Užice: Borba protiv opasne bakterije još traje

N. JANKOVIĆ

10. 05. 2013. u 17:43

Ne stišava se bura u užičkoj bolnici posle smrti dvoje pacijenata. Jelena Vitorović posle operacije kuka vodi bitku protiv bakterije. Ispituju se epidemiološki uslovi

OD početka epidemije u Opštoj bolnici u Užicu prisustvo bakterije klostridijum dificile potvrđeno je kod dvoje pacijenata, još devetoro njih ima simptome infekcije, a dve osobe preminule su, sasvim izvesno, od posledica infekcije digestivnog trakta, i to posle rutinskih operacija obavljenih na Odeljenju ortopedije! Na sreću, novih tragičnih slučajeva u petak nije bilo, a ova vest vratila je malo osmeha na lice Radmilu Vitoroviću (68) iz užičkog naselja Senjak. Kod njegove supruge Jelene (69) potvrđeno je prisustvo opasne bakterije, a ona vodi neizvesnu bitku za zdravlje i goli život od 15. aprila.

Jelena je operisala kuk 12. aprila na Odeljenju ortopedije Opšte bolnice, zahvat je prošao bez komplikacija, rana je brzo zarasla, ali su se tri dana kasnije javile komplikacije.

- Javili su se simptomi infekcije bakterijom klostridijum dificile. Ostali pacijenti ustali su iz kreveta dva dana posle operacije, ali je mojoj supruzi bilo sve gore, a 18. aprila pregledali su je hirurg, infektolog, internista... Tog dana je analizom potvrđeno prisustvo opasne bakterije, istovremeno, broj pacijenata sa ovim simptomima počeo je naglo da se povećava na odeljenju - kaže Radmil, strahujući za život svoje supruge, jer pozitivan ishod lečenja još nije potpuno siguran. - Posle kratkog boravka kod kuće, usledile su nove komplikacije, dijareja na svakih sat vremena i drugi simptomi su se pojačavali, pomagali su nam lekari Hitne pomoći i Službe kućnog lečenja, ali 1. maja njeno stanje postaje kritično.

- Ako je ne operišem, gotovo je, ako operišem, ishod je neizvestan - ove reči hirurga dr Dejana Jezdića bile su šok za celu porodicu. Odlazak na rutinsku operaciju kuka pretvorio se u borbu na život i smrt.

- Jeleni je 3. maja odstranjen deo debelog creva „napadnutog“ infekcijom, bubrezi su slabo

funkcionisali, bilo je vode u plućima, pa je moja supruga bila na odeljenju intenzivne nege... Kasnije je vraćena na odeljenje, ali neizvesnost i borba za život još traju. Poslednja informacija koju smo dobili od lekara jeste da je mojoj supruzi bolje - kaže Radmil, čekajući i dalje vesti o mogućim promenama.


NEMA NOVIH SLUČAJEVA

NOVIH potvrđenih slučajeva obolevanja ili umiranja usled infekcije bakterijom klostridijum dificile nema! Kažu ovo u užičkoj Opštoj bolnici, ukazujući na to da se kod pacijenata kod kojih postoji sumnja, obavljaju analize. - Epidemija će biti okončana kada proteknu dva maksimalna perioda inkubacije od poslednjeg slučaja - objasnila je dr Biljana Mijović.

OBDUKCIJA OTKRIVA TAČAN UZROK

MINISTARKA zdravlja Srbije Slavica Đukić Dejanović kaže da će se posle obdukcije znati da li su smrtni ishodi kod pacijenata na odeljenju ortopedije Opšte bolnice u Užicu vezani za epidemiju izazvanu bakterijom klostridijom.

- Razlog za epidemiju ovog tipa je dugo korišćenje antibiotika - rekla je Đukić Dejanovićeva i upozorila građane da antibiotike koriste isključivo kada ih propišu lekari, i to u trajanju koje je neophodno i u odgovarajućoj dozi.

Dejanovićeva je rekla da se ispituju i svi drugi epidemijski uslovi. Prema njenim rečima, sve institucije su, u momentu kada se posumnjalo na epidemiju, uradile svoj posao, a očekuje se i nalaz inspekcijske službe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

ciki

11.05.2013. 11:46

@la muerte - Ovo traje godinama i koliko je ljudi umrlo na podrucju Zlatiborskog okruga i ne zna se broj.

Srbija

11.05.2013. 15:00

@la muerte - Tih jada ima i ovde u bogatoj i naprednoj evropi!A kamoli kod nas gde jos uvek sestre i lekari puše po kancelarijama i trljaju ruke ko je dobio deblji koverat!!!!!!