ISLAND: Aplikacija za izbegavanje incesta

Aplikacija funkcioniše tako što dve osobe međusobno dodirnu svoje telefone, iz kojih se čuje alarm u slučaju da su u srodstvu

  • 0

Zbog realne opasnosti da stupe u seksualni odnos sa rođakom, građanima Islanda, zemlje od 320.000 stanovnika, gde su gotovo svi u bližem ili daljem srodstvu, na raspolaganju je nova aplikacija za smartfone, koja im pomaže da izbegnu slučajni incest.

Aplikacija funkcioniše tako što dve osobe međusobno dodirnu svoje telefone, iz kojih se čuje alarm u slučaju da su u srodstvu.

Osmislila su je trojica studenata softvrskog inženjerstva Islandskog univerziteta, koji su se sa njom predstavili na konkursu za "novu kreativnu upotrebu" Knjige Islanđana, on-lajn baze podataka o stanovnicima i njihovim porodičnim stablima koji sežu unazad 1.200 godina.

- Svi znaju za priču o porodičnom okupljanju, na kojem sretnete devojku koja vam se svidi, a za koju se kasnije ispostavi da vam je rođaka u drugom kolenu - kaže grafički dizajner iz Rejkjavika Einar Magnuson.

Mnogi na ostrvu smatraju da je ovaj novi tehnološki izum odlično rešenje za sprečavanje neželjenih situacija.

- Ljudi će možda pomisliti da je šašavo, ali je aplikacija zaista potrebna - dodaje on.

Korišćenje aplikacije moguće je samo na Islandu, gde većina stanovnika potiče od grupe Vikinga, koji su se doselili na ovo severnoatlantsko ostvro u 9. veku, i gde postoji baza podataka sa genealoškim detaljima gotovo svakog Islanđanina.

Trenutno, aplikacija je dostupna samo za Android telefone, a preuzeta je skoro 4.000 puta od kada je lansirana početkom meseca. Njeni tvorci nadaju se tome da će uskoro razviti i verziju za Ajfone.

(Telegraf / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA