Vesti

0

Dinkić očekuje da EU pritisne Prištinu

Izvor: Danas

Dinkić očekuje da EU pritisne Prištinu

 

"Nema potrebe da se mi u Srbiji dodatno konsultujemo, nadam se da će EU izvršiti pritisak na prištinsku delegaciju i ako odustanu od tog zahteva sporazum možemo potpisati već danas", istakao je za Danas Mlađan Dinkić, predsednik URS i ministar finansija i privrede.

Prema njegovim rečima, u devetoj rundi dijaloga Beograda i Prištine pojavio se novi zahtev prištinske delegacije da Srbija ne blokira ulazak Kosova u međunarodne organizacije, pre svega misleći na UN, što je neprihvatljivo.

„Ukoliko bi Priština povukla tu tačku iz predloga, bili bismo blizu istorijskog dogovora“, navodi Dinkić.

„Očito da je najveći deo briselskog predloga daleko bolji za Srbiju od onoga što je prethodno bilo na stolu. Sve je u skladu s onim što možemo da prihvatimo, jer su napravljeni kompromisi. Članstvo Kosova u UN je neprihvatljivo za nas i očekujem da će Priština odustati od toga. Ne očekujem da će EU vršiti dodatni pritisak na Srbiju, jer samo mi maksimalno napravili kompromise“, navodi Dinkić.

Na pitanje da li se očekuju konsultacije državnog vrha o predlogu Brisela ili će se samo čekati odgovor Prištine, Dinkić kaže da „nema svrhe da se razgovora o tome, jer mi nećemo prihvatiti članstvo Kosova u UN ni po cenu da ne dobijemo datum za početak pregovora u EU“.

Lider URS napominje da Srbija, s druge strane, neće blokirati proces evropskih integracija Kosova, jer ukoliko i Srbija i Kosovo postanu članice EU, „brišu se sve administrativne granice“. Kosovo je već član MMF, Svetske banke i drugih finansijskih institucija, ali, kako ponavlja, Srbija ne može da prihvati da bude članica i UN.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR