DS ne želi da dijalog Beograda i Prištine propadne i verujemo da postoji prostor za pronalaženje rešenja. Ako se nađe održivo rešenje po ljude na Kosovu, to će biti značajan dan za Srbiju.

Vladajuća koalicija mora da učini sve što može da dovede do datuma početka pregovora o članstvu u EU, jer to je strateško opredeljenje Srbije. Politika DS je prethodnih godina štitila nacionalne interese, a istovremeno omogućila viznu liberalizaciju i status kandidata – kaže za Danas Dejan Nikolić, potpredsednik Demokratske stranke.

A šta ako se dijalogom ne dođe do rešenja?

– Ukoliko Srbija stane na svom evropskom putu, kompletnu odgovornost snosiće vladajuća većina, koja je dužna da pronađe rešenje i obezbedi nastavak evropskih integracija. Njihova politika je konfuzna i nekonzistentna i ostaje nejasno zbog čega je Aleksandar Vučićnudio ostavku. Ko je hteo da potpiše, a ko ne? I da li je ponudio ostavku jer nije mogao da obezbedi saglasnost predsednika Republike za ponudu dobijenu u Briselu?

Očekujete li, nakon prekida pregovora u Briselu, vanredne parlamentarne izbore?

– Više je nego jasno da će se izbori desiti ove godine, bez obzira na dijalog, koji će samo odrediti njihov datum. Vlada će pasti zbog nesposobnosti i nekompetentnosti da reši ekonomske probleme koji muče građane. Nismo čuli da premijer i prvi potpredsenik podržavaju ekonomsku politiku Vlade koju vode.

Premijer Dačićje DS-u poručio da nema razloga da se raduje izborima, ciljajući na vaš rejting?

– Ne vidim čime to premijer može da se pohvali u proteklih devet meseci, naročito kada je rečo tome kako građani Srbije žive – 30.000 ljudi je ostalo bez posla od početka godine, vrtoglavo se zadužujemo, a svako domaćinstvo su zadužili za po 1.400 evra. Za razliku od vladajuće koalicije, mi imamo plan kako da što pre Srbiju vratimo na noge i oko njega nema kompromisa.

Rejting vam je, ipak, smanjen?

– Ne plašimo se rejtinga, jer imamo vrlo jasan plan. Po tim istim istraživanjima DS danas ima 17 odsto, uz kontinuiranu višemesečnu hajku i progon članova DS, a na izborima smo u koaliciji sa LSV i SDPS imali 22 odsto. Očekujemo da će podrška građana DS-u, koji vide rezultate ove Vlade, rasti iz dana u dan.

Verujete li da je SNS dostigao zaista 43 odsto podrške?

– Srbiju neće reformisati rejtinzi, većideja, vizija, plan. A koji je danas njihov plan? Nemaju ga! Zato SNS snosi i odgovornost za poteze oko Kosova, put ka EU, stagniranje ekonomije, narušavanje ljudskih prava kao što je pretpostavka nevinosti, progon političkih protivnika, urušavanje nezavisnih institucija.

Imaju li demokrate danas prijatelje, budući da ste se zbog Milivoja Vrebalova sukobili i sa LDP, iako se govorilo da ćete u neku vrstu saveza?

– Partnere i podršku DS će tražiti od građana. Spremni smo da sarađujemo sa svima koji dele naše vrednosti i koji su spremni na partnerski odnos u sprovođenju našeg vrlo jasnog plana.

Prikupili ste dovoljno novca da odblokirate račun stranke. Šta sada?

– Sada je odluka na banci. DS će sledeće nedelje uplatiti još jednu ratu od 11 miliona dinara, a plan je da za 22 meseca otplatimo ceo dug. Servisiranje kredita i obaveza koje je stranka imala prema banci nikada nisu dovedeni u pitanje, s obzirom na to da stranka ima redovne mesečne prihode od 24 miliona dinara, a da rata za kredit iznosi 11 miliona dinara mesečno.

Da li je tačno da je odluka o donacijama naišla na negodovanje članstva?

– Naravno da nije. Pokazali smo veliku privrženost stranci. Sama činjenica da je novac prikupljen i da je sve prikazano javno pokazuje da je rečo medijskom mešetarenju.

Selidba

Da li iseljenje iz Krunske ulice ima veze sa štednjom i besparicom koja je zavladala u DS?

– Nema. Rečje o tome da je pri kraju proces restitucije kojim se zgrada vraća bivšim vlasnicima, a mi smo većpronašli lokaciju na Novom Beogradu koja će odgovarati potrebama moderne i efikasne stranke kakva je DS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari