Svet

Nedelja, 07.04.2013.

12:36

Nemačka-Rusija: Navažnija privreda

Rusija je zemlja-partner ovogodišnjeg Sajma industrije u Hanoveru. Nemačko-ruski privredni odnosi sve su bolji, privredna razmena dostigla je rekord.

Izvor: Dojče vele

Default images

Opterećuju ih jedino politički problemi. Sajamsko partnerstvo sa Ruskom Federacijom dolazi u pravo vreme, naglašava nemačka kancelarka Angela Merkel, „jer trenutno je u Nemačkoj godina Rusije, a u Rusiji godina Nemačke“ – tako je kancelarka napisala u pozdravnom tekstu na internet strani sajma, piše Dojče vele.

Oba događaja imaju moto „Nemačka i Rusija – zajedno u budućnost“. „Ovogodišnji sajam u Hanoveru je odlična prilika da te vrednosti zažive“, smatra kancelarka Angela Merkel.

U nedelju uveče kancelarka će održati govor na otvaranju sajma. Prisutan će biti i ruski predsednik Vladimir Putin. Merkelova i Putin u ponedeljak će obići sajam industrije i verovatno otvoriti nemačko-ruski Privredni samit.

Političke tenzije

Međutim, susret Angele Merkel i Vladimira Putina biće zasenjen aktuelnim političkim problemima. Nemačka vlada izrazila je zabrinutost zbog akcija ruskih službi uperenih protiv nemačkih udruženja u Moskvi i Sankt Peterburgu. Naime, ruski službenici su krajem marta sproveli kontrolu nemačkih nevladinih organizacija, kao što su fondacije Konrad Adenauer i Fridrih Ebert. Tom prilikom privremeno su zaplenjeni računari i dokumentacija.

Portparol nemačke vlade već je najavio da se ta tema u Hanoveru neće zaobići. I Ministarstvo inostranih poslova je saopštilo da savezna vlada pomno prati zbivanja u Rusiji. Kremlj je u međuvremenu izrazio spremnost da odgovori na sva pitanja koja budu zanimala nemačku kancelarku.

Od Gasproma do UralVagonZavoda Gasprom jedan od najvažnijih izlagača u Hanoveru

Aktuelni politički spor ipak neće uticati na intenzivnu privrednu saradnju Rusije u Nemačke. Za manje od deset godina, Rusija je po drugi put partner industrijskog sajma u Hanoveru, najvećeg te vrste u svetu. Prvi put Rusija je bila partner 2005. godine.

Ove godine Rusija je na sajmu prisutna sa rekordnim brojem izlagača – više od 100. Među njima Gasprom, Ruska železnica i UralVagonZavod, poznati proizvođač tenkova, vagona i traktora. Projekte će predstaviti i niz ruskih regiona: Lenjingrad, Tula, Novosibirsk... Rusija u Hanoveru stavlja težište na energiju, inženjerstvo, nove materijale i industrijsku automatizaciju.

Velika očekivanja

„Očekujemo da se Rusija predstavi na nov, dinamičniji i moderniji način“, kaže za Dojče vele Kristina Šuhart iz Nemačke privredne komore za saradnju sa Istokom. Ona ocenjuje da se ruska privreda u inostranstvu često vidi kao zavisna od sirovina, ali dodaje da će na sajmu u Hanoveru Rusija predstaviti i druge sektore.

Rusko učešće na sajmu u Hanoveru pada u vreme do sada nezabeleženog trgovinskog rasta između Nemačke i Rusije. Prema podacima Nemačke privredne komore, obim trgovanja je 2012. godine dostigao rekord sa preko 80 milijardi evra. Očekuje se nastavak tog trenda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: