NATO: Smanjiti broj pripadnika KFOR

Zemlje članice NATO saglasile su se da, tokom narednih meseci, smanje broj pripadnika KFOR-a na Kosovu sa 14.000 na 10.000.

Izvor: FoNet, Beta

Četvrtak, 11.06.2009.

15:18

Default images

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer izjavio je da tačan rok za smanjenje još nije utvrđen. Vrlo je moguće da to bude 1. januar 2010., rekao je Shefer.

Nemački ministar odbrane Franc - Jozef Jung odluku NATO-a je obrazložio tvrdnjom da se bezbednosna situacija posle proglašenja nezavisnosti Kosova poboljšala.

Prema njegovim rečima, Euleks i Kosovske bezbednosne snage sada su sposobnije da se staraju o bezbednosti kosovskih građana.

Srbija protiv smanjenja Kfora

Ministar odbrane Dragan Šutanovac, poručio je na ministarskom zasedanju NATO-a u Briselu, da je još rano za smanjenje snaga Kfora na Kosovu.

Srbija smatra da ne treba ishitreno smanjivati snage Kfora na Kosovu zato što bezbednost još nije dovoljna kad su u pitanju kosovski Srbi i drugi nealbanci, rekao je on.

Šutanovac je na sastanku sa generalnim sekretarom NATO-a i šefovima misija više članica Atlantskog saveza preneo zabrinutost Beograda zbog namere da se smanji broj vojnika Kfora.

Hrvatska šalje 20 vojnika na Kosovo

Hrvatski ministar odbrane Branko Vukelić izjavio je na ministarskom zasedanju NATO - a u Briselu, da će vlada u Zagrebu na Kosovo ovih dana uputiti dva helikoptera sa 20 vojnika.

Hrvatski ministar, koji je prvi put od ulaska Hrvatske u Atlantski savez učestvovao na sastanku NATO-a, ocenio je da je bezbednosna situacija na Kosovu stabilna i dobra i da se zato planira da se u sledeće dve godine znatno smanji broj pripadnika Kfora.

Vukelić je dodao da je na zasedanju istakao da je "vrlo važno dalje prisustvo NATO-a na Kosovu, da treba obratiti pažnju na sve procese koji se odvijaju na Kosovu, ali i u Bosni i Hercegovini".

On je dodao da "stabilnost te dve zemlje neposredno utiče na stabilnost celog regiona".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: