Capital.ba

Erste grupa: Pad srbijanskog BDP-a u 2009.

14.06.2009. / 14:31

beograd2BEOGRAD, Srbija bi u ovoj godini mogla zabilježiti pad privrednih aktivnosti do 5 odsto, prognozirali su analitičari austrijske Erste grupe.
Napominjući da su prognoze nešto pozitivnije, ali i da su rizici brojni, analitičari očekuju da će domaća potražnja u Srbiji ostati slaba, jer su krediti ograničeni, dok na raspoložive prihode nepovoljno djeluju usporeni rast zarada i pad zaposlenosti,. Daljnja deprecijacija dinara takođe bi mogla negativno uticati na kupovnu moć, navodi se u izvještaju u kojem se dodaje da investicijske aktivnosti zavise od mogućnosti vlade Srbije da ubrza infrastrukturne projekte.

Kad je riječ o inflaciji, analitičari Erste grupe očekuju popuštanje pritiska, a kao jedan od vodećih rizika za rast navode onaj vezan za kurs. Ovogodišnja inflacija u Srbiji, smatraju u Erste grupi, bit će na sredini ciljanog raspona Narodne banke Srbije (NBS), odnosno od 6 do 10 odsto.

Analizirajući monetarnu politiku Srbije u Erste grupi su poteze NBS-a, koji je na nestabilnost kursa reagovao o nizom povećanja kamata, a zatim počeo njihovo oštro rezanje, ocijenili kao logične. Oni smatraju da postoji potencijal za daljnje smanjivanje kamata u 2009.

Bečki analitičari također su naglasili da je aranžman s MMF-om omogućio NBS-u da dođe “do daha”, s obzirom na limitiranost drugih finansijskih opcija – prekogranične kreditne aktivnosti su u padu, a priljev direktnih stranih ulaganja će se također smanjiti. Beta

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!