Poslanici se vraćaju u klupe

Nacionalne vesti - Sreda 08.05.2013 - 09:40

Skupstina Srbije počeće u danas novu sednicu na čijem dnevnom redu će biti 14 tačaka, među kojima je i Predlog zakona o železnici.

Poslanici se vraćaju u klupe Poslanici se vraćaju u klupe

Pored toga, raspravljaće se i o pravima pacijenata, učešću pripadnika Vojske Srbije u mirovnoj misiji EU na Maliju i drugim aktima.

Poslanici će u prvoj tački dnevnog reda razmatrati predloženi zakon o železnici, koji donosi niz novina, od kojih se jedna odnosi na uvođenje Nacionalnog programa železničke infrastrukture koji, na predlog Vlade Srbije, donosi parlament i predstavlja planski akt od nacionalnog značaja u oblasti železnice.

Takođe, tim predlogom zakona je predvideno izmeštanje odredaba koje se odnose na bezbednost železnickog saobraćaja u Nacrt zakona o bezbednosti i interoperabilnosti železnice, a proširuje se i delokrug Direkcije za železnice na donošenje određenih propisa od velikog značaja za bezbednost železnickog saobraćaja.

Jedna od tema o kojoj će parlamentarci raspravljati je i učešće pripadnika VS u još jednoj mirovnoj misiji EU - reč je o misiji na Maliju, gde će biti upućeno 13 pripadnika VS.

Na dnevnom redu su i dva zakonska predloga iz oblasti zdravstva - o pravima pacijenata i o zaštiti prava pacijenata sa mentalnim smetnjama.

Predloženim zakonom o pravima pacijenata prvi put je izričito utvrđeno pravo pacijenta na preventivne mere, pravo na kvalitet pružanja zdravstvene usluge, pravo na bezbednost pacijenta i pravo na olakšavanje patnje i bola, kao i pravo pacijenta da na sopstvenu odgovornost napusti zdravstvenu ustanovu...

Među 14 zakonskih predloga i drugih akata, koliko ih je ukupno na novoj sednici, su i nova zakonska rešenja o objavljivanju zakona i drugih propisa i akata, kao i Predlog zakona o izmeni i dopuni Zakonika o krivičnom postupku, o kojima će se raspravljati na predlog poslanika SPO.

Parlamentarci će na sednici razgovarati i o izveštaju skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti o izvršenom nadzoru nad radom službi bezbednosti za 2012. godinu.

Tanjug

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: