržištu nepokretnosti od 2008. iz godine u godinu, beleži se pad prometa, ali ne i toliki pad cena. U ovoj godini prodato je oko devet hiljada stanova, od čega 40 odsto u Beogradu.

U istom periodu Nacionalna korporacija osigurala je 1.300 komercijalnih i hiljadu subvencionisanih kredita.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska kriza Srbija gradnja stanova stanogradnja prodaja stana kupovina stana cene stanova cena stanova stanovanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana