Srbija dobila Kozački pokret

Nacionalne vesti - Ponedeljak 08.04.2013 - 16:31

Srbija je dobila prvi kozački pokret, čiji su članovi zakletvu položili u crkvi Mauzoleja Karađorđevića na Oplencu.

Srbija dobila Kozački pokret Srbija dobila Kozački pokret

U njegovom osnivanju pomogli su im kozaci iz Jalte u Ukrajini, koji su i članovi Međunarodnog saveza kozaka, kao i iz Moskve.

Prva Kozačka stanica čije je sedište u Topoli nosi naziv "Blagovesti", ima 42 člana, među njima su i dve žene. Svi oni su juče položili zakletvu da će poštovati kozačke principe, odnosno da će čuvati zemlju, veru, tradiciju, prijatelje.

Za atamana Kozačke stanice u Topoli izabran je Stevo Vranić, koji je izjavio da će srpski kozaci raditi na razvijanju duhovne, kulturne i ekonomske saradnje.

"Cilj nam je da ponudimo zdrave projekte, da kroz veteranske organizacije Rusije nađemo investicije, da ponudimo ono što imamo, a to su zdrava hrana i turizam", rekao je Vranić.

On je dodao da već postoje projekti za koje će se tražiti investitotiri i da je reč o prozivodnji zdrave hrane, rekonstrukciji banja i proizvodnji alternativnih izvora energije.

Ataman kozaka Jalte pukovnik Anatolij Išćuk istakao je da će saradnja ići, pre svega, u duhovnom i kulturnom smeru, a vrlo brzo i u ekonomiji.

On je istakao da je kozaštvo način života, a kozak je osoba koja će, ako treba, dati svoj život za svoju državu.

"Kozak je zaštitnik otadžbine. Ne može biti kozak onaj ko nije kršten i ko nije pravoslavac. Ne može biti kozak ko nije zaštitnik države, kulture, vere. Osnova je patriotizam", naveo je Išćuk.

Lekarka Verica Živanović, jedna od dve žene koje su članice kozačkog pokreta u Topoli, rekla je da je suština novoosnovanog kozačkog pokreta da ljudi prihvate takav kodeks ponašanja kakav imaju kozaci, da budu moralnog karaktera, da imaju odgovornost prema društvu, zajednici, porodici i otadžbini.

Naglasivši da su članovi Kozačke stanice u Topoli veterani ratova, članovi raznih srpsko-ruskih asoacijaja, Živanovićeva je rekla da svako ko želi da se učlani mora da bude časna i poštena osoba i da ima ljude koji će potvrditi takav način života.

U narednom periodu kozački pokreti biće osnovani i u Studenici i Kragujevcu, gde je danas gradska uprava priredila prijem za kozake iz Jalte i Moskve.

Kozaci iz Jalte i Moskve nekoliko dana borave u Srbiji, gde su došli na poziv Udruženja rusko-srpske saradnje, čiji je predsednik Stevo Vranić.

Tanjug

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: