Primena sporazuma samo uz garancije

M. BABOVIĆ - G. ČVOROVIĆ

26. 05. 2013. u 19:01

Vlada Srbije na vanrednoj sednici jednoglasno usvojila plan o implementaciji sporazuma koji su dogovorili Dačić i Tači. Tražimo da Srbi sa Kosova i Metohije zadrže naše državljanstvo i lična dokumenta

ČETIRI dana posle načelnog dogovora Ivice Dačića i Hašima Tačija Vlada Srbije u nedelju veče je jednoglasno usvojila plan za implementaciju briselskog sporazuma. Odmah posle sednice, premijer je obavestio visokog predstavnika Evropske unije Ketrin Ešton o odluci svog kabineta.

Ali iz Beograda u Brisel je upućeno i pismo u kojem naša strana nedvosmisleno tvrdi da je postignuti dogovor statusno neutralan.

- Vlada Srbije smatra da će imenovanje regionalnog komandanta policije za sever KiM dati vidljiv doprinos izgradnji poverenja i stabilizaciji političkih i jačanju bezbednosnih prilika na čitavom području Kosova i Metohije. Vlada Srbije ukazuje da utvrđivanjem plana implementacije prvog sporazuma, kao i postizanje svih prethodnih i budućih sporazuma i njihovo sprovođenje ne narušavaju potvrđeni princip statusne neutralnosti u svim fazama sprovođenja - piše u pismu upućenom Eštonovoj.

ODBIJENA VULINOVA OSTAVKA

VLADA Srbije odbila je ostavku Aleksandra Vulina na mesto direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Kako smo saznali, Vulin bi trebalo da ostane na čelu kancelarije, ali istovremeno je i najozbiljniji kandidat za čelno mesto u komisiji za primenu briselskog sporazuma.

Kako nezvanično saznajemo, naša strana tražila je čvrste garancije da će Srbi na Kosovu i Metohiji imati pravo na srpsko državljanstvo i naša lična dokumenta, kao i da fakultetske diplome ne nose pečate takozvane države Kosovo.

Konkretno, Beograd je od glavnih posrednika iz Brisela zahtevao da se postignuti dogovori nikako ne tumače kao prejudiciranje statusa pokrajine, što nam je potvrdio i premijer Ivica Dačić:

- Najvažnije je da se potvrdi da su briselski razgovori Beograda i Prištine statusno neutralni i da ćemo nastaviti razgovore sa predstavnicima međunarodne zajednice.

Pre sednice kabineta Dačić i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić vodili su "telefonsku diplomatiju". Obojica su bila na vezi sa zvaničnicima ključnih evropskih država, kako bi im direktno preneli koji su konkretno zahtevi Srbije, kako u toku primene, različitim tumačenjima sporazuma, ne bi bila naneta šteta našem narodu u pokrajini.

U sedištu EU bili su vrlo jasni:

- Plan za implementaciju odmah treba da započne da se sprovodi. Dijalog se nastavlja na svim nivoima - rekla nam je Maja Kocijančić, portparol Ketrin Ešton.

U UTORAK SASTANAK

POLITIČKI predstavnici Srba sa Kosova i Metohije trebalo bi u utorak u Beogradu da se sastanu sa premijerom Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem. Jedina tema sastanka biće plan implementacije briselskog sporazuma.

Sada sledi veoma teška etapa, u kojoj vlada mora da ubedi Srbe sa severa Kosova i Metohije da prihvate i na terenu primene sporazum, koji uporno odbijaju. Na osnovu plana za implementaciju, čelnici srpskih opština trebalo bi i pre planiranih lokalnih izbora na jesen da formiraju prelazni rukovodeći tim za Zajednicu srpskih opština, koji će izraditi statut zajednice i predložiti v. d komandira policije.

Ali, pregovori o uspostavljanju tog tima nisu ni počeli i postoji velika nedoumica ko bi ga vodio, ukoliko lideri Srba odbiju da sprovedu sporazum. Veliki i dubok jaz predstavlja i to što naši sunarodnici ne pristaju da učestvuju na izborima, koje bi organizovala Priština.

Nezvanično nam prenose da ne bi izašli na birališta čak i kada bi im glasanje bilo dozvoljeno uz srpske lične karte. Jer, kako procenjuju, to nosi opasnu zamku da, recimo, neće moći da izlaze na parlamentarne i predsedničke izbore koje bi organizovao Beograd, jer su već iskoristili biračko pravo na kosovskim lokalnim izborima.

Tih administrativnih smicalica svestan je i Krstimir Pantić, zamenik direktora Kancelarije za KiM i nekadašnji predsednik opštine Kosovska Mitrovica, iako tvrdi da su kosmetski Srbi uvek spremni na dijalog sa svojom vladom.

- Vlada Srbije ima sve mehanizme da sprovede briselski plan, osim da Srbe sa Kosova i Metohije natera da izađu na izbore koje bi organizovala Priština. Mislim da je to ključni problem koji nije tako lako rešiti - objašanjava Pantić za "Novosti".

STIŽE VILIJAM HEJG

TOKOM ove nedelje Beograd bi trebalo da poseti šef britanske diplomatije Vilijam Hejg. On je, uoči dolaska, poručio da pozdravlja napredak u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova i založio se za efikasnu primenu briselskog sporazuma:

- Čestitam Dačiću i Tačiju i svima ostalima za preduzimanje još jednog koraka u pravcu unapređenja odnosa između Srbije i Kosova. Pozivam obe strane da se sada okrenu nesmetanoj i konkretnoj primeni dogovora.

Oliver Ivanović, bivši državni sekretar u Ministarstvu za KiM, kaže nam da Srbi na Kosovu traže garancije da će biti građani Srbije i da im je najvažnija politička bezbednost i ekonomska perspektiva:

- Našem narodu na Kosovu je najvažnije da će imati državljanstvo Srbije, da neće imati lične karte Republike Kosova i da na svojim ličnim dokumentima neće imati pečat Republike Kosova. Ako im to sve ne garantuje naša vlada, niko drugi ne može dati dovoljno dobre garancije, jer Srbi na Kosovu ne veruju ni Prištini ni Briselu. Zato je veoma bitno da Vlada ne pravi iste greške kao mnoge pre nje i ne zapostavi komunikaciju sa Srbima na severu pokrajine.

U Briselu, pak, ističu da "ima još otvorenih pitanja iz sporazuma" i da na njima sada rade ekspertski timovi. Ali, planiraju se i novi susreti na najvišem nivou, da bi se rešile i one teme koje, do sada, nisu obuhvaćene postignutim dogovorima. Sve to uzimaće se u obzir prilikom većanja hoće li Srbiji krajem juna biti dodeljen datum za početak pristupnih pregovora, a Prištini za otpočinjanje pregovora za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Upravo zbog toga zahuktava se diplomatska aktivnost u Briselu. Ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić biće u ponedeljak na radnoj večeri kod Ketrin Ešton, na koju su pozvani i šefovi diplomatija ostalih zemalja kandidata za članstvo: Turske, Makedonije, Crne Gore...

Očekuje se da će Mrkić tokom dvodnevne posete imati i niz bilateralnih razgovora sa kolegama iz zemalja članica EU na marginama Ministarskog saveta koji će istovremeno zasedati u Briselu.

Premijer Ivica Dačić očekuje se u Briselu u sredu, gde će se obratiti članovima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta. On će sa poslanicima razgovarati o sporazumu Beograda i Prištine, kao i o dogovorenom planu za njegovu primenu. Sve to biće uvod u ključnu sednicu Saveta EU koji na samitu 29. juna odlučuje da li će Srbiji dodeliti datum za početak pregovora o pridruživanju Uniji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (52)

Primena sporazuma samo uz garancije

26.05.2013. 22:34

Šta ste potpisali, potpisali ste. Ako u sporazumu nema garancija, neće ih ni biti.

D. Morrissey

26.05.2013. 22:47

Pustite vi to tapsanje po ledjima od zapadskih Diplomata. Oni su tapsali i Milosevicu u Dejtonu po ledjima pa je posle bio ubijen. I kraljica Elizabeta je tapsala po ledjima Caucesku pa 10 dana kasnije se zalagala da se strelja. Pustite vi to. Na papiru mogu da vam garantuju sta hoce, hartija trpi sve. Ako na terenu se to nepostuje koce da ih spreci dole ako nemamo ni vojsku ni policiju? Taj papir sa garancijom?

ss

26.05.2013. 22:55

Srbijo, uči pod hitno od Milorada Dodika! On je sa Republikom Srpskom nerješiva enigma za zapadne okupatore. Ne mogu mu ništa ni EU ni NATO ni SAD, ni ambasadori, jer čovjek ima obraz i brani svoj narod i državu.Njega niko i ni sa čim ne može uceniti. Zašto i Srbija ne može tako, kada je 10 puta jača od RS?

not-naive!

27.05.2013. 05:27

@ss - Dodiku je mnogo lakse jer ima na talonu Dayton-ski ugovor! To je medjun. drzavni ugovor i on je veliki garant RS. Sta vise, Dodik ima majoritet jer trazi nasilno oduzeta prava RS-u a koja ima po Dayton-u. Uz to, Srbi u Bosni su nacija a u Kosovu su izolovani kao nekoliko jelena u moru vukova. Ipak, Srbija ne sme biti naivna niti prihvatati bilo sto je zakiva da ne moze nazad ako treba. PodsecaM na tzv. Istocni sektor u Hrvatskoj i kako se sve odvijalo, samo zato sto smo bili naivni.

milorad

27.05.2013. 06:51

@ss - Nije tvoj Mile Ronhil nikakav drzavnik nego je Amerika ga izabrala da zaustavi muslimanski djihad i kad zatrega da ginu Srbi umjasto njih,

CICA

27.05.2013. 08:42

@ss - ...MA DAJ BOLANE KOKOS OD PILETA NE PRIMA SAVETE. A gde je Republika srpska sada posle dvadeset godina rata,nigde,ni na nebo ni u zemlji.Znate li da nije Srbija RS nestace za par dana.Jedini susjed-komsija s'kim saradjujete vam je SRBIJA.

AleksandarBG

27.05.2013. 01:06

To ti je novi EU-ropski moral nasih politicara. Kad ti sunarodnici smetaju na "svetlom EU-ropskom putu", ti ih lepo predas na milost i nemilost svojim neprijateljima. Amputiras deo po deo svoje drzave radi nekakve fantazije o "boljem zivotu" u drzavi invalidu koja ce da preostane posle svih amputacija. Kad otkinemo sve sto nam narede da treba otkinuti, da bi konacno taj "bolji zivot" i iskusili, niti ce biti tog "boljeg zivota", niti ce biti nase drzave, niti ce biti nas.

slavko

27.05.2013. 01:15

Kakve crne garncije ??? Za te garancije bolje da se obratimo Taciju ,nego ovim nasima.Slagao bi ni nas sa vise stila ;)

atlas2000

27.05.2013. 02:34

Dvije stvari, to nije bilo predmet sporazuma! Drugo, moraju imati Kosovsko državljanstvo i dokumenta, a srbijansko državljanstvo mogu zadržati!

Vlado Banja Luka

27.05.2013. 06:12

Garancije se traze pre potpisivanja, a ni to EU ne bi ispostovala...Pre potpisuvanja bilo kakvog dogovora o vitalnim pitanja prvo se sprovede referendum, pa sta narod odluci,to se i potpisuje...Svi koji su ucestvovali u izdaji,moguce je da su sami sebi potpisali presudu...

iz glave

27.05.2013. 06:51

garancije! od koga! od istih koji nas siluju, zastrašuju, ubijaju i proteruju 100g sa KiM, od onih koji 1 pričaju pre, a 2 posle izbora, od onih koji nas nelegalno napadaju i milosrdno zasipaju prljavim radioaktivnim bombama... ko s đavolom tikve sadi...

Max

27.05.2013. 07:25

Ma kad nam NATO drzave dadnu garanciju,to uvijek ispostuju..he,he...Ustani Srbijo!...Ovako vise ne ide...

mihailo

27.05.2013. 08:03

Zamislite ovu situaciju. Američka kompanija koja je potpisala sporazum o Trepči sa Vladom Republike Srbije raspisuje konkurs za nova radna mesta. Prvi uslov je da ste gradjanin Republike Srbije. A mi svi treba da imamo kosovska dokumenta?!?!? Onda će se zapošljavati ljudi iz Raške, Novog Pazara u Mitrovici a mi ćemo da čekamo da nas zaposli Tači?!?!!

arsa

27.05.2013. 08:19

Od koga trazite garancije bre.Od Nato-a koji je bez saglasnosti UN bombardovao Srbiju 78 dana, od zapada koji nije zeleo da sporovede rezoluciju 1244 u delovima koji garantuju suverenitet Srbije na KIM, od zapada koji je okupirao Kosovo i Metohiju.Da nije zalosno bilo bi smesno.Na ovaj nacin samo perete ruke ili bar mislite da ste ih oprali.

adil

27.05.2013. 08:34

Pantić kaže: "da su kosmetski Srbi uvek spremni na dijalog sa svojom vladom". Dodajem: to jest, sa vladom Hašima Tačija, jer je to u duhu Sporazuma.

Petar

27.05.2013. 08:40

Ako je zaista postignut sporazum izmedju dve strane, zasto se dovodi u pitanje primena istoga? Dakle, nesta je "suplje" u svemu tome, jer kako drugacije objasniti potrebu za nekom garancijom.Tko i kakvu garanciju treba dati? Cela prica o KiM sa jedne i Srbiji sa druge strane, gubljenje je vremena, jer se svaki film odvija i zavrsava onako koko je to reziran.

puky

27.05.2013. 08:54

... sad već postaje dosadno ... tko je još toliko glup pa ne shvaća o čemu se tu radi? ... na temelju ove razine dogovora i tumačenja srbija će dobiti datum početka pregovora ... sporazum o pristupanju EU potpisati će tek kad eksplicite, bez ikakve dvojbe i okolišanja prizna pun suverenitete R. Kosovo i uspostave diplomatske odnose sa njom ... strava ...

Diklic

27.05.2013. 09:59

@puky - da, ova vlada vodi psiholoski rat sa gradjanima Srbije. Priznanje ide postepeno. Prvo vlastito pravosudje i policija, pa predstavnik policije i apelacioni sudovi, pa Pristinske ustanove, pa nisu priznali, pa ce na koncu i da otvore ambasadu u Beogradu ako gradjani Srbije budu nemo gledali

Padre

27.05.2013. 09:16

Ma daj, prestanite već sa time, i u ustav ste zapisali nešto, pa sad radite drugo!

Gogi

27.05.2013. 09:17

To sto sad Beograd salje dodatno pismo, to govori samo kako su nesposobni Srbijanski politicari i neodredjeni.Nista od toga sto ste podpisali to se pika, a ostalo vase jadikovanje obesite macku o rep.Jos jedan cirkus iz Srbijanske skupstine, vlade i predsednistva, po glavi Srba sa Kosova.

Diklic

27.05.2013. 09:54

@Gogi - Pacic se malo uplasio zvizdanja naroda pa salje dodatno pismo. Sramota kakav politicar zastupa Srbiju. Ovi koji ga brane nek se malo priberu i neka shvate da Pacic tu nece dugo

rada

27.05.2013. 09:20

i onda ce se posle vlast praviti grbava i glumiti zrtvu kako su ih presli zapadnjaci, onda kad kosovski albanci ostvare vijekovni san, nista novo z anase ''postenjanice na vlasti'

zoks

27.05.2013. 11:47

@rada - rada,nasli su KOME ce da veruju!Preci su nam ostavili u amanet da lacmanima ne smemo verovati!Ali nasi veliki politicari su "pametniji"od svojih predaka,kukala im majka i nama zajedno sa njima!

Vlada

27.05.2013. 09:29

Centralni komitet iz 1914 pod dirigentskom palicom Vatikana upravlja sa Srbijom. Vlada krši Ustav Srbije i komada državu?! Vatikan nas detronirao ubio nam Kralja i sad Vlada, pa, Vlada Srbije, a u stvari Vlada Srbije je organizator organizovanog kriminala koja nas iznura krade , a spolja prodaje! Čuvari revolucije Crnoruki moraju da …. na Terazijam ili ovde ni jedno srpsko uvo ostati neće!!!

michi

27.05.2013. 09:36

@ - Ma kakav dodik bre odkucalo je i njemu videcete kada uskoro ispadne ko bajagi imao sudar ili sta ja znam a ono obavjestajci iza toga

Diklic

27.05.2013. 10:03

Dodatno pismo ne moze da menja sporazum. Sporazum je sporazum, a dodatno pismo je za gradjane Srbije cucla. Dacic se sa gradjanima Srbije doslovno zeza.

čiča

27.05.2013. 10:38

Izdaja je kompletirana, ova Vlada nas nezadrživo gura u dobrovoljnu okupaciju, i daje Kosovo za pusta obećenja. Postoji li ijedan sporazum koji su potpisali da ovi nacisti iz EUrupe i Amerike ga nisu izigrali. Primer Republike Srpske je očigledan samo ga treba hteti videti

zoks

27.05.2013. 11:29

Nasli su od koga ce da traze garancije!Vredjaju prirodnu ljudsku inteligenciju!Uspostavili snishodljivu vlast i nista im vise nije sveto!Pitam se samo gde li se dedose onaj Nikolic i Vucic,posle toliko godina "patriotizma"?

Milica

27.05.2013. 11:31

Srbima sa severa Kosova je jedino vazan interes i to licni. Mito, korupcija, nerad, javasluk...

gagytz

27.05.2013. 11:42

@Milica - Milice!Po Vašem ispada,da na Kosovu,nema dobrih ljudi i domaćina!ne slažem se sa vašom konstatacijom!

zoks

27.05.2013. 12:23

@Milica - Milice,tako su reagovale komunjare kao ti kad god su se Srbi zalili na proterivanja sa Kosmeta od 1945.godine do dan danas!Dobro smo ih upamtili,a evbo imamo mi komunjara za izvoz,samo sto ih niko normaölan ne zeli,osim degradirani Srbi!

Deki

27.05.2013. 12:14

Ha, možemo mi da mlatimo praznu slamu koliko hoćemo, ovaj proizvod zapada SNS, potpomognut onima koji su nas 90-tih unakazili (za mnogaja ljeta) SPS, radi svoj prljavi posao, ne obazirući se na bilo čije suprotno mišljenje. Šta bi sa ocenom ustavnosti? Kako je jedan marginalni, trećerazredni političar sa gradskih trgova, koji je sanjao novi rat za Veliku Srbiju, postao najbolji, najpametniji, najjači čovek u Srbiji, ma jednom rečju naj evropljanin?

Acer

27.05.2013. 12:41

Samo tako, čvrsto i odlučno. Dosta smo popuštali i igrali kako Evropa kaže. Napokon da jedna vlada ima jedinstven stav kad je broblem Kosova u pitanju.

Dusan pravi

27.05.2013. 12:42

Nas problem nije KiM. Nas problem su somalijski pirati i Tuarezi. Da je nas problem KiM, ministar vojni bi poslao vojsku tamo da brani gradjane Srbije i njihovu imovinu. Posto su nas problem Afrikanci, koji kao Srbi na KiM hoce da budu svoji na svome, nasoj vojsci je mesto u Africi. Dovoditi ovakvu mudru politiku u pitanje znaci podrivanje drzave Crne Gore, jer Milo vec duze vreme vodi istu politiku, ukljucujuci priznanje Kosova.

Deki

27.05.2013. 13:11

@Dusan pravi - Hahahaha, ali Tuarezi.. :) Sjajno sročeno, morao sam na ovu tragikomiku ipak da se nasmejem. Potpuno ste u pravu.

Dymitr Ogonowski

27.05.2013. 15:47

@Dusan pravi - Ti si prav odnosno Africi. A odnosno KiM to potrebno ali ne lako. Ranije Srbiji potrebna je savremena aviacija i savremene sredstva protivvadusne odbrane da bi banda NATO se plasila napasti i da bi 1999. ne povtario. Ipak ja za terorizam protiv SAD i Nemacke, ne u Beogradu, ali protiv njegovih ambasada u Pristini i u zemljama NATO. Treba da bi Nemci i Amerikanci se plasili Slovena.

bivsi_doktor

27.05.2013. 13:33

Sudeći po komentarima, mislim da naša "čuvena" trojka Nikolić-Dačić-Vučić smatraju narod najvećim neprijateljem ove države!

momcilo

27.05.2013. 15:01

@bivsi_doktor - gramaticka greska nekaze se "čuvena" vec "crna" trojka, samo sto novosti nevole taj izraz pa ga brisu, verovatno crna trojka preti novostima, ali nema veze crna trojka je crna trojka, novosti su jedine koje su ostale sa nama obicnim narodom, cak su mozda novosti u ovom momentu i jedina slobodna teritorija porobljene evrope. uopste se nesalim.

nesko

27.05.2013. 16:14

@bivsi_doktor - Nije mi jasno s kojim pravom neko ispravlja druge iz gramatike a spojeno pise reci koje se pisu odvojeno: ne kaze,ne vole, ne salim.

momcilo

27.05.2013. 17:21

@bivsi_doktor - nesko , nije u pitanju pravopis, vec cuvena pod navodnicima i crna bez navodnika koje se odnosi na nase politicare.

Darko Mirnic

27.05.2013. 14:45

Čim ovi sa zapada dolaze srpski narod treba da se čuva a izdržaće proći će i ovaj pritisak!

rade

27.05.2013. 14:52

Bravo za Vucica,ali interesuje me par pitanja ako mi pustite komentar.Cija ce biti registracija vozila,dokle nece smeti kosovska vojska na Sever i sta posle,kome se placaju porezi,ko radi popis stanovnistva,izvodi iz maticnih knjiga,budjeti opstina,i da li ce i Srbija biti ukljucena u arbitrazu kod sporova,jer EU je dokazano pristrasna.

Vera

27.05.2013. 15:53

Ne razumem zasto ce se traziti da Srbi na Kosovu i Metohiji zadrze srpka drzavljanstva? Oni imaju ta drzavljanstva i niko ne moze da im oduzme, osim Srbija. Ali to ne znaci da oni samo sa srpskim drzavljanstvom i sa srpskom licnom kartom mogu ziveti na Kosovu i Metohiji, posle potpisanog sporazuma. Zivece toliko, dok ne dobiju nova dokumenta. Zasto to kriti i obmanjivati taj nesrecni narod, koji je ziveo u svojoj zemlji, i sada, bez svoje volje, prinudjen je da zivi u drugoj, tudjoj, zemlji?

Čedomir Činić

27.05.2013. 16:16

Ko bi rekao!? da glavni pregovarac za Kosovo, zivi bezobrazno luksuzno na Dedinju! A ima naj kljucniju poziciju u drzavi! crnogorac poreklom a sefa bezbednosti Srbiji.

kovac

27.05.2013. 16:33

Cestitka,sto ste cestitog coveka zadrzali na celo kancelarije za KiM,to nam daje za pravo da, da verujemo da nista ispod zita nece moci da se dogovore, vec ono,sto je najbolje moguce za Srbe u Srbiji i za nasu bracu na KiM.Sva tehnicka pitanja,ma kako bila bolna,uz prisustvo cestitih ljudi kao sto je gospodin Vulin,siguran sam da ce biti jedino moguca i najbolje resenje za ovaj istorijski trenutak,a promenom Geopoliticke situacije,vratice se nama svetlost na celoj teritoriji Srbije.

Milance030

27.05.2013. 18:04

Ključna stvar je sprovodjenje sporazuma. Mi moramo što pre i hitno da krenemo u sprovodjenje ovakvih rešenja, jer što pre krenemo možemo da dobijemo bolje stvari

Srki

27.05.2013. 18:13

Osnovno pitanje je ko ce da raspolaze sa drzavnim resursima na severu, a to nigde nisam procitao da je regulisano. Ovo oko drzavljanstva jasno mora da bude precizirano, da li se radi o dvojnom drzavljanstvu ili samo o drzavljanstvu Srbije. Osobne karte su najvaznije.