VUČIĆ: Moguć referendum građana o sporazumu iz Brisela

Glavni odbor stranke odlučivao je o stavu koji će zauzeti prema predloženom sporazumu sa Prištinom. Predsedništvo SNS će ukoliko bude potrebno doneti odluku o referendumu

  • 3

Sednica Glavnog odbora Srpske napredne stranke, na kojoj su razmatrani predlog sporazuma koji je srpska delegacija parafirala u Briselu i politička situacija u Vojvodini, završena je posle šest sati rasprave.

- Ministri iz Srpske napredne stranke (SNS) u ponedeljak na sednici Vlade će podržati sporazum s Prištinom - rekao je lider SNS-a Aleksandar Vučić koji nije isključio mogućnost referenduma o sporazumu iz Brisela.

Posle šestočastovne sednice Glavnog odbora SNS-a, koja je bila zatvorena za javnost, Vučić je rekao da ga je Glavni odbor ovlastio da ako proceni da je potrebno organizovati izjašnjavanje gradjana, da Predsedništvo SNS-a može doneti odluku o referendumu. On je rekao da očekuje da će Skupština Srbije o sporazumu raspravljati u sredu ili četvrtak.

- Ukoliko budem procenio, Predsedništvo SNS-a u narednoj nedelji može da donese odluku kako i na koji način da pitamo građane da li podržavaju ono što smo uradili - rekao je lider naprednjaka i prvi potpredsednik Vlade Vučić.

Vučić je kazao da ne isključuje ni referendum o tom pitanju i ponovio da sporazum ne priznaje nikakvu nezavisnost Kosova, te da je u datim okolnostima to najviše što se moglo učiniti.

 On je rekao da ne prihvata tezu da su predstavnici Vlade bilo koga ili bilo šta izdali. Vučić je izrazio spremnost da razgovara s predstavnicima parlamentarnih stranaka koje se protive sporazumu, ali da neće da razgovara s onima koji ucenjuju.

On je rekao da cilj da se postigne jedinstvo u Srbiji o sporazumu koji su u petak u Briselu parafirali premijeri Srbije i Kosova. Prema njegovim recimas, od ukupno 387 prisutnih članova Glavnog odobra, 377 je glasalo "za", osam "protiv", a dva su bila uzdržana.

Potpredsednik stranke Nebojša Stefanović izjavio je Tanjugu pred početak sastanka da će Glavni odbor stranke doneti odluku o tome kakav će stav stranka zauzeti prema predloženom sporazumu.

- Nakon toga očekujem sednicu vlade, a da li će ona biti održana danas ili sutra zavisi od toga kako bude odlučio permijer Srbije Ivica Dačić - izjavio je Stefanović.

Stefanović, koji je i predsednik Narodne skupštine, rekao je da će posle toga organizovati konsultacije sa šefovima poslaničkih klubova kako bi se dogovorila dinamika kada će to što bude odlučila vlada doći na dnevni red.

Prema njegovim rečima, biće odlučeno i kada bi se pregovarači mogli naći pred poslanicima da objasne, u skladu sa rezolucijom koju je parlament doneo, tok pregovora i šta je to što je vlada prihvatila ili odbila.

Sednici je prisustvovao i šef Kancelarije Vlade Srbije za KIM Aleksandar Vulin.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić juče su izjavili da je predlogom sporazuma u Briselu postignuto najbolje rešenje koje je moguće u ovom trenutku.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    21. april 2013 | 19:31

    Referendum i za sporazum i za EU da nemorate vise da idete u Brisel!!!

  • Образован

    21. april 2013 | 18:54

    Kako predsednistvo Sns moze donositi odluke o organizovanju referenduma?!?!

  • стрептомицин

    21. april 2013 | 19:40

    Обмањивање јавности. Знају да су српски бирачи наивни зато им предлажу референдум после потписивања, док се свуда спроводи пре. Ово је само политичка реторика ради смиривања страсти јер им не пада на памет да спроводе референдум који неће легитимисати издају, већ се плаше евентуалних демонстрација. Али са оваквим народом могу бити мирни, неће изаћи на улицу па макар им и рођену породицу распродати. Мада ако им неко махне доларима испред носа као некоч Сорош, е онда су спремни да даноноћно шетају, лупају у шерпе, дувају у пиштаљке и боре се за "демократију"! Такав народ боље не заслужује од овога...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA