Patike skuplje u Beogradu nego u Beču

V. N.

14. 04. 2013. u 20:52

Cene nekih proizvoda u Srbiji dosta su više nego u zemljama EU, jer nemamo razvijenu konkurenciju i zdravu tržišnu utakmicu

CENE nekih proizvoda u Srbiji dosta su više nego u zemljama Evropske unije, jer nemamo razvijenu konkurenciju i zdravu tržišnu utakmicu, dok je životni standard naših građana daleko ispod evropskog, ocenjuju stručnjaci. U zemljama EU mogu se kupiti mnogi proizvodi, počev od hrane, preko obuće i odeće po mnogo povoljnijim cenama nego u Srbiji.

- U Beču patike koštaju 80 evra, a iste takve u Beogradu 110 evra, što je posledica monopolskog ponašanja trgovaca na našem tržištu - izjavila je Vera Vida, predsednica Centra za zaštitu potrošača.

Asocijacija potrošača Srbije (APOS) upoređivala je nedavno cene 19 životnih namirnica u Srbiji i Sloveniji i utvrdila da je 10 proizvoda u Sloveniji jeftinije u proseku za 10 procenata nego kod nas.

- Plata u je Sloveniji skoro tri puta veća nego u Srbiji, pitanje je kako se u takvu cenu uklope i slovenački trgovci i distributeri i proizvođači, pa čak i država, a na kraju i potrošači - dok su kod nas sa ovako visokim cenama svi nezadovoljni - zapitali su se u APOS-u.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

oni i mi

14.04.2013. 23:40

U Becu takve patike se placaju od tesko zaradjenih para, kod nas su skuplje jer znaju da ce tatini sinovi kupiti firmiranu robu pa makar bila i mnogo skuplja.....jasno, tatica je "biznismen" u BG a sincic ne mora nista raditi, dovoljno je da dan i noc visi po kaficima i splavovima a lova do krova !!

rebro

15.04.2013. 02:02

@oni i mi - Znači samo vi u Beču radite a ostali ništa ne rade. E pa vidiš u Srbiji nema posla upravo zbog te EU koja nije ukinula carine na robu iz EU a mi jesmo pa tako mi ne možemo da izvezemo naše proizvode u količini koja nam odgovara jer EU ima sistem kvota koji zabranjuje da ti preplaviš tržište svojom robom, jer kako bi Nemac onda zaradio išta.Ti tatini sinovi kupuju patike u tom Beču da bi se posle hvalili, Čist snobizam kao pravac umetnosti, srećom ima ih ima 10-15 u celoj Srbiji.

gogo

15.04.2013. 08:24

Kod nas je sve skuplje cak i auto koji proizvedemo je skuplji nego u drugim zemljama.To je zasluga politicara nekadasnjih i sadasnjih...

sta!Bec?

15.04.2013. 09:47

Bec 80evra="9200dinBeograd" 11000 din="100evraOvde" narod nema za hleb,ostaju,ostali bez posla,a gospodja se uvatila patika. Te iste patike mogu da kostaju 2000din ali dzaba,narod gladan,bolestan,sto se vidi iz dana u dan,za decu i da nepricam,svaki dan neko od dece treba na operaciju,a vi o patikama.Bilo bi lepo da se svi kolektivno dozovemo pameti.Gospodjo Vera Vida jedno pitanje za vas:Da li je u Sloveniji prosecna plata vece 5x nego kod nas,a samo 10% jeftinije u Sloveniji.

Beogradjanin

15.04.2013. 13:27

stara prica - uvek su nas potkradali...jedini je lek ne kupovati ono sto je nerealno skupo, vec se snaci za bolje ili uzdrzati od kupovine