Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić ponovio je juče da se pokrajinski izbori mogu raspisati isključivo na osnovu obrazloženog zahteva vojvođanske vlade, odnosno u slučaju gubitka parlamentarne većine. Kako je istakao u u intervjuu za „Mađar so“, vlada ima dvotrećinsku većinu u skupštini, „što znači da će se najskorije pokrajinski izbori održati u 2016. godini“.


Ocenivši da je odluka Ustavnog suda od prošlog leta u značajnoj meri ograničila nadležnosti Vojvodine, Pajtić je dodao da je ta odluka osporila i činjenicu prema kojoj je Vojvodina regija koja neguje evropske vrednosti.

„Ograničavanje nadležnosti Vojvodine nije okončano sa odlukom Ustavnog suda, suočili smo se od tada sa brojnim situacijama koje su pokazale smanjivanje nadležnosti. Recimo: republička vlada je nezakonito raspolagala sa vojvođanskom imovinom, finansiranje pokrajine ni danas nije u skladu sa ustavnim garancijama“, naglasio je Pajtić.

Prema njegovim rečima, organizatorima nedavnih protesta u Novom Sadu je „i te kako jasno“ koliko nisu istinite tvrdnje o separatizmu. „Unutar pokrajinske administracije uopšte nema separatističkih težnji. I pored toga, oni stalno plaše određeni deo javnosti ukazujući na neprijatelje tamo gde neprijatelja uopšte nema“, rekao je predsednik vojvođanske vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari