U petak 10. runda: Tači da odustane od članstva

E. V. N.

18. 04. 2013. u 14:14

Nepuna 24 časa posle kraha pregovora Beograda i Prištine, za petak iznenada zakazan deseti nastavak dijaloga u Briselu. Naš tim dobio garancije da za Kosovo nema stolice u UN. Ne odustajemo od regionalnog komandanta policije

PREGOVARAČKI timovi Beograda i Prištine opet će se u petak sučeliti u Briselu u možda presudnoj desetoj rundi dijaloga, koju je u četvrtak po podne iznenada zakazala glavna posrednica Ketrin Ešton.

Srpska delegacija, predvođena premijerom Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem odletela je u četvrtak uveče oko 22 časa ka prestonici Evropske unije, posle celodnevnih konsultacija sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, ali i diplomatama velikih sila.

Kako „Novosti“ nezvanično saznaju, naš tim prelomio je da krene u „produžetke“ posle čvrstih garancija da će naši ključni zahtevi biti uvaženi. Prema našim informacijama, nakon serije telefonskih razgovora sa zvaničnicima država EU, Aleksandar Vučić je dobio čvrsta uveravanja da Kosovo ne može dobiti stolicu u UN.

Nebojša Stefanović
Narednih dana moguć dogovor. Detaljnije čitajte OVDE

A, upravo je na tom pitanju dogovor u sredu zapao u živo blato. Jer, u tački 14 neformalnog predloga EU dve strane obavezuju se da neće međusobno blokirati članstvo u međunarodnim organizacijama. To je za našu stranu bilo neprihvatljivo i zahtevali smo da se izbaci ili preformuliše. Naši izvori prenose nam da je Brisel trenutno najbliži tome da formulacija glasi: „da dve strane ne ometaju jedna drugu na putu ka EU“.

Kako su nam preneli naši pregovarači, Beograd nije spreman ni da se odrekne prava da Zajednica srpskih opština na Kosovu i Metohiji imenuje svog regionalnog komandanta policije. Oko toga se i juče ceo dan vodila bitka kroz diplomatske kanale, a Hašim Tači je u jednom momentu posredno poslao signale da je spreman na preformulaciju sporne tačke 14, ali je za uzvrat tražio da Priština imenuje regionalnog komandanta!

Nema sumnje da će se oko ovoga u kabinetu Eštonove u petak slomiti najviše pregovaračkih kopalja, pošto naši procenjuju da je pomenuta tačka 14 bila dimna zavesa i da je Tači „ustupkom“ oko nje zapravo želeo da prigrabi potpunu policijsku kontrolu nad srpskim opštinama.

Ivan Mrkić

Postoji velika šansa za preokret. Detaljnije čitajte OVDE

Osim te „vruće teme“ praktično je dogovoreno da ZSO ima ozbiljna ovlašćenja: predsednika Zajednice opštine, skupštinu, potpredsednika, savet, kao i finansiranje vezano za Srbiju u oblasti zdravstva, školstva i prostornog planiranja.

U iščekivanju možda i prelomnog sastanka, koji može da odredi dalju sudbinu Kosova i Metohije, ali i evropskog puta Srbije, premijer Ivica Dačić ponovio je da je poslednja ponuda bila prihvatljiva za srpsku stranu, ali da je Priština minirala dogovor uvođenjem novih zahteva.

Uoči novog susreta, Eštonova je poručila da su razlike sada „stvarno male“ i da se nada uspešnom ishodu i postizanju sporazuma.

- Šefica diplomatije mora da sastavi izveštaj za Savet ministara do ponedeljka i želela bi da i jedna i druga delegacija još jednom pogledaju predloge i vide da li je moguć dogovor - čuli smo od Maje Kocijančič, portparolke visoke predstavnice EU.

Moguće postizanje sporazuma, koji je ključan za pozitivan ton izveštaja Eštonove i komesara za proširenje štefana Filea, već je upalo u vremenski tesnac. Ove raporte razmatraće šefovi diplomatija u ponedeljak u Luksemburgu, ali i u slučaju pozitivnog ishoda finalne runde, neizvesno je da li će oni preporučiti Evropskom savetu da Srbiji dodeli datum za početak pregovora o članstvu.

SRBIJI DATI DATUM, A KOSOVU SSP

POSLANICI Evropskog parlamenta usvojili su u četvrtak, velikom većinom, rezoluciju o napretku Srbije u evropskim integracijama, koju je predložio izvestilac Jelko Kacin.

U rezoluciji su pohvaljeni napori Srbije da unutrašnjim reformama dostigne evropske standarde, a Evropskom savetu se predlaže da, što je pre moguće, dodeli Srbiji datum početka pregovora se EU.

Evropski poslanici usvojili su i izveštaj o napretku Kosova, u kojem se traži početak pregovora o SSP, ali se i poziva pet država koje nisu priznale nezavisnost da to učine.

Najveća brana i dalje je Nemačka, koja ne može da odobri datum bez odluke Bundestaga. Kako tvrde naši izvori, zvaničan Berlin sada, pored zahteva o neblokiranju članstva Kosova u međunarodnim institucijama, „u igru“ ubacuje i - primenu sporazuma. Nemci traže da se sačeka još neko vreme da bi se videlo kako će se postignuti dogovori primeniti na terenu.

Ambasador Nemačke Hajnc Vilhelm tvrdi da je pogrešno to što mnogi ne veruju da i Nemačka želi da Srbija postane članica EU:

- Pristupanje vaše zemlje unaprediće stabilnost na Balkanu, a biće i podsticajan ekonomski faktor. U Bundestagu, od čijeg stava zavisi politika nemačke vlade, postoji konsenzus svih političkih partija da evropsko ujedinjenje nije završeno dok i Srbija i druge zapadnobalkanske zemlje ne uđu u EU.

Međutim, iz nemačkog parlamenta šalju drugačije signale. Andreas šokenhof iz vladajuće CDU poručio je da ostaje pri stavu da Srbija mora da ispuni svih sedam zahteva koje je Berlin postavio Beogradu:

- Do ponedeljka dve strane jasno, detaljno i nedvosmisleno, u pisanoj formi, treba da se dogovore, a vlade dve zemlje da to prihvate, kako bi se omogućilo proverljivo sprovođenje navedenih sporazuma do junskog zasedanja Evropskog saveta - bio je jasan Šokenhof.

Ljubica Vasić, pomoćnica srpskog šefa diplomatije za EU integracije, koja se upravo vratila iz posete Berlinu, za „Novosti“ kaže da Nemačka veoma ceni napore koje je Vlada uložila u prethodnim mesecima i da je dobila uveravanja da novih uslova za Srbiju neće biti:

GARANTUJE I NATO

PRVI potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić u Briselu će se sastati i sa generalnim sekretarom NATO Andersom fog Rasmunsenom - saznaju „Novosti“. On će od prvog čoveka Severnoatlantske alijanse tražiti čvrste garancije da takozvana vojska Kosova ne može biti stacionirana na teritoriji Zajednice srpskih opština.

- Uzimajući u obzir napore koje je Vlada uložila dosad, očekujem da izveštaj EK bude pozitivan.

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo Milovan Drecun kaže da je poslednjih dana postignut preokret i značajan napredak u briselskom dijalogu:

- Priština pokušava da spremnost na kompromis naplati tako što će nam postaviti neke neprihvatljive uslove, a to je da mi ne sprečavamo njihovo eventualno članstvo u UN.

To jednostavno ne može da prođe.

Direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin preneo je u četvrtak čelnicima četiri opštine sa severa Kosmeta da niko neće raditi ništa što nije u skladu sa Ustavom, Rezolucijom i interesima građana.

Srbi sa KiM odrediće naredne korake pošto ih Beograd detaljno informiše o rezultatima nove briselske runde.

Nastavak pregovaračkog trilera podstakao je novo talasanje i među parlamentarnim partijama.

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je u četvrtak u Beču da se mora naći rešenje za pitanje Kosova, jer bez toga Srbija ne može da krene, kao društvo, napred:

- Nadam se da će to rešenje biti takvo da neće izazvati nove krize, već da ih ostavlja iza sebe i nadam se da neće proizvesti ni bilo kakve turbulencije i ugrožavanje demokratskih procesa u Srbiji, koje su pretpostavka da postanemo članica EU.

Za lidera URS Mlađana Dinkića dogovor je moguć, pod uslovom da prištinska strana povuče uslov o članstvu u UN.

Čedomir Jovanović, predsednik LDP, poziva Eštonovu i Filea da preporuče dodeljivanje datuma Srbiji i sporazum o SSP Kosovu, bez obzira na to da li će u narednih nekoliko dana doći do dogovora.

Ukoliko se kosovsko-evropski čvor konačno raspetlja i dođe do dogovora, nezvanično se pominje da bi redosled koraka trebalo bi da bude ovakav - prvo će se o sporazumu u ponedeljak izjasniti Vlada Srbije, a istog dana i Skupština. A, pre toga, u nedelju će kosovsko pitanje da razmatra i Glavni odbor SNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (112)

Ruben Lonuestro

18.04.2013. 15:23

@Demokrata - u svetlu buducnost besklasnog drustva sa drugom titom na celu...

Dymitr Ogonowski

18.04.2013. 16:42

@Demokrata - Ja mislim da Tito bio opste covek drugih vremena. Tada je bilo pitanje komunizma, proba stvorenja jugoslavkog identiteta, svada Tita sa Stalinom itd. A sada je problem slicni na I svetski rat. Problem napada Zapada na slovenske zemlje.

Ruben Lonuestro

18.04.2013. 22:17

@Demokrata - O siroti moj polski ; ne poznajes ti dovoljno srpski otrov ; ovo gore sam stavio iz sarkazma jer tipovi koji postavljaju ovu vrstu besmislica: integracija Srbije u EURajh, datumi i ostale sarene laze su sledbenici crvenog ustase ; u samoj redakciji ovog srskog medija koji vazi za "patriotski" najmanje polovina ih jos drzi sliku kaudilja na zidu i sanja o eurorajhu kao civilizacijskom napretku. Serbija je ko luk, sto vise ljustis sve vise se suza sliva niz lice.

Dymitr Ogonowski

18.04.2013. 23:00

@Demokrata - Ne ja mogu resavati za Srbiju. Srbija sama ce resiti hoce EU ili ne? Ja mislim da Nemci i Siptari su opsane za Slovene. Ali ako sporazum ce prihvati predsednik Nikolic, vlada Srbije itd., ja nista ne mogu uraditi. Samo Vi Srbi ocenivajte vasu vlast. Ja zelim uspeh Srbije u teritorialnom, ekonomskom, vojenom, naucnom, sportskom i drugim aspektima. A ko je Tito uopste sada ne znam? Gledao na youtube da on pre II svetskog rata je bio nemacki agent. Ali ja ne znam sto je istina a sto je laz.

Logic

18.04.2013. 15:15

Prevod - kako to "gordo" zvuči! Ali engleski tekst nema veze sa srpskim. Prve dve rečenice sa uskličnikom na kraju zvuče kao zapovest: "Delegacije natrag u Brisel! Dialog da se nastavi sutra!" Što se tiče upotrebe izraza "normality", nužnosti "za" - čini mi se da to nešto vuče na profesionalno polje g-đe Đukić Dejanović. Pa, eto: saradnja - pun pogodak.

dan osman

18.04.2013. 17:03

@MatijaBG LDP - slažem se. Srbija je očuvala svoje institucije na kosovu. Srbija neće priznati kosovo ni u jednoj medjunarodnoj instituciji. Što se mene tiče napravljen je dobar posao. : ))

Banacanin

18.04.2013. 15:19

Pregovori su farsa.Kao popustili Begoradu,Kosovo ne prihvata sporazum ali na kraju ipak pod nagovorom EU prihvata a ustvari dobija ono sto zeli a nas pregovaracki tim se vraca zadovoljan postignutim.Znaci prakticno skoro ne dobijamo nista za tamo neki datum koji sam po sebi ne znaci nista.

Evropa nema alternativu,a Narod Srpski drzavu!!

18.04.2013. 15:21

Ne cudi me sto nas ovi iz EU smatraju da smo Magarci(kao Narod),pa nam svezalu sargarepu na stap koji mi jurimo,a nikad nece da dohvatimo.Ali me najvise cudi i neznam vise ni sam sada dali smo Magarci kao Narod ili neka druga vrsta onih pametnih zivotinja,jer ovi nasi i od nas izabrani politicari,poceli da nam bacaju Banane

Kuridza

18.04.2013. 15:23

Priznavanje fantomske drzave Kosovo u medjunarodnim institucijama od strane republike Srbije je zaista mala razlika. Porucuju veliki prijatelji Srpskog naroda Angli.Nije cudo sto je za njih rekao jedan francuski filosof: Ono sto je Djavo covecanstvu, to je Engleska Evropi. Pametnom dosta!

Tony USA

18.04.2013. 15:45

Ako se ne postigne dogovor onda sve srbe koji bi da se ujedine sa Rusijom da saljemo u Rusiju!Tako ce se jedino rjesiti problem u Balkanu!

Dymitr Ogonowski

18.04.2013. 16:16

@Tony USA - Kosovo je srpska zemlja a vi americanci zivete na zemlji Indiana i bizona. Treba unistiti SAD.

Dymitr Ogonowski

18.04.2013. 16:24

@Tony USA - Srbi! Vidite nameru Amerikanaca. Ne radite vise gresaka Milosevica koji je probao dogovoriti se sa Holbruckom. Nista dobrog od ovog nije dobio ni za Srbiju ni za sebe. Amerikanaca treba brati za talas, tuciti, paliti americke ambasade u zemljama NATO do vremena kada SAD vratice KiM Srbiji i zaplatice odstetu za 1999.

Dymitr Ogonowski

18.04.2013. 16:35

@Tony USA - Treba unistiti SAD i tako resiti problem u svetu. KiM su iskone srpske teritorije. A SAD je zauzeo teritoriju Indiana i bizona.

Dymitr Ogonowski

18.04.2013. 18:23

@Tony USA - Izmedu poljskimi teritorijama u XIX takode su bili granicne rampe.

Čedomir Činić

18.04.2013. 16:22

To sta je vazno za novi rezim, Srbiju i njen narod i teritoriju je da ova izjava pokazuje da postoje realna mogucnost da ozivi sporazum koji sam postignut.

Sindjelic

18.04.2013. 17:52

Jadna Estonova pored Vlore....zgodna "ministarka" nema sta!! Sto se pregovora tice i Vlori i Taciju samo jedna poruka: Kosovo je bilo i ostace Srbija!! Vloru u Srbiji ceka neki zgodan poslic a Tacija srpski sud i srpski KP Dom!!

Milos_Obilic

18.04.2013. 18:10

@Sindjelic - Oj Vojvodo Sindjelicu ;) Budu li ista potpisati,ajmo se okupiti,kolko god nas ima,a kako vidim malo(ja prvi krenuti) i svi dole branimo SRBSTVO i PRAVOSLAVLJE.Ne moze nam niko reci sta da radimo u nasoj drzavi.Za krst casni i slobodu zlatnu!CCCC

SD

18.04.2013. 18:12

Nije to obican datum vec sam negde napisao,kad ga dobijemo onda datum u dzep pa u kupovinu.Ovo mrcvarenje vise nema nikakvog smisla,serija je dosadna i sve isti glumci.

Čedomir Činić

18.04.2013. 18:14

Kao odgovarna licnost nemogu se uzdrzati a da ne komentarisem, i da naglasim zabrinutost da postoje velike sanse da crnogorac prihvati razlicite propise za svaki deo Srpske teritorije. Ljudi koji nemaju ekspertizu mora da se zaustave.

Stefan Perovic

18.04.2013. 18:22

Ma kakvi bre pregovori,kad je u decembru postavljena granica,a i srpski politichari kao Dacic su uvijek javno govorili,da Kosovo nije nashe.Ovo sve je jedna farsa,da ne izgleda upadno da je ultimatum,eto kao pregovara se a svi na tim pregovorima za nezavisno Kosovo.Prepali se mitinga Dveri,kad je narod izasao na ulice,pa odjednom se kao pocheli boriti za Kosovo,ne pomisljajujuci da ukinu granicu sa Kosovom,koju su postavili u decembru.

Katanac na novcanik

18.04.2013. 19:52

Ako potpisete, uvedim sankcije EU. Nista vise njihovo ne kupujem, stekam svajcarce. Smesno? Dobar sam mesecno bar 300 CHF. Vidimo se za 10 godina.

Plus jedan

18.04.2013. 23:07

@Katanac na novcanik - Dobar plan, verovatno ti se pridružujem. Ko počne na vreme, preživeće EU.

Čedomir Činić

18.04.2013. 19:58

Ja mogi da razumem da ti si ljut na mene, i to nije problem, crnogorac, problem je u tome dali ti razumes, koliko mnogo porodica na teritoriji bivse Југославије,danas u Srbiji i medju evropskim drzavama, naneo tugu i bol i da li su oni ljuti ili te mrze.

Ceda

18.04.2013. 20:09

Prodaju Srbiju kao da su im je ocevi zaradili. Sramotno je na sastanke o pregovorima dolaziti bez ikakve strategije,pogledajte samo ekonomski pokazatelj koliko vredi kosovsko bogatstvo u resursima. Posle besramne kapitulacije proglasit ce nas i krivcima sto smo branili sopstvenu zemlju,a vadili su organe nasoj deci.Nece se otimanje zaustaviti sa Kosovom.

Talični Tom

19.04.2013. 10:57

@Ceda - Po tvom, svaki albanac je trgovac organima ili drogom. Svaki srbin je Novak nepobedivi, ili Mišković prevarant. A šta je sa onima koji pošteno rade svoj posao sa obe strane? Ne mešaj obične ljude sa obe strane, koji samo žele mir i nešto, samo malo poštovanja.

mnogo ste providni

18.04.2013. 21:10

Da li stvarno mislite da je narodu nije jasno da vi pregovarate o tome kako da Sever integrišete u tkz državu Kosovo?

SD

18.04.2013. 22:18

@mnogo ste providni - Narodu je jasno ali pojedinim politickim ekspertima izgleda nije.Doci ce dan za naplatu ovi mozda i gore prodju od DS_e.Sve gori od goreg.

INAT

18.04.2013. 21:58

Ko vam garantuje da ce se Kosovo ili EU drzati Srpskih zahteva?Tako su se drzali i rezolucije 1244...

naranca

18.04.2013. 22:11

"Nemci hoce napismeno" kao na primer NATO statut da je NATO defanzivna organizacija.

bracki

19.04.2013. 09:17

@naranca - napismeno je i rezolucija 1244 po kojoj je Kosovo Srbija a ne Republika Kosovo.Papir trpi sve,a na kraju krajeva sve to je podlozno promjenama,kao i ustav,zakoni,odluke,sporazumi...

arsa

19.04.2013. 09:49

@SD - Ako to nije posredno priznanje "drzave kosovo" onda ja neznam sta je.Dve strane, podrazumeva dve ravnopravne strane, zanaci nezavisne drzave.

MIDEL

18.04.2013. 22:36

Nemogu da shvatim i da verujem da ce narod Srbije da dozvoli da se sa Siptarima potpise bilo koji dokument! Pa ljudi dali ste uopste u toku sta se sve desava ,Ma kakva EU sve je to laz

Milos_Obilic

18.04.2013. 23:25

@MIDEL - Narod nece dozvoliti.Fazon je u tome sto necemo nista znati do tog dana D.Vecina naroda nece u EU,kao sto je i normalno.EU je samo jedna moderna verzija Rimske ili recimo Nemacke imperije.Znaci nekad su morali da nas pokoravaju a danas svojevoljno se predajemo.Nelogicno.A koga interesuje,nek protumaci Jovanovo pokrovljenje o zeni i 12 zvezda i uporedi sa zastavom EU.

Naissus

19.04.2013. 03:35

@MIDEL - a KO PITA NAROD? Citaj Blic, tamo vecina misli da se sto pre potpise jer ce nam onda svanuti. Malo morgen, ali oni to ne vide. Isto kao kad je u pitanju Vojvodina. Sada su svi tamo neki Vojvodjani. Mi smo ostali valjda Marsovci a njma ce da svane kada su stro dalje od nas. Jadna li si Srbijo sta si dozivela. Mozda je i bolje da nas nema kad smo ovakvi. Neka nas rastave , podele, neka nas i nema kad imamo ovakvu vlast i narod nesposoban da uradi ista

nadimak

18.04.2013. 22:46

Ketrin Eston ce posle ovoga mozda biti ppredlozena za nobelovu nagradu. Nije mi samo jedno jasno kako ona mislim da resava Status severnog Kosova kad jos nije resen ni Status KiM. Kako trazi Taci clanstvo u UN kad ga nisu priznale jos oko pola drzava a medju njima najmnogoljudije i dve koje ulazu VETO. Oni bi sve to da na brzinu urade za jedan Datum a do clanstva smo mozda daleko jos 15 ili 20 godina, ko zna dali ce EU do tada uopste postojati ako se nastavi finansijska kriza iz drzave u drzavu

milos1706

18.04.2013. 22:50

Pa ovo je zaista tragi - komedija. Mislim da bi trebala uz Srbsku pregovaračku delegaciju da sedne i Ruska pošto uz Albansku delegaciju sedi i delegacija EU. Nadam se ali stvarno se nadam da naša delegacija neće da nasedne mahinacijama EU jer sve ovo mi ponovno smrdi na scenarij KADIJA TE TUŽI KADIJA TI SUDI, i stvarno neznam kud i mi srljamo u osinje gnezdo. Rusi bi trebali da naprave vojnu bazu na prostoru Srbije bar zbog gasovoda ako ne zbog drugog

Naissus

19.04.2013. 03:31

@milos1706 - Prijatelju, ne samo da nasi nece da nasednu, pa oni saradjuju u svemu tome a nadaju se da cemo mi obicni ljudi da nasednemo celoj ovoj prici. Izdaja na delu, samo zavijena, da se ne vidi na prvi pogled.

Srki

18.04.2013. 22:54

Sapunica za narod, a cini se unapred dogovoreno pa mislim da ce do nekog dogovora mozda i doci, ali ce zapeti na provodjenju. Kod provodjenja ce se opet razlicito tumaciti i opet ce biti sukoba

Alex

18.04.2013. 23:21

Nadam se da nista nece potpisati i da se nikakav dogovor nece napraviti. Ne mogu da verujem da politicari poklanjaju nesto sto nije uopste njihovo. A i nas narod je postao degenerican, cim samo to mirno posmatra. Samo neka vrsta puca bi trebala da sve to vrati na pocetnu poziciju. Bas nas briga za nekakav datum, svi zanmo da ce biti novih uslova....

Predrag Zdrale

19.04.2013. 05:38

@Alex - Evo Brate izgleda cekaju da im ja iz portugala tamo dodjem? Ne plasim se ni da im, po ko zna koji put, uputim "upozorenje", evo svi vide moje ime i prezime i evo javno porucujem da svaki onaj koji bude "radio" protiv interesa srpskog naroda i drzave, jedinstvene naravno, ima da snosi posledice! Pozdrav Novostima, jednom od retkih srpskih glasila. (MA_IZ)

diki

18.04.2013. 23:24

@ - Nema sta kosovo je izgubljeno vec odavno a srbiji briga za srpski narod na kosovu ona hoceo koji deo kosova ako uspe ato nece nikad srbi sa srbije nikada nisu voljeli srpski narod na kosov uvijek su ih zvali cigani sa kosova

Aleksandar Mašulović

18.04.2013. 23:35

...obratite pažnju samo na promenu politike EU od momenta kad je objavljeno da ce Rusija u Srbiji postaviti raketni štit!!!!????

Predrag

19.04.2013. 10:02

@Aleksandar Mašulović - Da smo ga potpisali 2000 god. sada bismo imali i Kosovo i bili u Evropi i imali Juzni tok zavrseni naplacivali Rentu od protoka gasa....HHHaaaaaa ali smo glupi pa neznamo da se snadjemo.

luka pljevlja

18.04.2013. 23:42

Nikada nece ni uci u EU,dace im datum a zatim godimama zavlaciti ih,nije mi jasno kako toga nisu svesni,sta su se zalepili za EU.

Predrag Zdrale

19.04.2013. 04:55

@luka pljevlja - Pa kako ti nije jasno prijatelju, znas li ti ko je Tomislav Nikolic, Aleksandar Vucic, Ivica Dacic itd? Pratis li ti desavanja ili si mozda isuvise mlad? Ne mogu ja da ti govorim sad tu ionako mi ne objavljuju komentare!ssss? "Smrt fasizmu sloboda narodu"!

arsa

19.04.2013. 09:42

@luka pljevlja - Meni lici da je datum samo izgovor za politiku koju vlast vodi prema KIM.

Vojislav

19.04.2013. 07:51

@Boro - Resenje je vrlo jednostavno: ko nece datum a hoce Kosovo neka se odmah lepo spakuje i ode na Kosovo a nama u Srbiji ostavi datum koji ga ne interesuje. Na taj nacin ce popraviti i demografsku sliku na Kosovu u korist Srba, ali ne nesto posebno, jer onih koji su veliki "patrioti" i koji bi stvarno otisli na Kosovo, osim na tastaturi nema bas mnogo.

MIDEL

19.04.2013. 01:09

Nikome normalnom nemoze da bude jasno:,Da Srpski politicari u isto vreme sa EU pregovaraju o datumu a na drugoj strani sa Rusijom pregovaraju o ulasku u Rusku vojnu itd. federaciju ili savez.Kakve su to mucke... Zamislite za 15 god. Srbiju u EU a sa Rusijom u vojnom savezu pa satim fantazijama se nece moci proci, , Ali sve za fotelju...

Dejan Ajdanic

20.04.2013. 16:23

@MIDEL - U pravu si,skoro je S File reka nesto u vezi Fijata i nekih jos stvari i u stvari nam je pokazao kako EU funkcionise.Sve sto smo se dogovarali ekonomski sa Rusiom,Kinom i ostalima moracempo pre ulaska (za jedno 100god) da ponistimo jer toga nema u EU.Nije nas EU prevarila nego smo sami sebe a pozicija je bila odlicna, jeste bila pat ali mnogo bolja nego sad....

Naissus

19.04.2013. 03:26

Ko je ovde lud: Da dve strane ne ometaju jednu drugu na ulasku u EU? Pa to se moze reci samo za dve drzave. Ako ovo nasi potpisu to je cista izdaja i krsenje ustava, sve ostalo je samo maska da narod ne uvidi da je ovo zakamuflirano priznanje.Ima li nekog da ove nase pozove na odgovornost za ovu tragikomediju koju vode.

Naissus

19.04.2013. 03:27

Gde je transparentnost u ovim pregovoroma?Sta nasi pregovaraci kriju od javnosti?Prvo su naveli minimum od cega Srboija ne odstup, a sada su tome napravili kompromis, znaci ipak na nasu stetu. Prihvatice figurativna ovlastenja za ne znam sta i nacelnika policije? U kojem sastavu? Gde su izvrsna ovlastenja? Od goreg gore, sve zarad nekog datuma koji ne nista. I javnost jos to podrzava, vidi nesto pozitivno? Da covek ne poveruje. "Da dve strane ne ometaju ulazak u EU? IZDAJA braco na delu

Zika

19.04.2013. 10:00

@Predrag Zdrale - Ni jedne dunje ranke ne damo sa nase svete zemlje. Kosova.

Zoran1

19.04.2013. 05:02

Boze sacuvaj ovu planetu od djavola demona a jos i najvise od njihvih sluga politicara.

Srki

19.04.2013. 05:10

Srpski pregovaraci ce po ovome sto pise dobiti veliko nista. Regionalni komandant policije znaci Srbin koji ce biti nadredjen samo za oblast severa albanskim i srpskim policajcima. U vrlo kratkom vremenu, Albanci ce poceti naseljavati i sever Kosova i postat ce vecina, samim tim i u policiji koja ce sve vreme biti podredjena Pristini, kao i sudovi, u kojima ce biti i Srba na severu, ali koji ce biti placeni od Pristine i njoj biti odgovorni. Dacic je malo zamaskirano pustio Kosovo niz vodu.

sumadinac

19.04.2013. 05:59

Zamislite srbiju sa kosovom kako bi izgpredledao nas parlament mislim da b isiptari imali vecinu kako smo nejedinstveni predsednik bi bio vlade taci apredsednik srbije haradinaj strasno!a srbiju sa ruskimantiraketnim stitom pa bili bi kao severna koreja izolovani eu sa svih strana pa nirusija nije protiv clanstva srbije u eu to je prirodna stvar ja mislim da je ovo putinova zasluga i da je ovo on sredio srbiji a sistems300 i avioni moggudoci jer srbija nije u nato!

iz glave

19.04.2013. 06:41

NE u EU, "pregovore" u kojima mi poklanjamo vrednost za fikciju odmah prekinuti, razvijati odnose sa onima koji ekvivalentno uzvraćaju i žele našnpredak

zoki

19.04.2013. 07:14

šta su sad opet smislili,ništa dobro naravno,vučiću ne daj kosovo,uz tebe smo

Srki

19.04.2013. 07:30

Ovakav dokument se ne moze potpisati a da se parlament o njemu ne izjasni. Dobro, moze, ali parlament ga moze ponistiti. Sumnjam da ce ovo da prodje u parlamentu, a posebno kod Srba na terenu. Dacic odradjuje posao, pa nije dzaba doruckovao u Washingtonu. Vucic je ista prica, mada bez dorucka

bojana

19.04.2013. 08:12

a sta je sa juznim delom Kosova i Metohije i ostalim srpskim opstinama, ili enklavama koje su daleko ugrozenije od "severa"? sta sa tim narodom dole koji je u getu? ne daj Boze, sad kad nezadovoljni ship navale? i sta sa evropskom unijom koja ce da nam stavi okove?

naissus

19.04.2013. 08:30

" Da ne ometaju jedna drugu na putu u EU"- pa to mogu samo dve drzave, drugim recima potureno guscje jaje priznanja nezavisnosti nasim glupanima i jos cete videti, oni ce to i da potpisu i posle da nas ubedjuju da to nije tacno i nije jednako priznanju. Dobar plan, samo ciji li je?????

Mlax

19.04.2013. 09:06

Ok, prvo je sporazum odbila Srbija, onda Kosovo, e sad će obje strane da prihvate. Da budemo 1:1.

Savo

19.04.2013. 09:11

НАТО да гарантује безбедност српског становништва на Косову? (Траги)комичнију реченицу одавно нисам чуо. То је као кад би вука поставили да чува овце или лисицу да чува кокошке... Тужно.

pirit

19.04.2013. 09:13

@ - zasto kostunice ne pozoves srbe da izadju na ulicu i pokazu sta misle o ovim laznim pregovorima!!!

Bik koji sedi

19.04.2013. 09:16

Kada se već i Rasmunsen ubacuje u pregovore, sigurno dobijamo i više od traženog, možda po guzi, ušima i na kraju i po leđima.

ballisti

19.04.2013. 09:29

ja bi predlozio da srpska manjina na kosovo ima najsiroku autonomiju a to je da oni mogu da idu od kuce do prodavnice i do njive sve sto je vise od ovoga to je preterano..tako smo mi imali nekad u 90-te godine!

Zato ste se nakotili ko pacovi,jer vas Srbija toliko mucila i istrebila 90-tih

19.04.2013. 09:59

@ballisti - Imali ste i pre 90-tih i jos gore,ali ne u Srbiji nego u tvojoj majcici Albaniji.Nego ajde mi smo ti koji pricaju Svetu istinu,a vi preokrenete uvek stvari u vasu korist,sto je trenutno i plodno.Ne zaboravi "balisto" da je i Nemacka u hladnom ratu istoka i zapada,bila podeljena,pa se politicka situacija i slika ili mapa Sveta promenila.Mozda necemo mi,koji danas trpimo nepravdu i ekonomski i ljudski genocid nad nama Srbima,ma bilo gde ziveli doziveti.Ali pravda je dostizna kad tad....,

meso

19.04.2013. 09:34

@ - Srbija izgubila kosovu vec odavno ne znam zbog cega srbija ide na pregovore kad kosovo je na albanske ruke

Sandra

19.04.2013. 14:48

@Jonas - I Kosovo je bilo deo Srbije do 1999 dok nije potpisan Kumanovski sporazum.

Tiho

19.04.2013. 09:56

Citat :Naši izvori prenose nam da je Brisel trenutno najbliži tome da formulacija glasi: „da dve strane ne ometaju jedna drugu na putu ka EU“.A sta ako se u EU moze samo preko stoice UN-a??Znaci sa tim smo im dozvolili clanstvo UN-a!!!!!!!!!

SD

19.04.2013. 10:45

@Tiho - Clanstvo u EU je moguce samo nezavisnim drzavama.Ovi nazovi pregovori sa nasim potpisom vode Kosovo pravo u UN.Nema veze slavicemo pobedu uz Tomovacu.

Čedomir Činić

19.04.2013. 09:58

Ja prihvatam da pitate, ali nemogu da budem precizniji, sad, dok jos uvek se radni na proceni na koji nacin da se ide u pravcu, jednostavnijeg i boljeg zivota zitelja Srbije ili kada i koji od proces zapoceti, sprovoditi ili kad koji pravilno realizovati. Da kazem i na ovaj nacin, kao novi sef bezbednosne informativne agencije , nije moja nadleznost da se mesam u politicke radnje. Moja nadleznost imam savetodavnu ulogu.

Saša

19.04.2013. 10:52

A ko će da naređuje tom komandiru policije? Priština. Po kojim zakonima će da sude ti sudovi? Po Prištinskim. NATO, koji je dopustio pogrom Srba 2004. će da garantuje za bezbednost. Jedino još zasad nisu pristali na članstvo u UN za Prištinu, to su ostavili da ispune da dobiju prelaznu ocenu u prvom poglavlju pregovora sa EU. Hrvatska je imala 35 poglavlja, šta će tek Vučić i Dačić da urade Srbiji za sledećih 34.

Momcilo

19.04.2013. 11:19

Ako se ne varam turci imaju vec 30 godina taj Datum za pregovore ali to nije dovelo do Toga da udju u EU...Cak mislim da sada vec razmisljaju da odustanu od EU jer im bolje die bez njih.---Znaci Prodati Kosovo za jedan Datum---ko je ovde lud???

Left Lane Cruiser

19.04.2013. 11:35

Vrijeme je da se - nakon, bezbeli, "nadljudske" i "junačke" borbe za Kosovo i Metohiju, koju vodiše naši "voljeni" politi(č)(kants)ki "heroji", drug Ivica "Koferče", drug Mlađa "Trezor", "vitez" Alek(sandar) Eliot-Nes, drug Palma "Betoven", te njegova master-ekselencija Toma "Diploma" - "predstava" privede kraju, tj. da Srbija prizna "neovisnost" Kosova, eu-ROPSKOG puta i datuma radi, da se "suoči sa relanošću na terenu" i "olakša (su)život" preostalih Srba u Tačijevoj državi.

Left Lane Cruiser

19.04.2013. 11:49

Zbogom Kosovo, praštaj Metohijo, zbogom Gračanice, zbogom Dečani... "Jevropo", hitamo ti u "prijateljski", MILOSRDNO-ANĐEOSKI, URANIJUMSKI "zagrljaj", eu-ROPSKIM putem bez alternative, GMIŽUĆIM "stilom"... kako i dolikuje potomcima Dušana Velikog, Kneza Lazara, Miloša Obilića, braće Jugovića, Crnog Đorđa, Starine Novaka, Hajduk Veljka, Tanaska Rajića, Njegoša, Serdar Janka Vukotića, Majora Gavrilovića, vojvode Mišića, vojvode Putnika, Milunke Savić... "Jevropa" ili smrt!

Left Lane Cruiser

19.04.2013. 12:00

"Već više od deset godina nova, "demokratska" Srbija doživljava pravu Golgotu: teritorijalnu, političku, mentalnu, moralnu, duhovnu i ekonomsku. Otkidaju joj se teritoriji, ubjeđuje se da je njen narod "genocidan", njene su POLITIČKE i KULTURNE ELITE postale SLUGE ZAPADNOG IMPERIJALIZMA, Pravoslavna crkva snažno naginje katolicizmu, a povrh svega, narod je nezaposlen i gladan..."

Left Lane Cruiser

19.04.2013. 12:04

"Frojd je pred kraj svog života iznio teoriju kako pojedinac i narodi imaju u sebi ukomponovan nagon SAMODESTRUKCIJE, a na sadašnju Srbiju se ta teorija savršeno može primijeniti." (Emil Vlajki: "Muke po Srbiji") >>> "Progledale sve jazbine i kanali, na visoko podigli se sutereni, svi podmukli, svi prokleti i svi mali postali su danas naši suvereni. Progledale sve jazbine i kanali." (Vladislav Petković Dis: "Naši dani")

Sojke - Bela Lada

19.04.2013. 14:39

Da li politicari i mediji udruzeno obmanjuju narod ili su novine pod kontrolom? Gledam sinoc kakve izjave daje bivsa ambasador i narodni poslanik sada clan neke NVO, zena je ili za sudnicu ili za.........? Jedno je jasno, korak po korak se predaje okupatoru sve sto je zacrtao a usput nudi i ono sto ne trazi?