• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija će istrajati protiv korupcije

Premijer Srbije otvorio je regionalnu ministarsku konferenciju protiv kriminala i korupcije a za pravosudnu saradnju regiona u glavnom gradu Srbije.

Otvarajući konferenciju premijer Srbije Ivica Dačić poručio je da je Srbija nedvosmisleno opredeljena za borbu protiv kriminala i korupcije, a svoju rešenost da istraje u toj borbi posebno potvrđuje poslednjih godina.

"Borba protiv korupcije i kriminala ostaće među najznačajnijim prioritetima Vlade Srbije i državnih organa", naglasio je Dačić.

Premijer je istakao da je aktuelna vlada preduzela sve raspoložive mere da sprovede i okonča najznačajnije postupke koji su prouzrokovali ogromne gubitke za državni budžet.

Ishod tih postupaka, kako je naglasio, pokazaće snagu i rešenost da se, radi boljitka građana, stvori okruženje u kome će se kriminal i korupcija sankcionisati i u kome će se rad državnih organa osloboditi vaninstitucionalnog uticaja.

Dačić je dodao da kriminal i korupcija, ruku pod ruku, podrivaju temelje svakog demokratskog sistema, navodeći da su neverovatni podaci o šteti prouzrokovanoj korupcijom u budžetima najrazvijenijih zemljama, a kamoli zemalja koje prolaze kroz transformaciju.

U konrefenciji na temu "Borba protiv organizovanog kriminala, korupcije i pravosudna saradnja u regionu Jugoistočne Evrope", učešće ima 33 ministra i nosilaca najviših tužilačkih funkcija zemalja regiona.

Pored ministra unutrašnjih poslova srbije i premijera Dačića, na otvaranju konfenrencije govore i ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković, prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer.

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković rekao je da organizovani kriminal i korupcija predstavljaju tamnu stranu tranzicije u Srbiji, jer se prvo krenulo sa ekonomskom transformacijom i privatizacijom, umjesto vladavine prava.

"Kriminalci su se povezali, a države slabile. Organizovani kriminal kupuje političare, sudije, tužioce, lekare, ko god im zatreba. Toliko su moćni da postavljaju svoje ljude na izuzetno visoke položaje", rekao je Selaković.

On je istakao potrebu osnaživanja institucija policije, tužilaštava i sudova, koje su krajnja brana kriminalu i korupciji, da bi se stalo tim pojavama na svaki mogući način.

"Treba dovesti stručne i nepotkupljive ljude, obučiti ih, obezbediti sredstva. Mora se sprečiti da se kriminalci uvuku u državne organe, tako što će biti praćeni i prisluškivani“, rekao je Selaković.

Skupu prisustvuju ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić, ministar pravde Republike Srpske Gorana Zlatković, ministar pravde BiH Bariša Čolak i glavni tužilac BiH Goran Salihović.

Na konferenciji će učestvovati 33 ministra unutrašnjih poslova, pravde i nosilaca najviših tužilačkih funkcija zemalja Zapadnog Balkana, predstavnici zemalja Evropske unije i članovi Evropske komisije kao i predstavnici nevladinog i civilnog društva.

Ministri unutrašnjih poslova Srbije i Crne Gore, Ivica Dačić i Raško Konjević, potpisali su Sporazum o readmisiji i Protokol o njegovom sprovođenju u pauzi regionalne konferencije.

Posle toga su ministri pravde Srbije, Crne Gore, Makedonije, BiH i Albanije potpisali Pismo o namerama o budućem potpisivanju i ratifikaciji Regionalne konvencije o prekograničnom priznavanju i sprovođenju odluka u građanskim i trgovinskim pitanjiama. Svoje parafe stavili su ministri pravde Srbije Nikola Selaković, Crne Gore Duško Marković, BiH Bariša Čolak, Makedonije Blerim Bedžeti i Albanije Arben Brace.

Tokom plenarnog zasedanja ministri, šefovi delegacija i predstavnici međunarodnih organizacija govoriće na temu "Novi mehanizmi međunarodne saradnje kao odgovor na savremene trendove kriminaliteta".

U odvojenim sesijama policija, pravosuđe i tužioci razmeniće iskustva i razmotriti najbolje načine za saradnju formiranjem zajedničkih istražnih timova, uspostavljanje regionalnog naloga za hapšenje i drugim merama.

Ministarstvo pravde predstaviće nove mere u borbi protiv korupcije među kojima su i regionalni nalog za hapšenje, mešoviti ekspertski timovi, zajedničke istrage.

Konferenciju u Palati Srbija organizuju Ministarstvo pravde i državne uprave i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

(MONDO/agencije, foto: Tanjug/Rade Prelić)

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

drmr

A sta je sa srbijagasom? Tamo je sve super.

Nesa

Ivice kad ce na red da dodje bivse rukovodstvo direktorata civilnog vazduhoplovstva republike Srbije!

korupcija

kakva bre borba,pa juce sam dao za prekoracenje brzine 3000! uzeli su i zahvalili se :-)

special image