Ima li rešenja za nenaplative kredite?

Bez autora
Apr 28 2013

Preduzeća u Srbiji teško otplaćuju kredite, pa su i kašnjenja sve češća, a iznos nenaplativih kreditra dostigao je tri milijarede evra. Iako građani duguju manje nego preduzeća, broj onih koji kasne sa otplatom kredita raste. Refinansiranje, produženje roka otplate i trgovina dugovanjima za sada su jedini načini da se firme ponovo postave na noge, a dugoročno rešenje je u investicijama i pokretanju privrede. Brojke o dugovanjima su neumoljive i u poređenju sa regionom rekordne: tri milijarde evra iznose nenaplativi krediti privrednika. Čak 19.000 preduzeća i 16.000 preduzetnika u Srbiji duže od tri meseca ne namiruje svoje rate, pa su ih banke svrstale u najgore dužnike. Te firme se uglavnom bave građevinom, trgovinom i prerađivačkom industrijom.

Ima li rešenja za nenaplative kredite?Svako četvrto preduzeće u Srbiji kasni sa otplatom kredita, a ukupan iznos nenaplativih kredita dostigao tri milijarde evra. Sa otplatom kredita kasne i građani, iako manje nego privrednici, njihov broj je sve veći.

Preduzeća u Srbiji teško otplaćuju kredite, pa su i kašnjenja sve češća, a iznos nenaplativih kreditra dostigao je tri milijarede evra. Iako građani duguju manje nego preduzeća, broj onih koji kasne sa otplatom kredita raste.

Refinansiranje, produženje roka otplate i trgovina dugovanjima za sada su jedini načini da se firme ponovo postave na noge, a dugoročno rešenje je u investicijama i pokretanju privrede.

Brojke o dugovanjima su neumoljive i u poređenju sa regionom rekordne: tri milijarde evra iznose nenaplativi krediti privrednika.

Čak 19.000 preduzeća i 16.000 preduzetnika u Srbiji duže od tri meseca ne namiruje svoje rate, pa su ih banke svrstale u najgore dužnike. Te firme se uglavnom bave građevinom, trgovinom i prerađivačkom industrijom.

Branislava Žunjić iz Privredne komora Srbije kaže da refinansiranje dugova ide teško.

"Prvi korak koji privrednici koji imaju teškoće treba da učine jeste da se jave banci i zajedno razmotre mogućnosti otplate duga", kaže Žunjić.

Predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke Ivica Smolić kaže da ni ubuduće ne treba očekivati čarobni štapić kojim bi se u jednom potezu pomoglo svima koji duguju.

Profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju Nebojša Savić smatra da problem treba da se rešava od slučaja do slučaja i navodi da je kao jednu od mogućnosti za rešenje problema, Narodna banka od ove godine omogućila trgovinu dugovanjima, ali za sada nema podataka o zaintersovanosti firmi.

Ima nagoveštaja da bi kamate i na dinarske i na kredite u evrima do kraja godine mogle da budu niže, pod uslvom - političke i ekonomske stabilnosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik