Srbija

Ponedeljak, 08.06.2009.

11:25

Manja referentna kamatna stopa

Monetarni odbor Narodne banke Srbije smanjio je referentnu kamatnu stopu za jedan procentni poen - sa 14 na 13 odsto.

Izvor: B92

Default images

U saopštenju, Monetarni odbor ocenjuje da će nove mere restriktivne fiskalne politike tek dati efekte na smanjenje budžetskog deficita, kao i da će pad privrede i spoljnotrgovinske aktivnosti koji je veći od od očekivanog i u daljem periodu delovati dezinflatorno.

Iako ocenjuje da ima prostora da se nastavi sa relaksiranjem monetarne politike, Monetarni odbor upozorava da su i dalje prisutni ozbiljni rizici u sprovođenju ovogodišnje projekcije inflacije, vezani pre svega za rast regulisanih cena, nakon nihovog visokog rasta u prvih pet meseci.

Takođe, ukoliko dogovoreni kriterijumi sa MMF-om za prvo polugodište ne budu ispunjeni, postoji verovatnoća da Srbija ne povuče drugu tranšu po osnovu aktuelnog aranžmana, kao i da će morati da preduzima dodatne mere radi ostvarenja programskih ciljeva, upozorila je Narodna banka Srbije.

Ukinuta ograničenja za kredite

Monetarni odbor ukinuo je i ograničenje bankama za odobravanje iznosa ukupnih kredita, kao i roka otplate gotovinskih kredita.

Odlukom iz juna 2006. godine NBS je bankama ograničila iznos ukupnih kredita stanovništvu na 200 odsto njihovog osnovnog kapitala.

Monetrani odbor je ocenio da su banke u periodu primene te odluke, od septembra 2006. do kraja aprila 2009. godine, povećale osnovni kapital sa 147,2 milijarde na 391 milijardi dinara i da više nema potrebe za takvom merom.

Pored toga, zbog usporavanja tražnje i smanjene privredne aktivnosti izazvane ekonomskom krizom, Monetarni odbor je skinuo oraničenje bankama o rokovima otplate gotovinskih kredita. Maksimalan rok za otplatu gotovinskih kredita bio je skraćen na dve godine.

Odluke će stupiti na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku RS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: