Albanci teraju monahe iz manastira Zočište

Uz uzvike: "OVK" i "Ovo je Kosovo", grupa od 15 Albanaca, mladića i devojaka, upala je na posed manastira i monahu Dionisiju poručila: "Idite odavde, ovo je naše"

  • 6

Grupa od petnaestak mladića i devojaka albanske nacionalnosti je danas oko 13 sati psovkama i uzvicima: "OVK" i "Ovo je Kosovo" došla na posed manastira Zočište u Metohiji, do staklenika u kome su radili monah Dionisije i radnik na ispomoći.

Kada ih je monah Dionisije zamolio da ne galame, jedan mladić krenuo je prema njemu, tražeći da monasi napuste manastir, vikao je: "Idite odavde, šta tražite ovde, ovo je naše, ovo je Republika Kosovo".

Po izlasku radnika iz staklenika, mladić se povukao, kao i cela grupa, koja je nastavila da psuje i peva pesme o OVK.

Incident je prijavljen KPS-u, koji je zadužen za bezbednost ove srednjevekovne svetinje.

Nevolje bratstva manastira Zočište ne prestaju od 1998.godine. Monasi su ubijani, kidnapovani, maltretirani, a manastir pljčkan i paljen više puta. Celokupno srpsko stanovništvo iz ovog kraja, sela Zočište, Opteruša i Retimlje proterano je iz svojih domova, a više od 200 lokalnih Srba oteto je ili pobijeno od strane terorističke OVK.

U prisustvu NATO mirovnih snaga, u nemačkom sektoru raspoređenom u Prizrenskom okrugu, pod zaštitom holandskih pripadnika Kfora septembra, 1999. godine manastirsku crkvu posvećenu Svetim Vračima Kozmi i Damjanu, teroristi OVK su do temelja srušili miniranjem, a manstirski komples opljačkali i spalili.

Prva posleratna liturgija služena je 14. jula 2002.godine na Dan Svetih Vrača uz jako obezbeđenje Kfora i UNMIK policije. Posle navodnog obećanja tadašnjeg premijera Bajrama Redžepija, aktuelnog ministra policije u Vladi Kosova, koje je dato tadašnjem episkopu raško-prizrenskom Artemiju, da će obezbediti uslove za obnovu manastira i povratak raseljenog srpskog stanovništva, Albanci su kamenovali sveštenstvo i verni narod, a manastir ponovo zapalili.

Na istom mestu je 2004.godine sagrađena nova crkva, istog izgleda, od kamena minirane crkve. Po povratku, monasima je Kfor zabranio da zvone crkvenim zvonima, jer je to iritiralo komšije Albance.

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ДАШОНИ

    2. april 2013 | 21:30

    МАЈКО СВЕТА БОГОРОДИЦЕ И СВЕВИШНИ ГОСПОДЕ ДАЈ НАМ СНАГУ ДО СУДЊЕГ ДАНА , СЛАВА ТИ БОЖЕ

  • Za 2 Minuta

    2. april 2013 | 22:14

    Daće Bog da se vratimo dole namnoženi i spremni.

  • Vitomir KM

    2. april 2013 | 21:45

    One lokalne albance koji su u ranijim situacijama rusili manastir svetih Vraca, zadesile su teske nesrece. Znaju oni to, zato i ne smeju da se drznu i da ponovo pokusaju. Ovakvih i slicnih situacija ce uvek biti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA