Tužilaštvo za organizovani kriminal nije dalo saglasnost na predloge odbrane vlasnika Delte Miroslava Miškovića i Nibens grupe Mila Đuraškovića da im se pritvor ukine, odnosno zabrani blažom merom.

Medijima je u Specijalnom tužilaštvu rečeno da su „odbijene sve inicijative u tom pravcu“. Mišković i Đurašković su u pritvoru zbog opasnosti od bekstva, pošto je osnov za pritvor „uznemirenje javnosti“ prestao da važi 15. aprila, posle stupanja na snagu novih odredbi Krivičnog zakona. Miškovićeva odbrana je predložila sudiji za prethodni postupak da mu se ukine pritvor uz polaganje jemstva u iznosu koji odredi sud, ili da se zameni kućnim pritvorom. Prema informacijama iz nezvaničnih izvora, Krivično vanraspravno veće Specijalnog suda donelo je rešenje u skladu sa stavom Tužilaštva, odnosno odbacilo je predlog Miškovićeve odbrane.

– Đuraškovićeva odbrana je takođe predložila ukidanje pritvora ili zamenu za kućni pritvor, ali bez jemstva, izjavio je advokat Zoran Ateljević.

Pošto se tužilaštvo nije složilo ni sa jednim predlogom odbrane, sada čekamo odluku sudije za prethodni postupak, rekao je Ateljević.

On je podsetio da je Miškoviću i Đuraškoviću pritvor produžen do 9. juna, kada mora da se podigne optužnica ili da oni budu pušteni iz pritvora po sili zakona.

Advokat Ateljević je ukazao da je stupanjem na snagu nove zakonske odredbe prestao zakonski razlog za pritvor po tački četiri Krivičnog zakona – uznemirenje javnosti.

– Da bi neko mogao da bude pritvoren po toj tački, mora biti zaprećena kazna veća od 10 godina. U ovom slučaju, taj osnov je otpao po samom zakonu, a sud je samo doneo deklarativno rešenje o tome – precizirao je Ateljević.

Prema promenama Krivičnog zakona, kazne za zloupotrebu položaja odgovornog lica radi sticanja nezakonite koristi su ublažene i najduže iznose 10 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari