Srbija

Utorak, 21.05.2013.

17:06

U četvrtak ugovor s Rusima

Železnice Srbije i ruska kompanija "RŽD internacional" potpisaće u četvrtak, 23. maja ugovor o modernizaciji srpskih pruga i isporuci vozova.

Izvor: Beta

Default images

To će biti finansirano iz ruskog kredita od 800 miliona dolara.

Generalni direktor ruskog preduzeća Sergej Pavlov je na konferenciji za novinare u Beogradu kazao da bi prvi radovi na pruzi Beograd-Pančevo i na deonicama na "Evropskom koriudoru 10" trebalo da počnu septembra.

On je kazao da je se ugovor sastoji iz pet delova i odnosi na izgradnju drugog koloseka pruge Beograd-Pančevo, obnovu šest deonica na Koridoru 10, izgradnju pruge Stara Pazova-Novi Sad, rekonstrukciju pruge Beogard-Bar i isporuku ruskih dizel-motornih vozova.

"Koristićemo moderne tehnologije što će omogućti povećanje bezbednosti železničko saobaćaja u Srbiji", kazao je direktor firme RŽD internacional, koja je deo Ruskih železnica.

Pavlov je kazao da će, po uslovima kreditnog aranžmana, veći deo poslova na modernizaciji železničke infrastrukture raditi ruske kompanije, ali biće angažovane i srpske firme.

"Za izvođače radove će biti raspisani tenderi u skladu s propisima. Ukoliko su ostali uslovi jednaki, srpske kompanije će imati proritet pri dobijanju posla", rekao je on.

Pavlov je precizirao da će poseban ugovor o radovima na pruzi Beograd-Pančevo biti potpisan do polovine juna, jula će biti potpisan za deonice na Koridoru 10, a avgusta za isporuku vozova kompanije Metrovagonmaš.

On je kazao da su tehnički detalji ugovora o isporuci vozova usaglašeni, a preostaje da se utvrdi koliko će vozova biti kupljeno. Do kraja godine, dodao je Pavlov, trebalo bi da budu potpisana i preostala dva ugovora.

Radovi bi trebalo da se završe u roku od pet godina.

Pavlov je kazao da će potpisivanju glavnog ugovora u Vladi Srbije prisustvovati ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić i direktor Ruskih železnica Vladimir Jakunjin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

19 h

Svet

Britanija pada: Čeka ih krah?

Šefovi Banke Engleske (BoE) strahuju da je Britanija veoma izložena još jednom krahu finansijskog tržišta, izazvanog neizvesnošću unutar ključnog sektora koji je postao sve važniji – i sve izloženiji riziku – poslednjih godina.

23:00

14.5.2024.

1 d

Podeli: