Uprkos ekonomskoj krizi Italijani oklevaju kad treba da se zasuču rukavi – pa čuvene italijanske pice u srcu "Apenina" prave recimo Egipćani koji se "ne gade" prosečne zarade.
"Bez obzira na ekonomsku krizu i ogroman broj nezaposlenih, teško je pronaći pica majstore", navodi se u izveštaju udruženja objavljenom ove nedelje.
Italijani iz većih gradova, poput Rima ili Milana, ne žele da provode sate znojeći se pored peći, uprkos recesiji i nezaposlenosti koja je među mladima oko 35 odsto.
"Prosečan Italijan danas ovaj posao doživljava kao poniženje. Tako smo 'naštelovani' da se to doživljava kao prost zanat. Mladi danas žele automobil od 40.000 evra i lepu garerobu, ali nisu spremni da vredno rade da bi to sebi omogućili", kaže za "Dejli telegraf" Alesandro Rosi, vlasnik jedne picerije u Rimu.
"Rupu" na tržištu rada popunjavaju imigranti, pre svega oni sa Filipina, zatim Arapi, Egipćani... Svake godine obuku za pica majstora prođe oko 100 Egipćana i zahvaljujući njihovom trudu u Italiji se godišnje pojede oko tri milijarde pica.
"Mi smo dobri u tome jer smo spremni naporno da radimo. Italijani žele 'čist' kancelarijski posao i, za razliku od nas, nisu spremni da rade 10, 12 sati dnevno", objašnjava Amadeo Al-Vikel, rodom iz Kaira, koji danas vodi piceriju u samom srcu Rima, u blizini čuvene fontane Trevi.
(MONDO, ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock)