(NE)ODGOVORNOST DRUŠTVA: Osobe sa invaliditetom ugrožene

Osobe sa invaliditetom spadaju u red najugroženijih društvenih grupa u Srbiji i izložene su diskriminaciji u svim oblastima društvenog života

  • 0

Poseban izveštaj Povernika za zaštitu ravnopravnosti Nevene Petrušić, koji je predstavljen javnosti na skupu u Skupštini Srbije, pokazao je da osobe sa invaliditetom spadaju u red najugroženijih društvenih grupa u Srbiji i izložene su diskriminaciji u svim oblastima društvenog života.

- Broj pritužbi zbog diskriminacije osoba sa invaliditetom upućenih Povereniku porastao je prošle godine za deset puta - rekla je predstavljajući izveštaj poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić.

Ona je navela nekoliko primera diskriminacije - da su deca sa posebnim potrebama izbačena iz restorana, zatim da je šalterski radnik devojci bez ruku tražio da pošalje zahtev faksom, kao i da je prošle godine više od 100 ljudi lišeno poslovne sposobnosti.

- Time što su lišeni poslovne sposobnosti njima su uskraćena mnoga druga prava - rekla je Petrušić.

U izveštaju se navodi da je većina osoba sa invaliditetom smeštena u institucije "što je dovelo do izolovanosti i kršenja prava", zbog čega je deinstitucionalizacija navodena kao jedna od preporuka.

Većina dece sa invalididtetom i dalje se ne školuje, a ona koji idu u školu nemaju prilagođene udzbenike.

Kako piše u izveštaju osobe sa invaliditetom diskriminisane su u pristupu pravdi, ne samo zbog nepristupačnosti objekta, već i zbog nedostatka tehnologije i pravila koja omogućava voćenje postupaka u kojima oni učestvuju.

Povrenik za zaštitu ravnopravnosti napravio je i poseban izveštaj o pristupačnosti zgrada državnih organa osobama sa invaliditetom koji je pokazao da su zgrada Vlade Srbije, kao i većina ministarstava fizički nedostupna osobama sa invaliditetom zbog nepostojanja rampi.

Telegraf je nedavno pisao i o problemima sa kojima se suočavaju studenti sa invaliditetom.

(Telegraf.rs / B92, Beta)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA