Ekonomija

0

Sutra otplata polovine duga Londonskom klubu poverilaca

Autor: VM

Izvor: Beta/Novi magazin

Sutra otplata polovine duga Londonskom klubu poverilaca

Uz otplatu redovne ovogodišnje rate, dug Londonskom klubu biće smanjen za 436 miliona dolara, a ministar finansija Mlađan Dinkić već je dao nalog za prevemenu otplatu duga Londonskom klubu. 

Iz Ministarstva finansija saopšteno je da će "Vlada Srbije i ubuduće nastaviti da sprovodi strategiju prevremene otplate skupih kredita iz prošlosti i vodi fiskalnu politiku koja doprinosi obaranju kamata na javni dug, kako na međunarodnom, tako i na domaćem tržištu kapitala".

Kamatna stopa na dug Londonskom klubu poverilaca iznosi 6,75 odsto, što je za oko dva procentna poena više od kamatne stope koju je Ministarstvo finansija uspelo da ostvari prodajom evroobveznica u februaru ove godine.

Prevremenim razduživanjem države biće ostvarena ušteda u ovogodišnjem budžetu u iznosu od 1,1 milijardi dinara, na ime manjih rashoda za kamate.

Po tom osnovu biće ostvarene značajne uštede i u narednim godinama, u iznosu od jedne do dve milijardi dinara godišnje, navodi se u saopštenju Ministarsta finansija i privrede Srbije.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR