Ponedeljak, 08.06.2009.

12:51

Kina smanjuje emisiju CO2

Kina je prošle godine odustala od realizacije energetskih projekata ukupne vrednosti 69 milijardi dolara, kako bi smanjila emisiju ugljen-dioksida (CO2).

Izvor: Tanjug

Default images

Kina je najveći svetski proizvođač gasova sa efektom staklene bašte. Visoki funkcioner kineskog Ministarstva zaštite životne sredine Džang Liđun je, na konferenciji o obnovljivim izvorima energije u gradu Tjenđinu, rekao da je vlada u Pekingu 2008. odustala od 156 industrijskih projekata koji bi postali veliki zagađivači životne sredine.

Kineske vlasti naglašavaju da će radije povećati energetsku efikasnost i upotrebu obnovljivih izvora energije nego da prihvate ograničenja emisije ugljen-dioksida, jer bi to moglo da ograniči ekonomski razvoj zemlje, navodi američka agencija, podsećajući da će se o uvođenju ograničenja, kao sastavnom delu novog globalnog sporazuma o klimatskim promenama, pregovarati na samitu Ujedinjenih nacija u decembru u Kopenhagenu.

Zemlje u razvoju koje nisu članice Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) će doprineti ukupnom povećanju emisije ugljen-dioksida do 2030. sa čak 97 odsto, izjavio je danas na Azijskoj konferenciji o nafti i gasu u Kuala Lumpuru izvršni direktor Međunarodne agencije za energetiku Nobuo Tanaka.

Kina je 2006. postala najveći svetski emiter štetnih gasova nastalih sagorevanjem nafte i uglja, ispred SAD, Rusije, Indije i Japana, pokazuju podaci američkog Ministarstva energetike.

Ta, treća po veličini privreda u svetu, koja 80 odsto električne energije proizvodi pomoću uglja, ima za cilj da smanji emisiju ugljen-dioksida do 2010. za 15 odsto u odnosu na nivo iz 2005.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

10 h

Podeli: