"CG neće ugroziti interese Srbije"

Nacionalne vesti - Ponedeljak 08.04.2013 - 16:10

Poptredsednik Vlade Crne Gore Duško Marković izjavio je u Beogradu da veruje u sposobnost i mudrost Vlade Srbije da da najbolji odgovor na kosovsko pitanje.

Duško Marković , Aleksandar Vučić Duško Marković , Aleksandar Vučić

"Vlada Srbija ima sposobnost, a i političku mudrost da u ovom važnom istorijskom trenutku za zemlju i građane da najboji odgovor. Crna Gora će podržati ono što je interes Srbije i ništa neće uraditi da taj interes ugrozi", dodao je Marković nakon sastanka sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem.

Marković je rekao i da želi da potvrdi ono što je rekao Vučić, a to je da evropska perspektiva ne sme biti ugrožena.

"Evropska perspektiva i Srbije i Crne Gore, samim time i regiona, ne bi smela biti dovedena u pitajne, a dijalog (Beograda i Prištine) je nešto što vodi ka tom cilju", rekao je Marković.

Prema njegovim rečima, Srbija je najvažniji faktor u regionu i ako ona korača koracima od sedam milja i Crna Gora je u prilici da koristi te pogodnosti.

Podsećajući na ozbiljne traume i podele kroz koje je Balkan prošao i nakon kojih se ipak moralo razgovarati, rekao je da je to što Beograd sada radi pravi način da se obezbedi sigurna budućnost.

"Ovo što sada Srbija radi je najbolji model koji će joj omogućiti sigurnu budućnost i Crna Gora to podržava", kazao je Marković.

On je povodom predsedničkih izbora u Crnoj Gori rekao da se do kraja dana očekuju konačni rezultati Republičke izborne komisije. Dodao je da su to bili prvi slobodni izbori na kojima je opozicija prvi put izašla sa zajedničkim kandidatom.

Marković je potom izjavio da tužilaštvo Crne Gore u toku postupka nije prepoznalo veze između kriminalne organizacije Šarić sa političkim i državnim vrhom.

"Ako bi postupak koji još traje (protiv Duška Šarića) pokazao da takvi slučajevi postoje, oni bi sigurno bili procesuirani", istakao je Marković, odgovarajući na pitanja novinara u Ministarstvu pravde Srbije.

Marković je poručio da u Crnoj Gori nema zaštićenih i da niko ne može da izbegne primenu i poštovanje zakona. On je podsetio da je Duško Šarić procesuiran u Crnoj Gori i da su, u saradnji sa državnim organima Srbije, obezbeđeni dokazi u tom postupku.

Prema njegovim rečima, prvostepeni postupak je završen za godinu dana, ali je presuda ukinuta odlukom Apelacionog suda koji je naložio da se suđenje ponovi.

Marković je istakao da je taj postupak rezultirao privremenim oduzimanjem imovine stečene krivičnim delom od 20 miliona evra što je, kako je naveo, za crnogorske prilike veoma veliki iznos.

Marković će kasnije sastati i sa premijerom Ivicom Dačićem i sa ministrom pravde Nikolom Selakovićem. Crnogorska vlada saopštila je, uoči njegovog dolaska, da će poseta biti prilika za osvrt na dosadašnju saradnju i razmatranje modela unapređenja bilateralnih odnosa u oblasti pravde i unutrašnjih poslova.

Tanjug

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: