Spomenik na Bubnju i dalje išaran grafitima

Regionalne vesti - Četvrtak 09.05.2013 - 19:25

Još jedan Dan Evrope spomenik na Bubnju dočekuje išaran grafitima iako je još pre godinu dana obećano da će oni biti uklonjeni.

Spomenik na Bubnju i dalje išaran grafitima Spomenik na Bubnju i dalje išaran grafitima

9. maj je pored Dana Evrope i Dan pobede nad fašizmom, a najveći niški spomenik koji predstavlja simbol Narodnooslobodilačke borbe i dalje je prekriven grafitima.

Iako su iz niškog Zavoda za zaštitu spomenika prošle godine stizala obećanja da će nadležnima uputiti zahtev za uklanjanje grafita sa spomenika na Bubnju, to se nije desilo.

Slika je ista kao i 9. maja 2012. godine. Poruke "Srbija Srbima ostali marš", "Stop demokratskom teroru", "Smrt komunizmu", "Ovde su komunisti ubijali Srbe", "Ovaj spomenik je komunjarska laž", kao i četiri slova S i dalje se nalaze na spomeniku.

U Zavodu za zaštitu spomenika ovog puta nismo mogli da dobijemo detaljnije informacije, jer niko nije, kako je rečeno, ovlašćen da daje izjave osim direktorke koja je trenutno na službenom putu.

Spomenik se nalazi na teritoriji opštine Palilula koja je nedavno uložila značajna sredstva kako bi spomen-park bio pristupačniji Nišlijama. Kako kažu u opštini podnete su krivične prijave zbog pisanja grafita, a podnet je i zahtev Direkciji za izgradnju grada za njihovo uklanjanje.

    - Opština je podnela prijavu protiv N. N. lica zbog raspirivanja nacionalne i verske netrpeljivosti, a zahtev je upućen Direkciji da se grafiti uklone - poručuju iz Palilule.

Ipak, portparol Dragan Videnović kaže da zahteva u Direkciji za izgradnju grada nema.

    - Koliko sam ja upoznat nikakav zahtev za uklanjanje tih grafita nam nije poslat. Nama su sada odobrena sredstva i mi smo već krenuli sa uklanjanjem grafita sa ostalih gradskih spomenika - rekao je Videnović.

Iz Odbora za ljudska prava poručuju da su “tri pesnice često meta vandalskih napada i govora mržnje”, a doktor Predrag Cvetičanin iz Centra za empirisjke studije kulture jugoistočne Evrope još prošle godine je naglasio da je problem dublji nego što se čini na prvi pogled.

Njegova ocena je da bi kamere verovatno rešile problem ispisivanja grafita, ali je “strašno što mnogo ljudi slično misli”.

Južne vesti

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: