Balet bečke državne opere nastupiće večeras u 20 sati u Sava centru u okviru programa Beogradskog festivala igre, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Ovo je prvi put da slavna austrijska kompanija nastupa u Srbiji, a beogradska publika imaće retku priliku da pogleda neke od komada koji do sada nisu izvođeni u inostranstvu, budući da će Balet bečke državne opere samo dva puta ove sezone napustiti svoju matičnu scenu.

Pre večerašnjeg nastupa jedne od najstarijih i najboljih evropskih baletskih kompanija biće dodeljena nagrada VIP poziva Vesni Orlić, srpskoj koreografkinji i balerini koja se trenutno nalazi na poziciji zamenika direktora Baleta državne opere i Baleta Narodne opere u Beču. Ovo priznanje koje treću godinu zaredom dodelju Beogradski festival igre uz pomoć kompanije VIP mobile „vraća“ naše istaknute plesne umetnike koji su postigli zavisnu karijeru van Srbije i dodeljuje im ovu nagradu za umetnički opus i afirmaciju naše baletske umetnosti u inostranstvu.

Prema rečima Nikolausa Kelera, direktora Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu, u pitanju je istorijski događaj budući da Balet bečke državne opere samo dva puta tokom godine gostuje u inostranstvu i da je po prvi put u Srbiji.

– Imamo dugogodišnju saradnju sa Beogradskim festivalom igre, ali ovo je najveći projekat koji smo realizovali do sada. Najveća austrijska kulturna institucija koja je i svetski veoma važna doneće izuzetno savremeni program koji će biti nezaboravna poslastica za beogradsku publiku – kazao je Sakeral.

Direktor Baleta bečke državne opere i nekadašnja zvezda Pariske opere Manuel Legri objasnio je da publiku večeras u Sava centru očekuje četiri komada savremenih koreografa koji su pre toga bili veliki igrači.

– Njihove postavke nisu prave baletske priče, već se sve zasniva na ideji, apstrakciji, plesu i pokretu. Sve komade prate klasična muzika koja daje prelepu sliku – kazao je Legri. On je istakao da će za dva naslova, koje potpisuju poznati koreografi Patrik de Bana i Dejvid Dovson, nastup u Beogradu biti međunarodna premijera, kao i da će publika uživati u komadu Jiržija Bubiničeka i upoznati rad najznačajnijeg finskog savremenog plesnog kreatora, Jorma Ila.

Prema njegovim rečima, Balet bečke državne opere ima sto igrača raznih nacionalnosti od kojih će njih 29 nastupiti večeras.

– Svi oni najviše igraju klasični repertoar, ali su bili jako otvoreni kada sam ja došao pre tri godine u kompaniju i uveo moderni balet. Neke od komada koje ćemo večeras izvesti ne bi mogli da izvedu moderni igrači jer nemaju tehniku koja je za njih potrebna – kazao je Legri i dodao da iako je sada moderna igra sastavni deo njihovog repertoara Baleta bečke državne opere, i dalje je nemoguće postaviti hrabre produkcije Pine Bauš ili Anželina Preljokaža na njihovu scenu.

Pekinški plesni teatar i Balet Narodnog pozorišta za vikend

U nastavku Beogradskog festivala igre sutra će Balet Narodnog pozorišta na svojoj sceni izvesti tri komada svetskih koreografa – Mari-Klod Pietragale, Pola Lajtfuta i Sol Leon i Jiržija Kilijana. Pekinški plesni teatar nastupiće u nedelju, 14. aprila, u operi Madlenianum sa postavkom „Izmaglica“ Vang Juan Juan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari