Naslovna » BG servis » Proglašeni dobitnici Nagrade grada Beograda

Proglašeni dobitnici Nagrade grada Beograda

Svečana sednica Skupštine grada Beograda, na kojoj su proglašeni dobitnici Nagrade grada Beograda za 2012. godinu, održana je danas u Starom dvoru.

Sednici je predsedavao Aleksandar Antić, predsednik gradske skupštine, a prisustvovali su gradski odbornici, članovi Gradskog veća, sekretari i zamenici sekretarijata, predsednici opština, direktori gradskih javnih i komunalnih preduzeća, te predsednici i članovi komisija za dodelu nagrada.

– Skupština grada Beograda jedanaesti put dodeljuje ovu nagradu kojom se nagrađuju najbolji među Beograđanima u 19 različitih oblasti. „Dani Beograda“ ustanovljeni su 2002. godine i predstavljaju objedinjavanje dva značajna datuma iz istorije glavnog grada. To su prvo pominjanje slovenskog imena Beograda u pisanim dokumentima 16. aprila 878. godine i dan predaje ključeva grada knezu Mihailu Obrenoviću 19. aprila 1867. godine. Komisije za dodelu nagrade obavile su velik i odgovoran posao. Od 187 nominacija napravljen je najpre uži, a zatim i konačan izbor najboljih među najboljima – rekao je Aleksandar Antić.

U daljem toku sednice predsednici žirija saopštili su imena laureta za 2012. godinu i obrazložili donete odluke. Predsednik Skupštine grada istakao je da duboko veruje da je nagrada za dobitnike velika radost jer su u gradu gde žive prepoznati kao autori vrhunskih dostignuća u oblastima kojima se bave. To je za njih i velika čast, ali i podsticaj za sve ostale Beograđane da imaju ciljeve ka kojima streme, kazao je Antić.

Ovogodišnji laureati su: Olga Kostrešević za književnost i prevodno stvaralaštvo, Miloš Lolić za pozorišno stvaralaštvo, Miladin Čolaković za film, radio i televizijsko stvaralaštvo, Olga Jevrić za likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelne i proširene medije, Premil Petrović za muzičko i scensko stvaralaštvo, dr Miroslav Jovanović za društvene i humanističke nauke, Marija Milutinović, Željko Radulović, Snežana Tomanović, Zlatibor Petrović za prirodne i tehničke nauke, dipl. inž. Boriša Milekić za pronalazaštvo, prof. dr Zoran Krivokapić za medicinu, dipl. inž. arh. Predrag Milutinović za arhitekturu i urbanizam.

Ivan Mrđen dobio je nagradu za novinarstvo, Rodoljub Lakićević za poljoprivredu, prof. dr Miloje M. Rakočević za obrazovanje, Milica Mandić za sport, Tanja Dragić i Željko Dimitrijević za herojsko delo (Paraolimpijske igre), Radoslav Zelenović za dugogodišnji rad i trajan doprinos u razvoju grada Beograda, Aleksandra Drecun, Veljko Potkonjak, Kosta Jovanović – specijalno priznanje za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za grad Beograd, zatim Miloš Stanković za stvaralaštvo mladih iz oblasti nauke, Jovana Bobić, Jovana Miljanović, Milica Nikolić, Ana Nešovanović, Jelena Stanković, Sonja Topalović za stvaralaštvo mladih iz oblasti umetnosti, Vatrogasno-spasilačka brigada „Beograd“ – Nagrada „Svetislav Stojanović“ i Julija Orozović pojedinačna nagrada „Svetislav Stojanović“.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić uručili su Nagradu grada Beograda za 2012. najboljim stvaraocima i pojedincima u glavnom gradu. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.