Capital.ba

Superautomobil koji juri više od 700 kilometara na sat

05.05.2013. / 14:06

venturiPARIZ, Superautomobil  koji juri više od 700 kilometara na sat napravljen je iskuljučivo za potrebe obaranja rekorda ponos i dika francuske kompanije Venturi.

Francuski proizvođač egzotičnih superautomobila Venturi proizveo je novu inačicu super automobila kojeg pogoni elektromotor od čak 2.230 kW i koji razvija gotovo 3.000 konjskih snaga (tačnije 2990 KS).

Tako su Francuzi odlučili ponovno srušiti neke rekorde, a to namjeravaju upravo s ovim VBB-3 modelom. Naravno, to nije putnički model nego samo za postizanje rekorda. Upravo su se zato uputili na osušeno slano jezero Bonevil (Juta, SAD), poznato upravo po trkačkoj stazi na kojoj se postižu rekordi.

Za upravljačem bi trebao biti Roger Šroer, testni vozač iz Ohaja, isti onaj koji je već postigao rekord na prošloj VBB-2 super trkačkom vozilui na električni pogon. Godine 2010. je s VBB-2 postigao brzinu od 495,5 km/h, srušivši stari rekord od tek 395,3 km/h.

Ipak, Venturi nije jedini tim koji želi da sruši rekord u brzini postignut elektromobilom. Don Vejls, unuk nekadašnjeg rekordera Malkolma Kampbela, sa svojom električnom ‘Plavom pticom’ namjerava postići brzinu veću od 500 milja na sat, odnosno više od 800 km/h, piše Automanija.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!