Unapređivati i kontrolisati kvalitet i obim zdravstvenih usluga

Bez autora
Apr 23 2013

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Slavica Đukić-Dejanović održala je danas sastanak sa zaštitnikom građana Sašom Jankovićem, predsednikom Odbora za zdravlje i porodicu Narodne skupštine Dušanom Milisavljevićem, direktorom Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Momčilom Babićem i direktorom Agencije za borbu protiv korupcije Tatjanom Babić. Na sastanku, koji je održan kod zaštitnika građana, postignuta je saglasnost o tome da će brzo, temeljno i u skladu sa zakonom biti ispitivana svaka informacija o tome da bilo koji pojedinac smanjuje brzinu i kvalitet zdravstvenih usluga zbog nezadovoljstva visinom plate i ostalih primanja u skladu sa zakonom, ili da na bilo koji drugi način postupa nezakonito i neetično, na štetu pacijenata i ugleda cele profesije.

Unapređivati i kontrolisati kvalitet i obim zdravstvenih uslugaMinistar zdravlja u Vladi Republike Srbije Slavica Đukić-Dejanović održala je danas sastanak sa zaštitnikom građana Sašom Jankovićem, predsednikom Odbora za zdravlje i porodicu Narodne skupštine Dušanom Milisavljevićem, direktorom Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Momčilom Babićem i direktorom Agencije za borbu protiv korupcije Tatjanom Babić.

U saopštenju Ministarstva zdravlja navodi se da je na sastanku, koji je održan kod zaštitnika građana, postignuta saglasnost o tome da će brzo, temeljno i u skladu sa zakonom biti ispitivana svaka informacija o tome da bilo koji pojedinac smanjuje brzinu i kvalitet zdravstvenih usluga zbog nezadovoljstva visinom plate i ostalih primanja u skladu sa zakonom, ili da na bilo koji drugi način postupa nezakonito i neetično, na štetu pacijenata i ugleda cele profesije.

Učesnici sastanka postigli su dogovor da zajednički tim Stručne službe zaštitnika građana, Zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja, Agencije za borbu protiv korupcije i Fonda za zdravstveno osiguranje posebno proveri istinitost tvrdnji dva lekara, koji su zaštitniku građana prošle nedelje saopštili da je vreme reakcije na hitne kardiološke slučajeve u državnoj zdravstvenoj ustanovi u kojoj rade produženo na više od 3 časa, kao vid tihog bojkota zbog prekida nezakonitih isplata lekarima i drugom medicinskom osoblju u navodnom dopunskom radu.

Oni su u razgovoru sa zaštitnikom građana preneli i da su iz istog razloga značajno produžene liste čekanja na medicinske procedure koje su obuhvaćene obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

U toku kontrole biće proverena i organizacija posla i uslovi rada u toj, kao i u drugim hitnim medicinskim službama.

Na sastanku je ocenjeno da je povećanje odgovornosti zdravstvenog menadžmenta za dobru organizaciju i stručan rad neophodno i da tome svi učesnici razgovora, u skladu sa svojim nadležnostima, treba da pruže doprinos, kao i da je kvalitet i obim zdravstvenih usluga potrebno unapređivati i kontrolisati.

Takođe, ukazano je na potrebu prilagođavanja propisa iz obaveznog zdravstvenog osiguranja kojima se uređuje upućivanje osiguranih lica, a posebno dece, na lečenje u inostranstvo, uključujući i transplantaciju organa u slučaju da se takve metode ne mogu obezbediti u zdravstvenim ustanovama u Republici Srbiji u ovom momentu.

Istaknuto je da ta prava treba usklađivati sa prioritetima zavisno od medicinskih indikacija svakog pojedinačnog pacijenta, kao i u skladu sa finansijskim mogućnostima RFZO i društva u celini.

Propisima iz obaveznog zdravstvenog osiguranja biće uređeno i pitanje ustanova u koje će pacijenti biti upućivani, i to na osnovu zaključivanja ugovora sa inostranim zdravstvenim ustanovama u cilju obezbeđivanja neophodne zdravstvene zaštite pod povoljnijim uslovima.

Sagovornici su naveli da je nužno obezbediti striktno poštovanje obaveze poslodavaca da uplaćuju propisane doprinose u RFZO, kao i razmotriti dodatne načine finansiranja tog fonda.

Neuplaćivanje doprinosa od strane pojedinaca predstavlja narušavanje sistema zdravstvenog osiguranja i dovodi do kontinuiranog nedostatka sredstava, čime se osiguranim licima uskraćuju zakonom utvrđena prava.

Zadatak svih državnih organa i pojedinaca jeste da pruže doprinos većoj fiskalnoj disciplini u cilju obezbeđivanja zdravstvene zaštite najugroženijoj kategoriji građana.

Ministarstvo zdravlja će kontinuirano preduzimati mere za unapređivanje rada zdravstvenih ustanova u pogledu transplantacije organa i razvijati međunarodnu saradnju u razmeni organa u ovoj oblasti.

Svaki pojedinac i porodica odlukom o davalaštvu organa mogu znatno doprineti lečenju pacijenata kojima je transplantacija organa jedini način lečenja, a resorno ministarstvo će u promociju dobrovoljnog davalaštva organa uključiti čitavo društvo, navodi se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik