Svet

0

Ban Ki-mun učestvuje u debati o Hagu

Autor: VS

Izvor: Tanjug

Ban Ki-mun učestvuje u debati o Hagu

Kako je navedeno u Kancelariji predsedavajućeg GSUN-a, Ban Ki-mun će se učesnicima skupa obratiti na početku, uz predsednika Generalne skupštine Vuka Jeremića.

Među velikim brojem državnika koji će govoriti na skupu, biće i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, najavljeno je ranije iz Beograda.

Jeremić je pre nekoliko dana izjavio da od samog početka postoji pritisak zbog odluke da se tema međunarodnog krivičnog pravosuđa stavi na listu javnih rasprava u GSUN.

On je tada istakao da nema sile koja bi ga naterala da odustane od debate zakazane za 10. april, najavivši učešće značajnog broja država članica UN.

O pritiscima je nedavno pisao i ugledni američki časopis Forin Polisi, istakavši da se održavanju debate protivi jedan deo međunarodne zajednice.

Iako su prvo prihvatili učešće u debati, posle par dana su to učešće otkazali predsednica Parlamentarne skupštine država članica ICC Tina Intelman i izvršni direktor Hjuman Rajts Voča Kenet Rot.

U kancelariji predsednika Generalne skupštine kažu da će konačan spisak učesnika na javnoj debati saopštiti 24 sata pred samo održavanje.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR