• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lenjoj Italiji nedostaje 6.000 pica majstora

Uprkos ekonomskoj krizi Italijani oklevaju kad treba da se zasuču rukavi – pa čuvene italijanske pice u srcu "Apenina" prave recimo Egipćani koji se "ne gade" prosečne zarade.

Italiji trenutno, da bi bila podmirena glad za nacionalnim specijalitetom,nedostaje oko 6.000 pica majstora, pokazuju podaci Italijanskog poslovnog udruženja FIPE, koje prenosi metro.co.uk.

"Bez obzira na ekonomsku krizu i ogroman broj nezaposlenih, teško je pronaći pica majstore", navodi se u izveštaju udruženja objavljenom ove nedelje.

Italijani iz većih gradova, poput Rima ili Milana, ne žele da provode sate znojeći se pored peći, uprkos recesiji i nezaposlenosti koja je među mladima oko 35 odsto.

"Prosečan Italijan danas ovaj posao doživljava kao poniženje. Tako smo 'naštelovani' da se to doživljava kao prost zanat. Mladi danas žele automobil od 40.000 evra i lepu garerobu, ali nisu spremni da vredno rade da bi to sebi omogućili", kaže za "Dejli telegraf" Alesandro Rosi, vlasnik jedne picerije u Rimu.

"Rupu" na tržištu rada popunjavaju imigranti, pre svega oni sa Filipina, zatim Arapi, Egipćani... Svake godine obuku za pica majstora prođe oko 100 Egipćana i zahvaljujući njihovom trudu u Italiji se godišnje pojede oko tri milijarde pica.

"Mi smo dobri u tome jer smo spremni naporno da radimo. Italijani žele 'čist' kancelarijski posao i, za razliku od nas, nisu spremni da rade 10, 12 sati dnevno", objašnjava Amadeo Al-Vikel, rodom iz Kaira, koji danas vodi piceriju u samom srcu Rima, u blizini čuvene fontane Trevi.

(MONDO, ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

xNEMACx

Pa u Minhenu zvanichno ima vishe Italijanskih restorana nego u Milanu..oni sami sebe ne cene,o chemu dalje prichati

Ja

Obozavam picu.

special image