Zapošljavanje novih kadrova u zdravstvu jeste dobar potez, ali ne rešava sistemska pitanja. Pojedinačnih akcija otvaranja novih radnih mesta bilo je i u prethodnim sazivima Ministarstva zdravlja, ali veliki broj lekara i dalje je na birou za nezaposlene, dok anesteziologa, radiologa i patologa u Srbiji nema dovoljno, što je posledica neadekvatnog plana obrazovanja, saglasni su sagovornici Danasa, komentarišući najavu ministarke zdravlja Slavice Đukić Dejanović da će do kraja godine u zdravstvu u Srbiji posao dobiti oko 1.000 ljudi. Ministarka nije precizirala koliko će radnih mesta biti za lekare a koliko za medicinske sestre, ali je istakla da će prednost imati oni koji su već angažovani u zdravstvenim ustanovama na određene vreme.

Izvršni sekretar Granskog sindikata zdravstva „Nezavisnost“ Goran Dejanović kaže za Danas da su predstavnici sindikata godinama ukazivali ministrima zdravlja na ključne probleme, koji se ne rešavaju.

– U Srbiji, sa jedne strane, imamo lekare koji su na birou, a sa druge strane, postoji nedostatak specijalizovanih kadrova, pre svega anesteziologa i radiologa. Neravnomerna raspoređenost kadrova je takođe jedan od problema, jer u manjim sredinama nedostaju stručnjaci, a lekari iz većih gradova ne žele da rade u udaljenim mestima – ukazuje Dejanović. Nedostatak specijalista određenog profila je, kako kaže, posledica neadekvatne zdravstvene politike.

– Ministarstvo zdravlja odobrava specijalizacije, ali su one poslednjih godina umnogome redukovane, jer koštaju. Tako smo došli u situaciju da lekari nakon završenih studija čekaju po sedam, osam godina da im se odobri specijalizacija, a za to vreme su uglavnom na birou, dok stručnjaci, specijalisti odlaze u inostranstvo gde imaju bolje uslove za rad – ističe Dejanović. Prema njegovim rečima, Ministarstvo zdravlja bi trebalo da napravi plan školovanja budućih stručnjaka u skladu sa potrebama zdravstvenog sistema, imajući uvid i porast određenih oboljenja u Srbiji, poput kardioloških, onkoloških i psihijatrijskih.

Sa ovim je saglasan i predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Dragan Cvetić koji kaže da je za trenutnu situaciju kriva loša zdravstvena politika i nepostojanje strategije i dugoročnog plana u vezi s lekarskom strukom.

– Nemamo ništa protiv zapošljavanja novih 1.000 ljudi u zdravstvu, naprotiv. Ali ne treba zaboraviti da se više od 2.000 doktora nalazi na birou za nezaposlene. Na medicinske fakultete svake godine se upisuje sve veći broj studenata, koji nakon završetka studija nemaju gde da se zaposle. S druge strane, ne postoji nikakva stimulacija za specijalizaciju. Umesto da uslovi studentima budu olakšani, za neke struke je čak produženo trajanje specijalističkih studija – naglašava Cvetić. Najavu Slavice Đukić Dejanović naš sagovornik smatra kampanjskom akcijom, koju su imali i prethodni ministri zdravlja. 

Cvetić: Potrebni dugoročni planovi

– Ključno je doneti dugoročne planove koji će rešiti problem nezaposlenosti u zdravstvu, viška kadrova i, sa druge strane, nedostatak određenih profila, pre svega anesteziologa, radiologa i patologa – kaže Cvetić, dodajući da je osnovna plata anesteziologa u Srbiji oko 650 evra, dok je u razvijenim zemljama i do 10.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari