Srbija i kompanija Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata potpisali su juče memorandum o dokapitalizaciji Jugoslovenskog rečnog brodarstva (JRB) i sporazum o prodaji zemljišta i izgradnji Luke Pančevo. Te dokumente potpisali su ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić i generalni direktor Al Dahre sultan Hamad Saed Al Šansi i zamenik gradonačelnika Pančeva Saša Pavlov.


„Memorandum o dokapitalizaciji JRB predviđa ulaganje od 20 do 40 miliona evra, čime bi Al Dahra dobila 30 do 49 odsto akcija tog preduzeća, koje sada u vlasništvu države“, rekao je Dinkić. On je dodao da su investicije namenjene kompletnoj obnovi flote i kupovini novih brodova JRB-a, čime će se zaposliti i domaća brodogradilišta.

„Interes Al Dahre je da bude manjinski partner. Imaće svoje predstavnike u upravi, kako bi sa rukovodstvom JRB-a obezbedili nesmetan transport robe koju će proizvoditi u Srbiji“, rekao je on.

Nova flota JRB-a se neće koristiti samo za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije, već i za druge poslove tog preduzeća, a potpisivanje zvaničnog ugovora se očekuje za osam nedelja, nakon što se uradi analiza poslovanja, odrede tipovi brodova koji će se kupovati i tačan iznos ulaganja, naveo je Dinkić. Prema drugom sporazumu Al Dahra će, kako je objasnio Dinkić, kupiti 43 hektara zemljišta koje je u vlasništvu grada Pančeva, u neposrednoj blizini Luke Pančevo i Azotare, po ceni od 10.000 evra po hektaru, jer namerava da tu napravi najveću rečnu luku u Srbiji. Prema Dinkićevim rečima, u izgradnju Luke Pančevo, po prvim procenama, Al Dahra bi trebalo da uloži najmanje pet miliona evra. „Pančevo ima višestruku korist od ovog ugovora i to novac od prodaje zemljišta, dodatne investicije i zapošljavanje ljudi“, rekao je srpski ministar finansija. Dinkić je naglasio da je investiranje u JRB i Pančevo dodatno ulaganje Al Dahre, nevezano za ranije potpisanu investiciju sa tom kompanijom koja je vredna 400 miliona dolara.

Zamenik gradonačelnika Pančeva Saša Pavlov ocenio je da je potpisivanje memoranduma sa Al Dahrom „korak unapred za grad“. „Izlazak na Dunav je jedina razvojna šansa Pančeva u ovom trenutku“, kazao je on uz podsećanje da je Al Dahra već prisutna u tom gradu, jer je dokapitalizovala dva poljoprivredna preduzeća u tom gradu. Pavlov je naveo da će ulaganje Al Dahre omoćiti i potpuno infrastrukturno opremanje više od 70 hektara zemljišta namenjenog za grinfild investicije, za šta godinama ne može da obezbedi novac iz budžeta.

Ugovor o navodnjavanju u maju

Mlađan Dinkić najavio je da bi u maju trebalo da bude potpisan ugovor sa Razvojnim fondom Abu Dabija, čime će se omogućiti izgradnja kanala za navodnjavanje u Srbiji. „Prioritet Srbije je da se taj ugovor potpiše i odmah potom počne izgradnja neophodnih kanala“, kazao je Dinkić. Bord direktora Razvojnog fonda Abu Dabija odobrio je Srbiji 400 miliona dolara, od čega je polovina za razvoj mreže za navodnjavanje na teritoriji cele Srbije, a drugi deo bi trebalo da bude na raspolaganju poljoprivrednicima kroz povoljne kredite za kupovinu opreme i mehanizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari