NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

Miloš Vučević: Žele crnogorski scenario

J. SIMIĆ

14. 04. 2013. u 20:58

Gradonačelnik Novog Sada i član Predsedništva SNS o stanju u Vojvodini nakon protesta protiv Deklaracije: Prepravke Deklaracije nisu nam prihvatljive. Izbori neminovni

U CENTRU Novog Sada, pored gorostasnog spomenika Svetozaru Miletiću, vođi austrougarskih Srba u borbi za prisajedinjenje Srbiji, u nedelju, 95 godina posle istorijskog događaja, pisala se peticija za smenu vlasti u Vojvodini. Zbog, kako tvrdi opozicija, težnji ka secesiji.

- Peticijom tražimo da predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić povuče secesionistički akt Deklaraciju o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, podnese ostavku i da se dogovorimo o raspisivanju vanrednih pokrajinskih izbora - rekao je u nedelju u intervjuu „“Novostima“ Miloš Vučević, član predsedništva SNS i gradonačelnik Novog Sada.

* Stoje li iza peticije svi učesnici protesta, održanog u petak pred Banovinom?

- Posle veoma uspešnog protesta, nastavljamo politički legitimnu i legalnu bitku za promenu vlasti u Vojvodini. Peticija nije ograničena vremenskim rokom. Želimo da pružimo mogućnost što većem broju građana Vojvodine da se izjasne i podrže zahteve za promenu vlasti.

KINESKI ZID, A U NOVOM SADU * Da li će poslednji događaji ponovo podići „kineski zid“ između Gradske kuće i Banovine, koje deli stotinak metara?
- Svestan sam da je saradnja gradskih i pokrajinskih institucija neophodna za dobrobit građana. Gospodin Pajtić i ja sreli smo se samo u dva navrata, oba puta kada je dolazila ministarka Kalanović povodom izgradnje puta Novi Sad - Ruma i tunela kroz Frušku goru.

* Nazire li se kompromis u Pajtićevoj najavi da je Deklaracija podložna izmenama?

- U vezi sa Deklaracijom, kompromisa nema. Taj dokument kako god da se preradi, ne može biti prihvatljiv. Osim teksta, sporan je razlog njenog donošenja, kao i objavljivanje koje je tempirano u najtežem političkom trenutku po Srbiju.

* Šta tačno znači poruka sa protesta da „građani Vojvodine neće još dugo čekati“?

- Ta poruka povezana je sa peticijom i sa našim očekivanjem da Pajtić podnese ostavku i da se krene u vanredne izbore. Ukoliko se to ne dogodi u razumno vreme, mi ćemo ponovo protestovati pred Banovinom.

* Postoji li, kako neki tvrde, paralela između Deklaracije i tzv. malog Ustava koji je

akademik Fira napisao 2002., a koji nikad nije dospeo na dnevni red?

- To je očigledno. Postoji i veza sa Ustavom iz 1974. koji je Vojvodini dao prerogative državnosti, a znamo da je akademik Aleksandar Fira bio koautor tog Ustava. U poslednjih 12 godina vojvođanske demokrate i njihovi koalicioni partneri iz LSV nametnuli su i omnibus zakon, sporni Statut i zakon o nadležnostima i VANU. Pokušavali su da stvore i vojvođanski jezik i naciju.

* Da li je, ipak, preterana paralela sa „slovenačkim scenarijem“?

- Mene ovo podseća na „crnogorski scenario“. Reč je o pokušaju deobe istog naroda. U Vojvodini živi 70 odsto Srba, a nas aktuelna vlast pokušava da udalji od Srbije pod izgovorom regionalizma i istorijskih prava stečenih prisajedinjenjem. Tu dileme nema! To je jasno potenciranje teze da Srbija i Vojvodina nisu jedna država, već da su u braku koji se može raskinuti zbog „nepomirljivih razlika“.

BILO JE 30.000 MARSOVACA * U redovima DS tvrde da je na protestu bilo svega 5.000 ljudi, a to je šestostruko manje nego po saopštenju MUP...
- Oni mogu da tvrde da nije bilo nijednog, ili da je 30.000 Marsovaca bilo pred Banovinom, nama je svejedno. Samo neka podnesu ostavke i raspišu izbore. Tako ćemo proveriti šta građani zaista misle o njima i o nama.

* Pajtić, međutim, na vašu adresu šalje kontraoptužbu da pokušavate potpuno da ugasite autonomiju Vojvodine...

- Apsolutno je netačno da se zalažemo za gašenje autonomije. Podržavamo autonomiju predviđenu Ustavom. Nema Pajtić autorizovano pravo na Vojvodinu.

* Zašto često ističete da više cenite LSV nego vojvođanski DS?

- I dalje tako mislim. LSV ima mnogo pošteniji politički nastup. Oni zastupaju program s kojim se ja nikako ne slažem i mislim da je vrlo opasan, ali oni to nikada ne prikrivaju. Demokratska stranka to radi mnogo perfidnije i samim tim opasnije. Odavno već novosadski DS i njegova centrala u Beogradu imaju veoma vidljive razlike u poimanju autonomije Vojvodine.

* Pravnički gledano, kao Pajtićev kolega po struci, naslućujete li ko je autor Deklaracije?

- Sigurno je da je Deklaracija napisana u Pajtićevom kabinetu, odnosno po njegovoj porudžbini. Manje je bitno ko je stvarni autor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

www

14.04.2013. 23:10

Vojvodina je privilegovana drzava u drzavi, kakva ne postoji nigde, a najmanje u EU. Kad Hrvatska i Slovenija budu imale takvu pokrajinu ili bilo koja druga zemlja, onda i Srbija treba da razmislja o tome. Kad bude postojala takva pokrajina u Nemackoj i uza Nemacka, onda i Srbija tako treba da bude uredjena.Posto takvo uredjenje ne postoji nigde, ne treba da postoji ni u Srbiji, te AP pokrajina treba da bude ukinuta,a Srbija uredjena kao sve normalne zemlje bez vojvodjanskih privilegija.

Mile

15.04.2013. 00:38

@www - Pa gde ti živiš, šta ti čitaš? Pokrajine (sa više prava) imaju i Nemačka i Austrija. Zato i jesu jake.

Zoran

15.04.2013. 08:27

@www - Lupas gluposti.Svaka pokrajina u Nemackoj,ima svoju vladu,svoje izvore prihoda,postavlja nacelnike policije,ima svoju zastavu.Pricas a nikad nisi mrdnuo iz svog mesta.Mora da si Radikal i zivis u glupostima.

šumadinac

15.04.2013. 09:57

@www - pa kad je tako zašto samo vojvodina traži svoje izvore prihoda to bi mogla i šumadija po istim osnovama

Državnička mudrost

14.04.2013. 23:10

Prezivela i arhaična teritorijalna organizacija Srbije. Odbijanje uspostavljanja efikasnog kapitalističkog modela privrede (kapitalizam je ujedinio Nemačku)kao i neverovatan upliv drzave u privredni zivot,glavni su generatori svih separatizama pa i vojvodjanskog.

Srki

15.04.2013. 03:22

@Državnička mudrost - preziveo ti je kapitalizam covece. Puca po savovima u celom svetu izmedju ostalog posebno u tranzicijskim drzavama i Srbiji. Naime, tebi za informaciju, Srbija se nalazi u kapitalizmu, privatnom sustavu, a najveci drzavni kapitalizam je u usa

Srki

15.04.2013. 03:23

@Državnička mudrost - Upravo je AP Vojvodina zaostatak iz socijalizma, toga na zapadu nigde nema

vučević crnogorac

15.04.2013. 07:23

kako možer jedan crnogorac da odlučuje o pitanju vojvodine doseljenik valjda o teme treba da se pitaju dunđerski,laćanski,jagodići,perići iz martinaca,keravica iz martinaca i ostale familije starosedelaca

Zoran

15.04.2013. 08:24

Propali advakat.Milose,ne igraj se vatrom.Ti treba da zastupas interese gradjana Vojvodine a ne Beograda.Razmisli sta radis,necete vladati dugo.

Čedomir Činić

15.04.2013. 08:55

Iskreno receno za novi rezim to je prednost da crnogorca i njegovog rezima ima nestabilnu ekspertizu.

fašizam

15.04.2013. 09:54

Ako je neko nelegalno na vlasti to je ovaj čovek, koji je kupovinom glasova izigrao volju građana Novog Sada, koji su u najvećem broju glasali za DS, LIGU i SVM. Da bi se dodvorio onima koji su mu to omogućili, uništavaće i dalje Vojvodinu u kojoj i sam živi. Sramota.

Dani Kovac

15.04.2013. 11:51

Citat: Miloš Vučević: Žele crnogorski scenarioKomentar: Zar?! A sta zheli Beograd sa Kosovom: BiH scenario ?!

jovan

15.04.2013. 13:27

ATP Vojvodina treba pod hitno ukinuti... Nekada smo se zalili da pare idu u BG a sta se ima sada sto idu u NS, sve firme propadaju, plate nikad manje, a NS se samo gradi, pametuje mi debeli Canak i propali Pajtic...