Srbija otplaćuje dug Londonskom klubu

Bez autora
Apr 29 2013

Ministar finansija i privrede u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić dao je nalog da se sutra izvrši prevremena otplata polovine od preostalog duga Londonskom klubu poverilaca. U ovom trenutku dug Srbije prema Londonskom klubu iznosi 860 miliona dolara. Visina prevremene otplate iznosi 400 miliona dolara, što će uz otplatu redovne rate doprineti smanjenju ukupnog duga za 436 miliona dolara.Vlada Srbije nastaviće i ubuduće da sprovodi strategiju prevremene otplate skupih kredita iz prošlosti i da vodi fiskalnu politiku koja doprinosi obaranju kamata na javni dug, kako na međunarodnom, tako i na domaćem tržištu kapitala.

Prevremena otplata polovine preostalog duga Londonskom klubuMinistar finansija i privrede u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić dao je nalog da se sutra izvrši prevremena otplata polovine od preostalog duga Londonskom klubu poverilaca.

U saopštenju Ministarstva finansija i privrede navodi se da u ovom trenutku dug Srbije prema Londonskom klubu iznosi 860 miliona dolara. Visina prevremene otplate iznosi 400 miliona dolara, što će uz otplatu redovne rate doprineti smanjenju ukupnog duga za 436 miliona dolara.

Vlada Srbije nastaviće i ubuduće da sprovodi strategiju prevremene otplate skupih kredita iz prošlosti i da vodi fiskalnu politiku koja doprinosi obaranju kamata na javni dug, kako na međunarodnom, tako i na domaćem tržištu kapitala.

Kamatna stopa na dug Londonskom klubu poverilaca iznosi 6,75 posto, što je za oko dva procenta više od kamatne stope koju je Ministarstvo finansija i privrede uspelo da ostvari prodajom evroobveznica u februaru ove godine.

Ovim prevremenim razduživanjem države biće ostvarena ušteda u ovogodišnjem budžetu u iznosu od 1,1 milijardu dinara, na ime manjih rashoda za kamate.

Po ovom osnovu biće ostvarene značajne uštede i u narednim godinama, u iznosu od jedne do dve milijarde dinara godišnje, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik