Grad je izdvojio dva miliona dinara za obnavljanje licence Vazduhoplovne akademije, tako da svršeni đaci sa diplomama i dozvolama ove škole posao mogu tražiti i u zemljama Evropske unije.

Prepoznajući značaj toga da je u regionu Vazduhoplovna akademija u Beogradu jedina škola koja je sertifikovana od Evropske agencije za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA), grad je još 2006. godine finansirao aplikaciju Vazduhoplovne akademije za dobijanje prestižne licence.

– Naša strategija obrazovanja upravo podrazumeva pružanje podrške školama koje su inovativne u svom radu i koje učenicima omogućavaju zaposlenje nakon četvorogodišnjeg školovanja. Zahvaljujući uvedenim standardima, učenicima Vazduhoplovne akademije je omogućeno da steknu zanimanja koja su vrlo tražena ne samo kod nas nego i šire, i to je opredelilo grad Beograd da izdvoji sredstva za pomenutu licencu, istakla je Ljiljana Jovčić, gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu.

Direktor Vazduhoplovne akademije Goran Cvijović napomenuo je da svi obrazovni profili u njihovoj školi zahtevaju, osim diplome, i dozvole za rad.

– Ne školujemo jeftinu radnu snagu. Ovo su ljudi čiji će sat rada kad završe školu i steknu licencu biti vrlo skup i imaće lepu perspektivu da rade u zemlji i inostranstvu. Osim nacionalne licence, koju izdaje naš Direktorat civilnog vazduhoplovstva, naša škola je u januaru 2012. godine stekla i licencu Evropske agencije za bezbednost civilnog vazduhoplovstva, što znači da će u junu 2015. sa diplomom naše škole učenici moći da traže dozvolu za rad u bilo kom direktoratu EASA u Evropi. Drago nam je što je sa Sekretarijatom za obrazovanje i dečju zaštitu postignuto sistemsko rešenje da grad Beograd ubuduće finansira godišnje troškove te licence, rekao je Cvijović i dodao da inspekcija EASA dolazi dva puta godišnje u Beograd, kako bi proverila da li je sve što škola radi u skladu sa propisanim.

Učenici i iz susednih zemalja

Vazduhoplovna akademija, nekadašnja „Petar Drapšin“, počela je sa radom 1924. godine. Trenutno je pohađaju i učenici iz Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Kako se bliži prijem novih đaka, u toku je i predstavljanje akademije u 129 osnovnih škola širom Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari