Irinej: SPC i država nisu u sukobu

Srpska pravoslavna crkva i država nisu u sukobu, ali je Crkva morala da kaže svoje mišljenje povodom Kosova, kaže patrijarh Irinej.

Izvor: B92

Utorak, 07.05.2013.

14:36

Default images

"Crkva je kazala ono što misli da treba da kaže. I crkva ne može drukčije ni da kaže. Političari svakako gledaju kraće i više sa nekim interesom da se neki problemi što pre reše i otklone, a crkva malo duže i dublje gleda na probleme i tu svaki stoji na svojim pozicijama", rekao je patrijarh za Radio Slobodna Evropa.

On je negirao da se odnosi crkve i države zaoštravaju pošto se Srpska pravoslavna crkva (SPC) izjasnila protiv sporazuma s Prištinom.

"Ne bi se reklo da se (odnosi) zaoštravaju, nego je crkva rekla ono što po prirodi svojoj može da kaže. Država i oni koji je vode danas sa svim našim problemima, hteli bi da te probleme nekako reše što brže... malo neke razlike ima, ali sukoba nema nikakvog", rekao je poglavar SPC.

Patrijarh je kazao da nije gledao intervju episkopa zahumsko-hercegovackog Grigorija, koji je na B92 kritikovao predsednika Srbije Tomislava Nikolića, ali je istakao da vladika nije iznosio stav SPC, već svoj lični stav.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je danas da napredak svake zajednice počiva u harmoničnim odnosima države i Crkve, i da obe istitucije moraju da poštuju jedna drugu.

Ceo razgovor srpskog patrijarha Irineja za Radio Slobodna Evropa možete pročitati u našoj rubrici Prenosimo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: