Sportsko društvo „Radnički“ sa Crvenog krsta obeležilo je proteklog vikenda svoj 93. rođendan. Jedno od najstarijih sportskih društava u bivšoj Jugoslaviji osnovano je u Matematičkoj gimnaziji sada već davne 1920. godine. Prvo je osnovan fudbalski, a odmah zatim rvački i bokserski klub. Danas Sportsko društvo „Radnički“ broji 13 sportova.

Najveću slavu ovog kluba proneli su fudbaleri dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka, rvači i bokseri šezdesetih, košarkaši sedamdesetih i na kraju rukometašice osamdesetih godina prošlog veka. U ekipnim sportovima takmičari ovog kluba osvojili su 60 titula prvaka Jugoslavije, a broj titula osvojenih u pojedinačnim sportovima trostruko je veći. Više od 300 sportista oblačilo je bar po neki put u svojim karijerama dres sa državnim grbom, a neki od njih su svojoj zemlji doneli 20 olimpijskih medalja, 29 medalja sa Svetskih prvenstava i 51 medalju sa Evropskih šampionata.

– Među najuspešnijim sportistima fudbalskog kluba Radnički su svakako Aleksandar Petaković, Blagoje Vidinić, Ljuba Ognjenović, Zoran Prlinčević i Đura Čolić. Jedan od najboljih trenera u istoriji kluba je Ljubiša Tumbaković. U pojedinačnim sportovima Radnički je uvek beležio sjajne rezultate, a kako i ne bi kada su za ovaj klub boksovali Ljubinko Veselinović, Jovan Pajković, Zoran Jovanović, Toma Hladni, dok su za rvački klub nastupali Momir Kecman, Miroslav Čitaković, Goran Kasum i Prvoslav Ilić – istakao je Dejan Veselinović, zamenik direktora SC „Radnički“.

Ženski rukometni klub bio je najupešniji ženski klub u bivšoj Jugoslaviji. U svojoj bogatoj istoriji osvojio je po tri Kupa šampiona i Kupa Evrope. Svetlana Kitić, Mirjana Radaković i Dragana Pešić su samo neke od rukometašica u istoriji ovog kluba.

– Članovi Radničkog su pored višedecenijskog siromaštva pod različitim političkim režimima uspeli da odneguju gradski miris i kriterijume visokih sportskih i etičkih vrednosti. Zbog svega toga u planu je izgradnja savremenog i modernog sportskog centra do proslave stogodišnjice kluba – zaključio je Veselinović.

Košarkaši za ponos

– Košarkaši su predvođeni legendarnim trenerom Slobodanom Pivom Ivkovićem igrali najlepšu košarku u bivšoj Jugoslaviji, a sve su to krunisali šampionskom titulom u Jugoslaviji 1973. godine, da bi samo četiri godine kasnije igrali u finalu Kupa pobednika kupova. Kao igrači poseban pečat ostavili su Nemanja Đurić, Dragoslav Ražnatović, Srećko Jarić, a kao treneri isti ako ne i veći ostavili su Slobodan Piva Ivković, Dušan Ivković, Ranko Žeravica i Milan Ciga Vasojević – istakao je Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari