Otvara se Barbikina kuća u Berlinu

U Berlinu se otvara Barbikina kuća snova, što nije oduševilo feministkinje.
U Berlinu se otvara Barbikina kuća snova, što nije oduševilo feministkinje.

Drečavo roze kuća u blizini Aleksanderplaca biće otvorena 16. maja, a posetioci će moći da se prave da peku kolače u kuhinji, zavire u Barbikin ormar, uživaju u pink dnevnoj sobi i razgledaju kolekciju izloženih lutaka.

Nemačke feministkinje pobunile su se protiv Barbikine kuće koja, kažu, predstavlja otelotvorenje stereotipa i seksizma.

"Možete da budete model ili pop zvezda za samo 22 evra. To je poruka koju šaljemo mladim ženama. Da je Barbika stvarna, bila bi anoreksična i ceo život bi provela čekajući Kena u kolima", saopštila je grupa koja je pokrenula Fejsbuk stranicu "Okupirajte Barbikinu kuću snova", koja već ima više od 1.500 fanova.

Feministkinje su odštampale i 10.000 flajera u kojima se poziva na borbu protiv "seksističke propagande" u zemlji koju vodi žena bez dece i gde se borbe polova vode na nekoliko frontova.

Proizvođač "Matel", koji se često susreće sa burnim reakcijama feministkinja, saopštio je da nije sve baš "tako crno", i da postoje lutke-hirurzi, pa čak i predsednički kandidati.

Članovi grupe "Okupirajte Barbikinu kuću snova" najavljuju protest tokom otvaranja, a imaće tri meseca za svoje akcije, pošto će kuća biti otvorena do 25. avgusta. Tada će biti rastavljena i kreće na turneju po Evropi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti