Почетак Посете Министарка Зорана Михајловић приликом посете РТБ-у Бор изјавила:

Министарка Зорана Михајловић приликом посете РТБ-у Бор изјавила:

5 друго читање
3
0
1,163

   Влада ће учинити све да Бор добије нову топионицу на време

 

План Владе и мене као министра заштите животне средине јесте да се овде здравије живи, а са друге стране и да не заборавимо оно што се зове напредак и привредни развој. Ово је највећи еколошки пројекат на Блакану, али је за Србију посебно значајан. Tу сам да помогнем у сваком пројекту, док ће влада учинити апсолутно све да РТБ нормално функционише и да Бор на време добије нову топионицу – рекла је проф. др Зорана Михајловић. – Б. Спасковски: Част ми је и задовољство што министарка подржава изградњу нове топионице у Бору и највећу еколошку инвестицију у Србији, чија само еколошка компонента вреди 165 милиона евра
Министарка Зорана Михајловић приликом посете РТБ-у БорРТБ
. – Честитајући пословодству Рударско-топионичарског басена Бор на свему што је урадило у претходном периоду, министарка енергетике, развоја и заштите животне средине проф. др Зорана Михајловић рекла је, у разговору са генералним директором борске компаније Благојем Спасковским данас, да ће Влада Србије учинити асполутно све да РТБ и у наредном периоду нормално функционише и да Бор на време добије нову топионицу.
Министарка Зорана Михајловић приликом посете РТБ-у БорПлан Владе и мене као министра заштите животне средине јесте да се овде здравије живи, а са друге стране и да не заборавимо оно што се зове напредак и привредни развој. Ово је највећи еколошки пројекат на Блакану, али је за Србију посебно значајан и ја сам ту да помогнем у сваком пројекту – истакла је министарка Михајловић.
Министарка Зорана Михајловић приликом посете РТБ-у БорДодала је да се зато нада да ће рок за изградњу нове топионице бити испоштован и да ће се у Бору наредног пролећа говорити о здравијем и чистијем ваздуху. – За следећу недељу договорили смо састанак са менаџментом РТБ-а да разговарамо и о другим пројектима, попут фабрике за пречишћавање отпадних вода и нове енергане, јер дубоко верујем да је нова топионица нада за читав овај крај, нарочито и у оном другом делу, развоју туризма који је овде свакако могућ. Зато ћемо деловати у неколико праваца јер је циљ да коначно о овом крају почнемо да говоримо као развијеном и чистом – подвукла је Зорана Михајловић.
Министарка Зорана Михајловић приликом посете РТБ-у БорИзражавајући задовољство што министарка енергетике, развоја и заштите животне средине подржава изградњу нове топионице у Бору, генерални директор РТБ-а објаснио је зашто је реч о највећој еколошкој инвестицији на Балкану. – Вредност целог пројекта „нове топионице“ је 265 милиона евра. Од те суме, 100 милиона евра намењено је реконструкцији топионице, а 165 милиона евра еколошкој компоненти пројекта, односно изградњи нове фабрике сумпорне киселине, постројења за пречишћавање индустријских вода и нове Енергане. Дакле, та највећа српска инвестиција у области екологије, пројекат реконструкције топионице и изградње нове фабрике сумпорне киселине у Бору, донеће граду, Боранима и мештанима околних села чисто небо, чист ваздух и чисту воду. Наредног пролећа коначно ћемо имати оно што овај крај није имао пуних 110 година – казао је Спасковски.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Посете

3 Коментари

  1. Pera

    24. маја 2013. у 15:15

  2. Boza Bogdanovic

    24. маја 2013. у 18:59

    Ministarka Mihajlovic je sa Vladom Sbije podrzala nastavak radova u Topionici i svaka im cast na tome. Sada je poslovodstvo RTB-a na potezu. Da blagovremeno obezbedi uvozni koncentrat i plasman velike kolicine sumporne kiseline, kada krene nova pec. Podrazumeva se kupovina ekoloski ispravnog koncentrata na svetskom trzistu, a ne usluzna prerada, za racun neke inostrane ili domace forme.
    Bivsu usluznu preradu uvoznih koncentrata samo ja spominjem u komentarima, a ostali cute?! Pojedinih godina (sve do pre 4 godine) RTB je preradjivao i po 100.000 tona suvog koncentrata, na racun raznih „biznismena“ i njihovih firmi (Mark Rich, Glencore, Mitilineos, Ist Point, Grand Inzinjering itd.). U tih nekoliko decenija ogoljene pljacke u kontinuitetu RTB je ostecen nekoliko stotina miliona dolara. Prava tema za Insajder B92, ako imaju smelosti da se upuste u to.
    Boza Bogdanovic, Bor

  3. Boza Bogdanovic

    27. маја 2013. у 06:54

    Ocekivao sam reakciju dobronamernih i zlonamernih ljudi po pitanju usluzne prerade uvoznih koncentrata. Dobronamerni se ne pitaju zasto je RTB bas pre 4 godine prestao s takvom pljackom i ko je zasluzan za to. Zlonamerni tacno znaju o cemu se radi, ali im se ne isplati da mnogo „talasaju“.
    Boza Bogdanovic, Bor

Оставите одговор

Погледајте и

Србија Зиђин Копер рекултивише старо одлагалиште раскривке и гради шуму пријатељства

Бор сади бор Компанија је у подухват рекултивације „Високих планира“ ушла иако тај посао н…