Beograd: Osnovcima i dalje besplatne knjige!

B. B.

18. 04. 2013. u 07:27

Oko 120.000 đaka u prestonici dobiće po dva kompleta udžbenika. Grad za ovu namenu izdvaja 100 miliona dinara. Plaćaju se udžbenici za strani jezik, izborne predmete...

BEOGRADSKI osnovci će i ove godine dobiti po dva kompleta osnovnih udžbenika, saznajemo u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu. Tako će Grad Beograd treću godinu nastaviti sa akcijom besplatnih udžbenika za oko 120.000 učenika osnovnih škola, a učenici starijih razreda u prestoničkim školama biće jedini u Srbiji, čiji roditelji neće morati da kupuju udžbenike, pošto Ministarstvo prosvete zbog nedostatka novca ne može da nastavi sa akcijom i podeli knjige petacima u celoj Srbiji.

Grad Beograd je projekat besplatnih udžbenika pokrenuo kako bi olakšao roditeljima koji imaju đake i umanjio im bar deo troškova. U osnovnom kompletu koji će učenici dobiti nema udžbenika za strani jezik, izborne predmete i radnih sveski. Ove knjige roditelji moraju sami da kupe, kao i još dodatne literature kada to nastavnici izričito zahtevaju.

- Koje će knjige đaci koristiti odlučuju stručna veća za svaki razred i odgovarujuće predmete, a odluku donose nastavno-naučna veća škole - kaže Radovan Lazović, direktor OŠ "Vladimir Rolović". - Đaci samo razmenjuju međusobno knjige iz godine u godinu. To se radi na kraju školske godine, a može se desiti i u avgustu mesecu, kada se završe popravni ispiti, za učenike koji su imali slabe ocene.

RODITELjI PLAĆAJU OŠTEĆENU ROBU U OŠ "Milan Đ. Milićević" kažu da se akcija besplatnih udžbenika odvija po planu. Ukoliko dođe do težeg oštećenja knjiga roditelji su dužni da plate punu cenu knjige koja je u upotrebi godinu dana, a polovinu ako se ona koristi drugu godinu. U OŠ "Skadarlija" većina roditelja i ne čeka da im se kaže da treba da kupe knjigu jer je oštećena, već to sami rade.

Iz gradske kase je za projekat besplatnih udžbenika izdvaja sto miliona dinara, dok se ostatak novca obezbeđuje iz kredita. Za đake od prvog do osmog razreda za tekuću školsku godinu je nabavljeno 777.221 udžbenik od 15 izdavača, u zavisnosti od toga za koga su se škole odlučile.

NAJVIŠE UDžBENIKA DOBILI OSMACI

NAJVIŠE knjiga prošle godine nabavljeno je za učenike osmog razreda - 145.082, dok je najmanje bilo na listi za drugi razred - 63.362. Reč je o udžbenicima koje su izabrala stručna veća i ulaze u osnovni komplet neophodnih knjiga.

Projekat besplatnih udžbenika država je pokrenula pre tri godine, a za te namene je izdvojeno oko dve milijarde dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

ogi og

18.04.2013. 09:31

Ništa ne može da bude besplatno , to plaća realni sektor, a vlada troši nemilice i beskrupulozno se zadužuje, i tu decu nedužnu pravi dužnicima i bednicima, jadno i bedno gospodo pametnjakovići. Komplet za kuću i komplet za školu a ko dobije da štampa te bespotrebne i preskupe knjige plaća nekome provizije očigledna korupcija i slepcima, svi smo slepci jel trpimo takav javašluk. Ko nema postoji zavod za socijalnu pomoć onda ugasite tu instituciju raskalašne raspikuće.

Milena

18.04.2013. 11:55

Kako su knjige besplatne kada dodatne knjige,zbirke za sesti razred kostaju oko sest hiljada ,a za treci oko tri hiljde .

maja

18.04.2013. 13:07

Samo su beogradska deca nečija deca. Bravo Za Beograd. Pod hitno promeniti naziv ove države u Beogradija. Da li je to skupljanje političkih poena ili ne, nije bitno. Sve ostale gradske vlasti, pogotovu Niš su dno dna.

Toske

18.04.2013. 13:10

Nerazumem zasto se ne nabave knjige koje ce se davati djacima na bazi koriscenja, koje ce oni posle zavrsetka godine vracati skoli i te iste posle davati novim djacima za taj razred? Vrlo jednostavno i efikasno. U slucaju da ucenik unisti knjigu tokom godine onda je obavezan da kupi novu skoli.

Putnik namernik

27.06.2013. 20:12

Kakve su to više gluposti, poklanjaju se knjige koje posle moraju da se vrate!?!? Dete mi je sada osmi razred i moram da mu kupim sve knjige od petog do sedmog razreda kako bi spremao prijemni ispit za srednju školu, naravno po novom sistemu. Dosta više!!! Ne zamajavajte i ne budalajte ovaj namučeni narod, već vaše političke poene zarađujte na drugom mestu!!!

Idi putuj putnice

03.07.2013. 09:27

@Putnik namernik - i pametuj na drugom mestu. Treba da daju deci udzbenike i oni da ih cuvaju, pa da ih vrate. Treba da se nauce da ih cuvaju. Tebi ako se kupuju ti ih kupuj, ali meni odgovara sto ne moram u septembru da se izujem za 10-ak hiljada dinara za udzbenike.

Isiah

06.08.2013. 02:39

Beogradski djaci imaju besplatne knjige zato sto je skupstina grada Beograda finansirala te udzbenike. ako zelite da u vasim gradovima djaci dobiju besplatne udzbenike apelujte na vase skupstine opstine da finansiraju svoje djake.