Preduzeća odbrambene industrije mogla bi da budu pokretač industrijske proizvodnje u zemlji, jer bi se ulaganjima u njihovo tehnološko osavremenjavanje pokrenuli proizvodni procesi i u drugim firmama. U šest fabrika (Prvi partizan – Užice, Sloboda, Čačak, Krušik – Valjevo, Zastava oružje Kragujevac, Prva iskra – Barič i Milan Blagojević – Lučani) radi oko sedam hiljada radnika, što je značajan resurs, ali u većini tih fabrika oprema je zastarela, pa bi reindustrijalizacija bila prilika da se tehnološki osavremene i postanu konkurentnija.


Nakon raspada bivše Jugoslavije, kako podseća Dragan Jekić, predsednik Samostalnog sindikata u Slobodi Čačak, ta privredna grana bila je u veoma teškoj poziciji, a država dugo nije imala jasan koncept njenog razvoja posle 2000. godine. Tek je, kako dodaje, pre četiri godine preovladao stav da su preduzeća namenske industrije veoma potrebna Srbiji, pa je usledilo sklapanje nekoliko značajnih poslova u pojedinim preduzećima, među kojima je bila i Sloboda.

– U državnom projektu reindustrijalizacije značajnu ulogu bi trebalo da odigraju preduzeća odbrambene industrije, koja bi postala nosilac ekonomskog i privrednog razvoja. Iako Ministarstvo odbrane u tome nema nadležnosti, od države očekujemo da nam omogući značajne poslove. Kao što dobre poslove imaju Zastava oružje u Kragujevcu i Prvi partizan u Užicu, očekujemo da se to desi i u čačanskoj Slobodi, koja je prošlu godinu završila sa prihodom od 166 miliona dinara, a u nove objekte i opremu investirala oko sedam miliona evra. Ipak u većini fabrika odbrambene industrije oprema je zastarela, pa su potrebna velika ulaganja, koja bi omogućila i dodatno zapošljavanja – kaže za Danas Jekić.

On dodaje da u Slobodi radi 1.400 radnika od kojih je 195 angažovano na određeno vreme preko Nacionalne službe za zapošljavanje, a koji imaju ista prava kao i radnici koji su u stalnom radnom odnosu. Prosečna plata je oko 40.600 dinara, prošle godine je svima isplaćen regres za godišnji odmor u iznosu od 28.000 dinara, kao i regres za Božić od 7.000 dinara.

– Naš sindikat podržava mere reindustrijalizacije, a prva promocija tih mera bila je u Čačku. Činjenica je da osim Slobode, u Čačku maltene nema proizvodnje, pa bi tim merama trebalo da ožive i druga preduzeća. Primera radi, preduzeće Sloboda aparati je u restrukturiranju, a Srbija nema fabriku za proizvodnju aparata za domaćinstvo. Kako je država pomogla Kragujevcu u fabrici Zastava automobili, trebalo bi da da pomogne i Čačku da to preduzeće pronađe strateškog partnera. Bilo je nekoliko zainteresovanih investitora, poput Končara i nekih ruskih firmi, ali sve je ostalo na rečima – objašnjava naš sagovornik.

Zoran Stanić, predsednik Samostalnog sindikata u Prvom partizanu Užice, fabrici koja 97 odsto svoje proizvodnje izvozi i to najviše na tržište SAD, kaže da je poslovodstvo, i bez mera reindustrijalizacije, planiralo da do 2015. godine realizuje veliki investicioni ciklus od 23 miliona evra u modernizaciju i izgradnju infrastrukture.

– Poslovodstvo već sada razgovara o poslovima za 2014. godinu, jer je proizvodnja za ovu godinu već ugovorena. Radimo u tri smene, subotom, a nekada i nedeljom kako bismo realizovali ugovore. Mi nemamo problema sa proizvodnjom, jer je potražnja mnogo veće nego što možemo da proizvedemo – kaže za Danas Stanić i dodaje da je prosečna zarada u užičkom Prvom partizanu oko 63.000 dinara.

– Imamo 530 stalno zaposlenih, 297 radnika je angažovano na određeno vreme, a preko omladinskih zadruga, na osnovu ugovora o povremenim i privremenim poslovima, radi još oko 600 radnika – kazao je Stanić i istakao da je, zbog teške krize i besparice u Užicu, na listi čekanja da budu angažovani oko 2.000 ljudi.

Kooperanti i zapošljavanje

– Većina preduzeća iz odbrambene industrije bila je bombardovana 1999. godine, ali nije imala značajnu pomoć od države. Ukoliko bi se modernizovala i dobila priliku kroz reindustrijalizaciju, otvorila bi se mogućnost za značajna zapošljavanja, ali i za angažovanje većeg broja kooperanata“, kaže Dragan Jekić, predsednik Samostalnog sindikata u čačanskoj Slobodi.

Različito angažovanje radnika

Za razliku od Prvog partizana koji radnike za povremene poslove angažuje preko omladinske zadruge, sindikat u Slobodi u Čačku, smatrajući da nije zakonito da se radnici za tu vrstu proizvodnje angažuju preko omladinskih zadruga, pre nekoliko godina se izborio da se za te poslove radnici angažuju isključivo preko Nacionalne službe za zapošljavanje. Na primedbu da angažovanje radnika preko omladinskih zaruga u Prvom partizanu nije zakonito, Zoran Stanić je rekao da se takvi radnici „angažuju na šest meseci i da to jeste po zakonu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari