Početak 26. Beogradskog maratona pokret Dveri i grupa građana iskoristili su da premijeru Srbije Ivici Dačiću direktno pokažu neslaganje sa sporazumom s Prištinom, koji je parafiran prošlog petka u Briselu.

Dačićevo obraćanje „nadglasao je“ govor člana starešinstva Dveri Vladana Glišića s „paralelnog“ ozvučenja, dok mu je grupa građana skandirala: „Izdao si Kosovo“. Sa obližnje zgrade u Bulevaru kralja Aleksandra spušten je transparent „Branimo Srbiju“, a grupa učesnika Trke zadovoljstva kroz cilj je protrčala u majicama „Kosovo je Srbija“ i s parolom „Ne damo Kosovo“.

Dok su na bini bili Dačić, šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer i promoter maratona, legenda svetske atletike Karl Luis, građani su se podelili u skandiranju – jedni su premijera optuživali za izdaju, a drugi uzvikivali: „Maraton, maraton“. Kako javljaju agencije, jedan od nezadovoljnih građana prišao je Dačiću i pitao ga da li mirno spava zbog KiM, na šta mu je premijer, navodno, odgovorio da je miran i da je ratovao za Kosovo.

Policija nije intervenisala, a kako je saopšteno iz Dveri, pripadnici MUP su došli na ulaz u stan Mile Alečković Nikolić, u kome je bilo postavljeno ozvučenje sa kog se obratio Vladan Glišić, koji je optužio Dačića za „izdaju Srba na KiM, kršenje Ustava Srbije, laganje Putina, predaju Kosova Tačiju“.

Jugoslav Kiprijanović iz Dveri kaže za Danas da je „zapravo Glišić umesto Dačića „otvorio“ maraton, jer su organizatori odmah proglasili start trke, posle čega su Dveranii sami povukli transparent sa zgrade“. Prema njegovim rečima, pripadnici Dveri i MUP zajedno su čekali u zgradi dolazak advokata Gorana Petronijevića, ali policija nije ušla u stan Mile Alečković Nikolić.

Kako je Danasu potvrđeno, Dveri su sinoć pripremale i planirale protestne vožnje i blokade saobraćaja u više gradova u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari