Italijanski dnevni listovi juče su različito komentarisali ponovni izbor Đorđa Napolitana za predsednika Italije, a ocene se kreću od navoda da za Italiju sada ima „nade“, dok neki veruju da je zemlja suočena s „pravom propašću“. Kako prenosi Beta, list Stampa naglašava da je Napolitano prvi šef države u istoriji Italije koji će tu dužnost obavljati dva puta, i ocenjuje da njegov ponovni izbor za predsednika predstavlja „propast“ za zemlju.


„Dakle, novi predsednik je Đorđo Napolitano. Neverovatno, jednostavno neverovatno“, piše u uvodnom tekstu Stampa u kojem se dodaje da „osam nedelja pregovora, hiljade sastanaka i telefonskih razgovora“ nije bilo dovoljno da se partije slože i izaberu nekog „u koga bi svi imali poverenja“. List ocenjuje da izbor Napolitana predstavlja „pravu propast“ kako za političke snage u zemlji, tako i za građane koji se, kako se navodi, u poslednja dva meseca suočavaju sa sve ozbiljnijim socijalnim i ekonomskim problemima.

S takvom ocenom ne slaže se najtiražniji italijanski list Korijere dela sera, koji u svom uvodnom tekstu navodi da Italija sada ima čemu da se nada. Komentator lista Il Sole-24 Ore nije tako optimističan i izražava nadu da izbor Napolitana nije „aspirin“ za snižavanje temperature i da ne znači samo kupovinu vremena kako bi se odložilo rešavanje problema u zemlji.

Đorđo Napolitano je u subotu ponovo izabran za predsednika Italije, što predstavlja istorijski presedan, pošto je on prvi šef države u istoriji zemlje koji će tu dužnost obavljati dva puta. Posle zahteva većine stranaka da Napolitano prihvati drugi mandat na mestu šefa države, italijanski predsednik je odlučio da to učini i pomogne zemlji da izađe iz političke krize u kojoj se nalazi zbog nemogućnosti formiranja vlade.

Parlament je pet puta glasao i nijedan kandidat nije dobio potreban broj glasova, pošto je veliki deo listića bio prazan. Lider Pokreta pet zvezda, stranke treće po snazi u parlamentu, Bepe Grilo oštro se usprotivio odluci Napolitana da prihvati drugi mandat, ocenjujući da se radi o „državnom udaru“ i pozvao Italijane da se odmah okupe u milionskom broju na protestu u Rimu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari