Ostalo

Sme�no

Kako dekodirati svoj mobilni telefon

Kada istekne ugovorna obaveza ili korisnik promeni operatera, mobilni telefon moguće je koristiti i u drugoj mreži. Pogledajte na koje sve načine operateri mogu da vam pomognu u tome.

Kako dekodirati svoj mobilni telefon



Operater mora da obavesti potrošača pod kojim uslovima kupuje telefon (da li je zaključan ili nije), kao i da li je moguće nakon isteka ugovora koristiti ga izvan matične mreže.

Telekom Srbija- U Telekomu Srbija navode da se svim korisnicima prilikom kupovine mobilnih telefonskih aparata daje informacija da su kodirani i da ih je moguće koristiti isključivo u njihovoj mreži.

Dodaju da su za kodiranje mobilnih telefona zaduženi zastupnici konkretnih proizvođača u Srbiji.

"Ukoliko podnese zahtev za prelazak u drugu mrežu, korisnik ima mogućnost da Telekomu Srbija podnese zahtev za dobijanje koda za otključavanje kako bi svoj mobilni telefon mogao da koristi u drugim mrežama", kažu u kompaniji, i dodaju da je izdavanje tog koda besplatno za korisnike.

Telenor - Nakon isteka ugovorne obaveze, korisnik koji nema dugovanja prema operateru može da traži dekodiranje telefona, navode u Telenoru, i dodaju da je kompanija prva to počela da praktikuje.

"Korisnik može da zatraži dekodiranje aparata i ukoliko je ispunio uslove za prelazak kod drugog operatera, a dekodiranje obavlja operater od kog je korisnik kupio aparat", objašnjavaju u Telenoru.

U kompaniji dodaju da pre kupovine korisnik dobija sve informacije u vezi sa uređajem, pri čemu se informacija o kodiranju nalazi i u opštim uslovima koji su dostupni svim postojećim i potencijalnim korisnicima.

"Nakon dekodiranja takav uređaj može da se koristi u svakoj drugoj mreži", kažu u Telenoru.

VIP - Kompanija VIP je saopštila da korisnici potpisuju pretplatnički ugovor, u kome je navedeno da terminalna oprema radi isključivo sa VIP sim karticom, te da nije praksa da uređaje otključavaju automatski nakon isteka ugovorne obaveze.

Kako navode u VIP-u, usluga dekodiranja telefona nije regulisana Pravilnikom o prenosivosti broja u javnim mobilnim telekomunikacionim mrežama, tako da svaki operater postupa u skladu sa svojim opštim pravilima poslovanja.

"Kao i drugi mobilni operateri, VIP od proizvođača telefona poručuje zaključane i slobodne telefone. Naše iskustvo je da su zaključani bolje tehnički zaštićeni i korisnicima obezbeđuju kvalitetno korišćenje svih mogućih uređaja", kažu u VIP-u.

Dodatni razlog za zaključavanje, kako navode, su različite zloupotrebe uređaja koje takođe utiču na korisničko iskustvo, među kojima je i nasilno dekodiranje mobilnih telefona i njihova preprodaja na crnom tržištu.

Međutim, u VIP-u navode da su izlazili u susret korisnicima koji su, nakon isteka ugovorne obaveze, poželeli da otključaju telefon, kao i da za to nisu tražili nadoknadu.

Autor: I.M.
Izvor/Foto: Potrošač, Telegraf

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>