Cenovnik Crkve za 2013. ili kako zaraditi audi A6!

Cenovnik Crkve za 2013. ili kako zaraditi audi A6!

Društvo -
Ne ulazeći u istinitost pojedinačnih ličnih iskustava – da “popovi ne traže novac za krštenje” – prilažem fotografije cenovnika Crkve Sveti Đorđe, u Boru, sačinjene 12. maja ove godine, na dan Svetog Vasilija Ostroškog”, navela je na svom blogu Sonja Pavlović

Brojne nedoumice ovih dana zapljuskuju domaću javnost a svakako jedna od najvećih je turbulentno stanje u vrhu Srpske pravoslavne crkve. Nakon skandaloznih video snimaka bivšeg vladike zvorničko-tuzlanskog Vasilija Kačavende, koji se dovodi u sumnju da je imao nedozvoljene odnose sa mladićima i maloletnicima, krenula je lavina.

Od vladike Grigorija koji je izneo mišljenje da će Kačavenda zbog pederastije odgovarati pred crkvenim sudom, preko neprimerenih izjava mitropolita Amfilohija i vladike Atanasija na mitingu kosovskih Srba u Beogradu, inicijative za kanonizaciju Petra Petrovića Njegoša (koja je povučena), pa sve do slučaja prebijanja monahinje Mihaele (78) od strane sveštenika dok je ispred Saborne crkve u centru Kragujevca sakupljala priloge za manastir Pravedni Jov.

Vladika bački Irinej je u svojstvu portparola Srpske pravoslavne crkve kritikovao medije zbog načina izveštavanja o aktivnostima i životu Crkve. Na forumima se vode žestoke debate o SPC, a nezaobilazno pitanje je i materijalno stanje sveštenih lica, dok ekonomska kriza uveliko potresa Srbiju. Svoje mišljenje o tome iznela je i Sonja Pavlović na svom blogu mindreadingsblog.wordpress.com. “Da li Srpska pravoslavna crkva ima cenovnik usluga? Formalno, ne. Da li sveštenici naplaćuju usluge, kao što su krštenja, opela, venčanja…? Ukoliko vam je u prethodnih deceniju – dve bila potrebna neka od njih, verovatno biste na drugo pitanje odgovorili sa “Da”. Ne i priličan broj čitalaca jednog od skorašnjih postova na ovom blogu. Ne ulazeći u istinitost pojedinačnih ličnih iskustava – da “popovi ne traže novac za krštenje” – prilažem fotografije cenovnika Crkve Sveti Đorđe, u Boru, sačinjene 12. maja ove godine, na dan Svetog Vasilija Ostroškog”, navela je na svom blogu Sonja Pavlović. Da li su i ove fotografije, poput slika limuzina parkiranih ispred Patrijaršije tokom Svetog arhijerejskog sabora SPC, tek plod novinarske mašte ostavljamo čitaocima da procene.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track