NIKOLIĆ: Crkva i država da se poštuju

- Neophodno je da obe institucije jedna drugu poštuju i razumeju, da razmenjuju misli, savete i da sarađuju ne ugrožavajući princip sekularnosti - rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić

  • 1

Tomislav Nikolić ocenio je da napredak svake zajednice počiva u harmoničnim odnosima države i Crkve, i da obe institucije moraju da poštuju jedna drugu.

- Više je vera, ali Bog je jedan. Više je verskih zajednica, ali je Srbija jedna. Samo ako kao većinska zajednica pravoslavnih ne zaboravimo učenje hrišćanske ljubavi, ako svoju veru volimo i negujemo, a druge poštujemo i razumemo, eto simfonije u jednom od najznačajnijih segmenata života svake države - rekao je Nikolić.

Dobrobit građana je imperativ i države i Crkve, smatra predsednik.

- Zato je neophodno da obe institucije jedna drugu poštuju i razumeju, da razmenjuju misli, savete i da sarađuju, ne ugrožavajući princip sekularnosti. Mnogo je crkvenih učenja koja su tek pod drugim imenima dobila svoju punu državnu afirmaciju - rekao je predsednik u intervjuu Glasniku SPCO Dizeldorfa.

On je ukazao da se tako, na primer, dobročinstvo kao hrišćanska vrednost pretočilo u menadžerski pojam društveno odgovornih korporacija, milosrđe u humanitarne organizacije, učenje da smo jednaki rođeni u društvenu strategiju nazvanu "jednake šanse za sve" ili u borbu protiv diskriminacije različitih...

Predsednik Srbije, koji je i kopredsednik Odbora za obeležavanje 1.700 godina Milanskog edikta, čija će centralna proslava biti obeležena početkom oktobra u Nišu, kaže da će to biti jedinstvena prilika da promenimo sliku Srbije u svetu, da nas svet prihvati i zavoli, jer, kako je rekao, imamo šansu da im predstavimo svoju impozantnu istoriju, ali i svoju sadašnjost, kulturu, veru, domaćinsku tradiciju, posebnosti, svoj karakter, baštinu, svoju lepu i srdačnu zemlju.

- Novu priliku za obeležavanje jubileja Milanskog edikta imaće neka druga država tek za sto godina. Zato ovu našu čast koju smo zaslužili i koju nam je vasceli svet ukazao, moramo što kreativnije, što umnije, što bolje sagledati - rekao je Nikolić i dodao da svoj ponos, ali i ogromnu odgovornost pred jedinstvenom prilikom i velikim zadatkom deli sa patrijarhom srpskim Irinejom.

(Telegraf.rs / Izvor: B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • русија

    7. maj 2013 | 19:51

    ал биће како мама њемачка каже

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA