Ne treba Al Dahra da uči seljaka

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić izjavio je da bi država trebalo da investira u prerađivačke kapacitete.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 21.05.2013.

11:15

Default images

Ješić je naglasio da niko ne veruje da Al Dahra može da nauči seljaka u Vojvodini kako se proizvodi.

Ješić je, na tribini u kongresnom centru na novosadskom Medjunarodnom sajmu poljoprivrede, predstavljajući program podrške razvoja prehrambene industrije, koji je napravljen pod pokroviteljstvom sekretarijata, rekao da je cilj tog programa povećanje proizvodnje i povećanje prihoda od izvoza prehrambenih proizvoda.

"Niko ne veruje da će Aldahra baliranjem deteline i izvozom i hranjenjem kamila i konja učiniti da naš seljak bude bogatiji, zato je neophodno razviti poljoprivredu, a posebno podržati razvoj prehrambene industrije", rekao je on.

Ješić je naglasio da bi cilj trebalo da bude dostizanje prihoda u izvozu prehrambenih proizvoda u visini od 6.000 evra po hektaru, što je prosek zemalja Evropske unije.

Prema njegovim rečima, u ostvarenju tog cilja postoje tri osnovna stuba.

"Prvi stub je privlačenje investicija, drugi je ohrabrivanje proizvodjača da se udružuju, a treći - povećavanje kapaciteta i nivoa standarda postojećih objekata prehrambene industrije", rekao je Ješić.

On je naglasio da je struktura proizvodnje kod nas loša i da se izvozi najmanje poljoprivrednih proizvoda koji imaju dobru cenu i to bi, kako je kazao, moralo da se promeni.

Ješić je na kraju konstatovao da bi program podrške prehrambenoj industriji trebalo da bude glavni cilj Vlade Vojvodine, a do njega se može doći povećanjem proizvodnje žitarica, industrijskog bilja, voća i povrća i investiranjem u fabrike za preradu tih proizvoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: